Ajattelin tähän selventää mm. joitakin sivustolla käyttämiäni termejä, jotka eivät itsellenikään olleet ihan arkipäivää harrastukseni alkumetreillä:

ABV: Alcohol by Volume eli alkoholin määrä tilavuusprosentteina (esim 40%) sellaisena kuin me suomalaiset olemme oppineet alkoholipitoisuuden ymmärtämään.

Bourbon on viskiä. Ollakseen juuri bourbonia, viski on kuitenkin täydytty valmistaa Yhdysvalloissa, sen viljalajeista vähintään 51% on täytynyt olla maissia ja sitä on täytynyt kypsyttää vähintään kaksi vuotta aiemmin käyttämättömissä, hiilletyissä valkotammitynnyreissä.

Cream of Coconut ei todellakaan ole sama asia kuin kaupassa purkissa valmiina myytävä kookoskerma, vaan muistuttaa enemmänkin kookossiirappia kuin -kermaa. Katso käyttämäni resepti. Teollisesti valmistetuista olen todennut käyttökelpoiseksi Coco López -merkkisen CoC:n, jota tosin ei Suomessa myydä (Ruotsista löytyy).

Curaçao ja Triple Sec ovat käytännössä yleisnimityksiä sitrus- ja appelsiinilikööreille. Triple Sec on ranskankielinen termi Curaçaolle. Pääsääntöisesti (ellei aina) Curaçaot ovat brandy-pohjaisia ja Triple Secit jyvä(viina)pohjaisia. Termejä käytetään myös alkoholittomissa siirapeissa ristiin ja yhdessä. Esimerkkejä otsikon alle kuuluvista alkoholia sisältävistä tuotemerkeistä ovat Cointreau, Grand Marnier ja Pierre Ferrand Dry Curaçao. Sininen Curaçao sisältää Curaçaon lisäksi sinistä väriä.

Demerarasiirappi: Kuten sokeriliemi alempana, mutta sokerina käytetään vähemmän jalostettua ja tummempaa Demerara-sokeria, joka antaa makeuden lisäksi hieman makuakin drinkille. Tämä ei värinsä vuoksi sovellu sellaisiin drinkkeihin, joiden halutaan säilyvän kirkkaina tai vaaleina, mutta toimii hyvin tummien viinojen (viskit, tummat rommit, brandyt) kanssa. Itse olen käyttänyt (löytänyt) mm. Urtekram Demerara Ruokosokeria ja siitä tuli hyvä. Katso käyttämäni resepti.

Falernum on osittain mantelinen siirappi kuten Orgeat, mutta myös limen hapokkuudella ja mausteilla on oma tehtävänsä. Falernum on yleisimmillään Tiki-juomissa. Ainesosiin kuuluu mantelin lisäksi limeä mehuna ja kuoriraasteena, inkivääriä, neilikkaa, sokeria, vettä ja rommia. Näinpä muskottipähkinääkin lisättävän yhdessä reseptissä. Ehkäpä kokeilen tämänkin valmistamista joskus. Siihen asti käytän ostamiani Giffard ja Monin-merkkisiä Falernumeja.

Grenadiini on granaattiomenasiirappia. Sitä käytetään pääasiassa antamaan makeutta ja pientä karvautta drinkille. Toki se antaa myös punaista väriä. Sitä löytyy kaupasta valmiinakin monenlaisena (yök), mutta se on todella helppo valmistaa itse. Katso käyttämäni resepti.

Hunajasiirappi: Kauanko olisit valmis sekoittamaan drinkkiä, jotta saisit tavallisen hunajan sekoittumaan nesteisiin? Saat varautua tunteihin, jos drinkissä on jäitäkin, sillä hunajahan vain jähmettyisi entisestään jäiden vuoksi. Katso käyttämäni resepti.

Katkero on todella laaja yleistermi nesteille, joiden tarkoitus on 1) korostaa pääosa-alkoholin makuja, 2) viimeistellä drinkki tai 3) olla kitkerä, katkera tai karvas joko lievästi tai hallitsevammin. Niitä on monenlaisia ja -makuisia. Osaa niistä lisätään drinkkeihin yleensä vain ripauksittain (esim. Angostura Aromatic Bitters) ja osaa samoissa määrissä kuin muitakin drinkkien ainesosia (esim. Campari, Aperol, erilaiset Amarot). Joissakin drinkeissä katkero voi olla drinkin pääainesosakin.

Konjakeissa (jotka kaikki ovat brandyjä, vaikka kaikki brandyt eivät ole konjakkeja) näkee merkintöjä VS, VSOP, Napoleon, XO ja Hors d’âge. Nämä tarkoittavat kypsytysajan mukaisia laatuluokkia. VS (Very Special) tai *** (kolme tähteä) on kypsytetty vähintään kaksi vuotta, VSOP (Very Superior Old Pale) vähintään neljä vuotta, Napoleon vähintään kuusi vuotta ja XO (Extra Old) vähintään kymmenen vuotta. Hors d’âge vastaa XO-laatua, mutta sitä käytetään useimmiten jopa sitäkin vanhempiin sekoituksiin.

Lime Cordial on limestä tehty “mehu”, joka sisältää limestä puristetun mehun lisäksi runsaasti sokerilientä, limen ulointa kuorikerrosta (zest) raastettuna ja sitruunahappoa. Ainekset sekoitetaan blenderissä ja lopputuote siivilöidään lopulta pulloon. Katso käyttämäni resepti.

Mocktail-termiin törmää nykyään yhä useammin, varsinkin tipattoman tammikuun (pthyi!) aikoihin. Sillä tarkoitetaan alkoholitonta cocktailia. Nimi on mielestäni erittäin huono, enkä suosittele sitä käytettävän. Sana mock on englantia ja tarkoittaa pilkkaamista ja ivaamista. Kyllä, se tarkoittaa myös jäljitelmää, mutta kun puhutaan alkoholittomista cocktaileista, niin puhutaan silloin alkoholittomista cocktaileista, eikä mistään pilkan tai ivan kohteista. Vaikkakin, eihän alkoholittomissa drinkeissä ole mitään järkeä…

Oleo Saccharum on siirappi/sokeriliemi, joka syntyy kun laittaa hedelmän kuoria ja sokeria pussiin sopivassa suhteessa. Sokeri imee kuorista öljyt ja maut ulos ja pussiin ilmaantuu makeaa ja maistuvaa nestettä, josta siivilöidään kuoret ja muut sattumat pois ennen käyttöä. Yleisimmin Oleo Saccharumia valmistetaan sitrushedelmien kuorista (ilman sitä valkoista osaa), mutta myös esimerkiksi banaanin kuorista.

Orgeat on mantelisiirappi. Se on melko yleinen ainesosa Tiki-drinkeissä ja antaa mantelisen/marsipaanisen maun drinkille. Maku jakaa varmasti mielipiteitä ja liian runsaalla kädellä annosteltuna minä ainakin yrjöän. En ole (vielä) valmistanut Orgeatia itse, vaan käyttänyt ainoastaan Monin-merkkistä valmistavaraa. Orgeatin valmistaminen itse kuulostaa työläältä prosessilta joka alkaa manteleiden kuorimisella ja keittämisellä. Olen nähnyt myös reseptejä, joissa sekoitetaan vain mantelimaitoa ja sokeria plus muutamat mausteet. Katso yksi helppo resepti.

Overproof tarkoittaa alkoholin yhteydessä, että sen alkoholipitoisuus (ABV) on yli 50%. Termi juontaa juurensa amerikkalaisten tapaan ilmoittaa alkoholipitoisuus muodossa “100 proof”, joka tarkoittaa 50% alkoholia. Vastaavasti “86 proof” olisi 43% alkoholia jne.

Passionhedelmäsiirappi: Tiki-juomien ehdoton kuningatar! Tämän maku on drinkeissä yllättävän voimakas ja makea, mutta jos tykkää passionhedelmän pikkukirpsakasta mausta (kuten minä), niin toimii kuin junan vessa (nuoremmilta mennee tuo vertaus ohi). Reseptissä mainittua passionhedelmäpyrettä ei löydy ihan joka kaupasta, mutta omaan lähisittariin tilasivat kilon (hinta 15 €) pakastetun paketin Ravifruit-tuotemerkillä kun pyysin. Pyre on 90% passionia ja 10% sokeria, eli valmiiksi hieman sokeroitu. Katso käyttämäni resepti.

Rommit ovat kuin alkoholimaailman villi länsi. Kukaan tai mikään ei juurikaan määrää tai säätele mistä ja miten rommia voi tehdä, jotta sitä saa kutsua rommiksi. Yleensähän rommi kuitenkin tehdään sokeriruokosta tai melassista. Tumma rommi tarkoittaa rommia, joka on tumman väristä. Se EI TARKOITA, että rommi olisi vanhaa, pitkään kypsytettyä tai muutoinkaan muita rommeja laadukkaampaa. Osa valmistajista lisää rommiinsa väriaineita ja osa sokeria. Vaalea rommi ei tarkoita, että rommi olisi nuorta, vähän kypsytettyä tai maultaan vaatimatonta. Vaalea rommi voi olla pitkäänkin kypsytettyä rommia, jonka valmistaja on halunnut hiilen läpi suodattamalla saattaa kirkkaaksi esimerkiksi siksi, että se on suunniteltu käytettäväksi vaaleissa drinkeissä. Toki vaalea rommi voi olla nuortakin. Rhum Agricole, joka on ranskalaistyylistä rommia, on tietääkseni ainoa rommilaji, jonka valmistukselle on säännöt. Rommipulloissa näkyy käytettävän termejä Ron, Rum ja Rhum, jotka kaikki tarkoittavat rommia. Ne kertovan kuitenkin rommin valmistustyylin alkuperän: Ron on espanjalaistyylinen rommi (mm. puerto ricolaiset, kuubalaiset), Rum on englantilaistyylinen rommi (mm. jamaikalaiset, guyanalaiset) ja Rhum on ranskalaistyylinen rommi (mm. martiniquelaiset).

Sitrusmehut eli appelsiini-/sitruuna-/lime-/greippimehun puristan AINA sitruspuristimella itse ja vasta hetkeä ennen käyttöä, koska tuoreen makua ei korvaa mikään. Mikään tuore sitrusmehu ei säily vuorokautta pidempään hyvänä. Älä kuitenkaan käytä kaupan yleensä pakastetusta tiivisteestä valmistettuja valmissitrusmehuja kun haluat hyvää.

Sokeriliemi: Valkoista perussokeria veteen liuotettuna sopivassa suhteessa. Tämän ainoa tehtävä drinkissä on makeuttaa sitä ilman että drinkkiin jää rouskuvia sokerijyviä. Katso käyttämäni resepti.

Soodavesi tarkoittaa hiilihapotettua ja maustamatonta vettä. Amerikkalaiset käyttävät sekaisin termejä soda water, club soda ja seltzer, mutta ne tarkoittavat käytännössä samaa. Itse olen käyttänyt soodavetenä vichyjä, hiilihapollisia kivennäisvesiä ja selvästi kalliimpia maailmanlaajuisten tuotemerkkien soodavesiä. Niiden maussa ei ole mitään eroa, kun niitä cocktailissa käyttää. Hiilihappojen määrä ja “säilyvyys” kuitenkin vaihtelee. Valmistat täysin toimivan soodaveden myös kotoa mahdollisesti löytyvällä limukkakoneella. Se on kuitenkin vain hiilihapotettua vettä.

Tiki on tullut mainittua tällä sivulla nyt monta kertaa ja olen ihan varma, että kaikki tähän asti lukeneet eivät tiedä mitä tai mikä se on. En minäkään ihan tyhjentävästi osaa sitä kuvailla. Se on ymmärrykseni mukaan “kulttuuri”, jonka kehittelivät amerikkalaiset ja jonka kulta-aikaa elettiin 1930-60 luvuilla ja joka nyt tekee jonkinasteista paluuta suosioon rapakon takana. “Kulttuuriin” kuuluu polynesialaiset ja osittain aasialaisetkin patsaat, koristeet, rumanaamaisesti irvistelevät isokokoiset juoma-astiat, sateenvarjot drinkeissä, oudot huonekalut, olkikatot ja isot (useimmiten rommipohjaiset) hedelmämehuiset drinkit, jotka menevät päähän kuin metrinen halko, vaikka maistuvat pääasiassa makealta mehulta. Itse olen tästä drinkkimaailmasta erityisen kiinnostunut ja seuraankin siksi Spike’s Breezeway Cocktail Hour -kanavaa YouTubessa.

Tislaamo on paikka, jossa valmistetaan tislaamalla vahvaa alkoholia. Tislattava neste on yleensä alunperin fermentoitua (käynyttä) lähes mistä tahansa syötävästä raaka-aineesta valmistettua nestettä, josta tislaukseen kuuluvan kuumennuksen ja viilennyksen aikana (turhaa) vettä haihtuu ja jäljelle jää (haluttu) alkoholi. Tislaus voidan suorittaa monta kertaa peräkkäin samalle nesteelle.

Triple Sec kts. Curaçao.

Valmismehut (ananas-, karpalo- yms): Jos (kun) käytät tällaisia, varmista, että ne ovat sokeroimattomia (ei lisättyä sokeria) ja että ne ovat 100% hedelmämehua. Tein kerran ananasmehua itse blenderillä tuoreista ananaksista ja vaikka totesin sen hyväksi (ja työlääksi valmistaa), niin kaupasta löytyvä Bonne Premium Ananastäysmehu on yhtä hyvä ja käytän itse vain sitä nykyään.