Miksologin on tunnettava käyttämiensä ainesosien maut, jos aikoo osata jossakin vaiheessa kehitellä omia drinkkireseptejä. Maut on hyvä tuntea myös siinä vaiheessa, kun joutuu käyttämään drinkkiä valmistaessa korvaavaa ainesosaa reseptillä mainitun sijasta. Maut selviävät tunnetusti vain maistamalla. Maku ei kuitenkaan ole ainoa kriteeri ainesosan arvosanaa annettaessa, joten olen ottanut kriteereiksi myös tuoksun, pullon ulkonäön ja juoman ulkonäön.

En aio arvioida tässä lainkaan oluita, siidereitä, lonkeroita, viinejä tai itse tehtyjä liköörejä. Otan arvioitavaksi vain sellaisia valmiina myytäviä alkoholijuomia, joita käytän drinkkien valmistuksessa ja joita baarikaapistani on maisteluhetkellä löytynyt. Maistetuista löytyy myös alkoholittomia vaihtoehtoja. Kaikki arvioinnit teen maistamalla tuotteen “raakana” ja pieninä annoksina. On erittäin tärkeä huomata, että vaikka tuote “raakana” maistuisi joko mieluisalta tai epämiellyttävältä, voi sen vaikutus drinkin ainesosana olla kokonaisuuteen ihan päinvastainenkin. Sanotaan nyt suoraan sekin, että eihän mikään viina hyvältä maistu raakana.

Juoman kokonaisarvosanaan vaikuttavat eri osa-alueet seuraavasti: maku 60%, tuoksu 20%, pullon ulkonäkö 15% ja juoman ulkonäkö 5%. Pääset näkemään kunkin pullon ulkonäon klikkaamalla tuotemerkkisarakkeesta tuotenimeä. Jos juoman arvosana näyttää nollaa se ei tarkoita, että juoma olisi surkeaa. Se tarkoittaa vain, että en ole vielä maistanut sitä. Juomat on oletuksena lueteltu aakkosjärjestyksessä ja alla olevista kirjainlinkeistä pääset hyppäämään suoraan oikealle riville.

A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z   Å   Ä   Ö

TUOTEMERKKI

ALKOHOLILAJI

ABV
(%)

KOKONAISARVOSANA

MAKU

TUOKSU

PULLON
ULKONÄKÖ

JUOMAN
ULKONÄKÖ

absintti

55

31%

31

20%

20

40%

40

40%

40

100%

100

katkero

44,7

34%

34

20%

20

60%

60

30%

30

100%

100

katkero

28

27%

27

20%

20

40%

40

30%

30

50%

50

vermutti (makea)

16,5

93%

93

90%

90

95%

95

100%

100

100%

100

katkero

11

70%

70

60%

60

100%

100

60%

60

100%

100

rommi (kulta)

40

54%

54

30%

30

80%

80

100%

100

100%

100

katkero (amaro)

29

0%

0

0%

0

0%

0

0%

0

0%

0

rommi (vaalea)

37,5

47%

47

30%

30

70%

70

80%

80

50%

50

rommi (maustettu)

32

67%

67

70%

70

60%

60

70%

70

50%

50

rommi (kulta)

40

55%

55

40%

40

60%

60

95%

95

100%

100

brandy (hedelmä)

40

63%

63

50%

50

80%

80

80%

80

90%

90

likööri (banaani)

17

53%

53

40%

40

70%

70

70%

70

80%

80

likööri (persikka)

17

63%

63

60%

60

70%

70

70%

70

50%

50

cachaça (silver)

40

41%

41

20%

20

70%

70

80%

80

50%

50

likööri (kahvi)

20

56%

56

50%

50

70%

70

50%

50

80%

80

katkero

25

64%

64

60%

60

70%

70

60%

60

90%

90

likööri (vadelma)

16,5

0%

0

0%

0

0%

0

0%

0

0%

0

vermutti (kuiva)

18

77%

77

80%

80

80%

80

70%

70

50%

50

triple sec / curaçao

40

37%

37

30%

30

20%

20

80%

80

50%

50

katkero (amaro)

16,5

0%

0

0%

0

0%

0

0%

0

0%

0

likööri (yrtti)

40

65%

65

60%

60

50%

50

100%

100

80%

80

likööri (aprikoosi)

20

72%

72

70%

70

70%

70

80%

80

70%

70

triple sec / curaçao

20

63%

63

45%

45

100%

100

75%

75

100%

100

likööri (kaakao)

24

0%

0

0%

0

0%

0

0%

0

0%

0

likööri (meloni)

15

84%

84

75%

75

100%

100

90%

90

100%

100

viski (irlanti)

44

40%

40

20%

20

40%

40

100%

100

100%

100

rommi (maustettu)

37,5

79%

79

70%

70

90%

90

90%

90

100%

100

vermutti (kuiva)

17,5

44%

44

30%

30

60%

60

70%

70

70%

70

rommi (overproof)

75,5

50%

50

30%

30

70%

70

90%

90

90%

90

rommi (kulta)

40

79%

79

70%

70

90%

90

90%

90

100%

100

rommi (tumma)

40

45%

45

20%

20

70%

70

90%

90

100%

100

tequila (reposado)

40

66%

66

60%

60

60%

60

100%

100

60%

60

katkero

17

57%

57

40%

40

90%

90

70%

70

80%

80

rommi (vaalea)

40

28%

28

10%

10

30%

30

90%

90

50%

50

triple sec / curaçao

40

82%

82

75%

75

85%

85

100%

100

95%

95

rommi (tumma)

40

0%

0

0%

0

0%

0

0%

0

0%

0

gini (sloe)

26

76%

76

75%

75

70%

70

80%

80

100%

100

likööri (kirsikka)

24

86%

86

80%

80

90%

90

100%

100

90%

90

viski (bourbon)

40

39%

39

20%

20

40%

40

90%

90

100%

100

likööri (hunaja)

35

71%

71

60%

60

80%

80

90%

90

100%

100

tequila (silver)

38

33%

33

20%

20

30%

30

80%

80

50%

50

vodka

40

36%

36

20%

20

50%

50

75%

75

50%

50

gini (london dry)

46,3

59%

59

50%

50

80%

80

70%

70

50%

50

brandy (hedelmä)

40

60%

60

40%

40

90%

90

85%

85

95%

95

likööri (vanilja)

31

72%

72

70%

70

70%

70

80%

80

80%

80

sherry

18,5

81%

81

75%

75

90%

90

85%

85

100%

100

sherry

18,5

0%

0

0%

0

0%

0

0%

0

0%

0

sherry

18,5

0%

0

0%

0

0%

0

0%

0

0%

0

likööri (kirsikka)

32

72%

72

70%

70

60%

60

100%

100

50%

50

likööri (kookos)

21

56%

56

40%

40

80%

80

90%

90

50%

50

likööri (kaakao)

20

67%

67

70%

70

60%

60

50%

50

100%

100

triple sec / curaçao

38

89%

89

85%

85

95%

95

90%

90

100%

100

vermutti (blanc)

14,4

0%

0

0%

0

0%

0

0%

0

0%

0

brandy (konjakki)

40

64%

64

50%

50

70%

70

100%

100

100%

100

viski (skotlanti)

40

64%

64

50%

50

70%

70

100%

100

100%

100

vermutti (makea)

16

82%

82

80%

80

80%

80

90%

90

80%

80

rommi (kulta)

40

71%

71

60%

60

90%

90

80%

80

100%

100

vermutti (makea)

16

88%

88

90%

90

80%

80

90%

90

80%

80

katkero (amaro)

35

79%

79

70%

70

90%

90

90%

90

100%

100

cachaça (kulta)

43

70%

70

60%

60

70%

70

100%

100

90%

90

viski (bourbon)

43

69%

69

60%

60

80%

80

80%

80

100%

100

tequila (silver)

40

68%

68

60%

60

70%

70

100%

100

50%

50

katkero

35

69%

69

60%

60

70%

70

90%

90

100%

100

triple sec / curaçao

40

83%

83

80%

80

80%

80

90%

90

100%

100

rommi (vaalea)

41,2

77%

77

70%

70

100%

100

80%

80

50%

50

rommi (kulta)

40

88%

88

80%

80

100%

100

100%

100

90%

90

rommi (overproof)

69

62%

62

40%

40

90%

90

100%

100

100%

100

rommi (tumma)

40

62%

62

40%

40

90%

90

100%

100

100%

100

gini (plymouth)

41,2

63%

63

50%

50

90%

90

80%

80

50%

50

katkero (amaro)

30

0%

0

0%

0

0%

0

0%

0

0%

0

rommi (agricole)

40

54%

54

50%

50

60%

60

60%

60

50%

50

viski (ruis)

50

57%

57

40%

40

80%

80

80%

80

100%

100

vodka

40

21%

21

10%

10

10%

10

70%

70

50%

50

rommi (kulta)

57

42%

42

20%

20

80%

80

60%

60

100%

100

likööri (omena)

15

0%

0

0%

0

0%

0

0%

0

0%

0

gini (maustettu)

41,3

0%

0

0%

0

0%

0

0%

0

0%

0

gini (london dry)

43,1

50%

50

30%

30

70%

70

100%

100

50%

50

gini (london dry)

47,3

0%

0

0%

0

0%

0

0%

0

0%

0

gini (maustettu)

41,3

0%

0

0%

0

0%

0

0%

0

0%

0

katkero (amaro)

35

0%

0

0%

0

0%

0

0%

0

0%

0

rommi (kulta)

40

60%

60

50%

50

70%

70

70%

70

100%

100

rommi (overproof)

63

52%

52

40%

40

90%

90

50%

50

50%

50




0%

0

0%

0

0%

0

0%

0

0%

0

Olenhan minä (usko tai älä!) maistanut myös “alkoholittomia viinaksia”. Tai siis viinasten jäljitelmiä. Tässä arvosanani niistä.

TUOTEMERKKI

IMITOITU ALKOHOLILAJI

ABV
(%)

KOKONAISARVOSANA

MAKU

TUOKSU

PULLON
ULKONÄKÖ

JUOMAN
ULKONÄKÖ

viski (bourbon)

< 0,5

77%

77

65%

65

90%

90

100%

100

100%

100

gini (london dry)

< 0,5

67%

67

50%

50

95%

95

100%

100

50%

50




0%

0

0%

0

0%

0

0%

0

0%

0