Martini Bianco
Valmistaja: Martini Alkoholilaji: Vermutti (blanc)Viinipohjaiset Valmistusmaa: Italia Alkoholi: 14.4 % | Kypsytysaika: Kypsyttämätön Lisätty sivustolle: 18.01.2023 Kauppa: Berlin Bottle |
Blanco/bianco -vermutti on kirjoitusasustaan (eli kielestä) riippumatta makea vaalea vermutti. Punaiset vermutit ovat käsittääkseni aina makeita, mutta vaaleista löytyy sekä kuivia, että makeita. Martini on tuotemerkkinä sieltä halvimmasta päästä, mutta en anna sen vaikuttaa maisteluarviooni. Muistathan muuten säilyttää avatut viinipohjaiset alkoholit aina jääkaapissa?
Italialaisen vermutin valmistukseen käytetty valkoviini (olipa vermutti sitten punaista tai valkoista) kypsytetään yleensä 2-3 vuotta ennen kuin siihen lisätään yrtit ja viina. Jotkut valmistajat kypsyttävät tämän jälkeen vermuttejaan vielä puolisen vuotta ennen valmiin tuotteen pullotusta. Minulla ei ole tietoa tämän vermutin tarkasta kypsytysajasta.
ALKOHOLIN ARVIOINTI
Pullon ulkoasu, etiketit mukaanlukien, on melko keskinkertainen. Sellainen ihan kiva, mutta ei mitenkään mieleenpainuva tai erikoinen. Korkki on metallinen kierrekorkki. Juoman väritys on lähes kirkas, mutta siinä on lievä kellertävä sävy. Tuoksu pullon suusta on hennon viinimäinen ja samalla makea. Kuvittelen haistavani vivahduksen vaniljaa, mutta yleisesti ottaen tuoksu on mieto. Makukin on yllättävän mieto ja vastaa lähes yksi yhteen tuoksua. Makeutta ei ole liiaksi asti, mutta suuhun jää jälkimakuna tai -tuntemuksena hieman sokerinen fiilis. Suutuntuma ja koostumus on pehmeä ja selvästi vettä paksumpi. Kyllähän tätä irvistelemättä joisi “pakon edessä” isommankin määrän, mutta se olisi vain suorittamsta, ei varsinaisesti nauttimista.