Chartreuse Verte

Valmistaja: Chartreuse
Alkoholipitoisuus: 55%
Valmistusmaa: Ranska

Chartreuse on ranskalainen liköörimerkki, jota valmistavat kartusiaanimunkit Voironissa Ranskan Alpeilla. Tarinan mukaan Chartreusea on valmistettu jo yli 400 vuotta. Likööristä on olemassa keltainen (jaune) ja vihreä (verte) versio. Vihreä on alkoholipitoisuudeltaan suurempi ja keltainen makeampi, koska se sisältää myös hunajaa. Vihreä Chartreuse sisältää joidenkin tietojen mukaan yli 130 eri yrttiä!

Viime aikoina (2023) on alan harrastajien parissa käynyt kova kuhina siitä, miten tämä (varsinkin vihreä) likööri loppuu maailmasta, kun sen kysyntä kasvaa ja munkit ovat ilmoittaneet, että eivät aio lisätä tuotantoaan lainkaan, jotta aikaa jää myös rukoilemiseen yms. Markkinoille onkin ilmestynyt paljon vaihtoehtoisia tuotteita ja reseptejä kotivalmistusta varten, mutta koska Chartreusien reseptit ovat huippusalaisia, eivät jäljittelijät tai kotimiksologit runsaista yrityksistään huolimatta ole vielä löytäneet hyvää vaihtoehtoa alkuperäiselle. Odotettavissa on siis huimaa hinnannousua ja saatavuusongelmia. Litrahinta näille hankkimilleni pulloille oli kolminumeroinen.

ALKOHOLIN ARVIOINTI

Olen maistellut ja arvioinut alkoholin raakana. Kokonaisarvosana lasketaan neljän osa-alueen arvosanoista painotuksin: maku 60%, tuoksu 20%, pullon ulkonäkö 15% ja juoman ulkonäkö 5%.

Jos keltainen Chartreuse tuoksui aluksi partavedeltä, niin tämän ensinuuhkaisu tuo enemmän mieleen liuotinaineet maalimaailmasta. Kuten keltaisenkin kohdalla, vasta seuraavat nuuhkaisut tuovat esiin yrtit. Alkoholipitoisuuden nousu keltaisen 43%:sta vihreän 55%:een tuntuu selkeästi poltteena. Ensimmäinen varsinainen maku onkin sitten se iskän partavesi… Ei näitä varmaan ole tarkoitettukaan siemailtavaksi sellaisenaan. Kuten keltaisenkin liköörin kohdalla, on yrttejä ihan turha lähteä edes arvailemaan. Sanotaan vain, että maku on todella yrttinen sekamelska ja toivottavasti tämä maistuu drinkissä paremmalta.

Maku: 45
Tuoksu: 55
Pullon ulkonäkö: 80
Juoman ulkonäkö: 100

KOKONAISARVOSANA: 55

Maksimipistemäärä on 100. Olen arvioinut alkoholin 18.08.2023.

Chartreuse Verte drinkeissä

  • Katso tästä tekemäni drinkit, jotka sisältävät tätä alkoholia.
  • Jos haluat nähdä vuoroaan odottavat drinkit tästä alkoholista, klikkaa tästä.
Jos etsit jotain toista alkoholia, kokeile hakusivua.