
Kotitekoinen Irish Cream
Valmistaja: Autodidakti Miksologi Alkoholilaji: Likööri (kerma)Likööri Valmistusmaa: Suomi Alkoholi: 16 % | Kypsytysaika: Kypsyttämätön Lisätty sivustolle: 11.02.2025 |
Irish Cream tarkoittaa kermalikööriä. Se on viski- ja kermapohjainen likööri. Kuuluisin kermalikööri lienee Baileys, joka valmistetaan käyttämällä samaista Jameson-viskiä, jota käytän tässä reseptissä. Tuskin likööri pahasti menisi pieleen, jos käyttäisi muuta kuin irlantilaista viskiä, mutta sen nimi olisi tuolloin tietenkin jotain muuta. En arvioi sivustolla kotitekoisia alkoholeja, sillä tasalaatuisuutta on mahdoton toteuttaa kotioloissa. Video liköörin valmistuksesta löytyy kuitenkin YouTube-kanavaltani.
ALKOHOLIN ARVIOINTI
Alkuperäisessä reseptissä käskettiin käyttää 160 ml viskiä, mutta sillä määrällä liköörin alkoholipitoisuus olisi ainoastaan 12 %. Muut sivustoni kermaliköörit ovat 17 %, joten lisäsin viskin määrää, kunnes päästiin lähes samaan alkoholipitoisuuteen niiden kanssa. Tällä reseptillä valmistuu reilu kuusi desilitraa valmista likööriä.
250 ml kuohukermaa
250 ml irlantilaista viskiä (40% alc.) – Käytin Jameson
100 ml makeutettu kondensoitu maito
1 tl vahvaa kylmää kahvia
1 rkl teollista suklaasiirappia kaupasta
1 rkl vaniljauute
pieni ripaus suolaa
Lisää kaikki ainekset kulhoon ja sekoita hyvin, mutta älä vispaa. Et halua kerman vaahtoutuvan, mutta haluat kondensoidun maidon sekoittuvan kunnolla. Suolan tarkoitus ei ole tehdä likööristä suolaista, vaan se korostaa muita makuja, älä siis laita liikaa.
Huom! Kotitekoisissa likööreissä ainesosat tuppaavat erkautumaan toisistaan jääkaapissa seisoessaan. Se ei ole sen vuoksi pilalla! Ravista likööriä kunnolla ennen jokaista käyttökertaa ja säilytä likööriä aina jääkaapissa. Tämä säilynee käyttökelpoisena parikin kuukautta (omalla vastuulla).