Xanté Pear & Cognac
Alkoholilaji: Likööri (päärynä)Likööri Valmistusmaa: Viro Alkoholi: 35 % | Kypsytysaika: Montako lie vuotta Lisätty sivustolle: 05.09.2024 |
Olen aina mieltänyt tuotteen maustetuksi konjakiksi ja sitähän se tavallaan onkin, mutta virallisesti se on likööri. Jotta tuotetta saisi kutsua konjakiksi, sen täytyisi olla alkoholipitoisuudeltaan vähintään 40%. Liköörissä käytettyä konjakkia on kypsytetty tammitynnyreissä neljä vuotta, jonka jälkeen siihen lisätään belgialaisia päärynöitä. Tämän jälkeen kokonaisuuden annetaan muhia kaksi viikkoa ennen suodatusta ja pullotusta. Likööriä valmistetaan nettitietojen mukaan ainakin Virossa ja Ruotsissa ja sen alkoholipitoisuuskin tuntuu vaihtelevan 35% ja 38% välillä.
Maistelen tätä arviointia kirjoittaessa peräkkäin kahta päärynälikööriä. Tämä on toinen. Se ensimmäinen löytyy täältä.
ALKOHOLIN ARVIOINTI
Likööri on väritykseltään kaunis, kuparin ja messingin välimaastoon sijoittuva. Paksupohjainen lasipullo on perusmallinen, mutta etiketin mustavalkokulta-väritys on todella onnistunut. Lisäksi pullossa on korkkikorkki, joskin synteettinen. Liköörin tuoksu on herkullisen päärynäinen. Se on niin päärynäinen, että hieman epäilyttää onko tuoksu saatu aikaan pelkästään aidoilla päärynöillä, mutta se on sivuseikka. Ihan pienesti tuoksusta puskee läpi myös etanolisuus tai mahdollisesti jokin muu teollinen tuoksu. Se on kuitenkin vain sivuvivahde. Kun tässä on alkoholia peräti 35%, maistuu se ensihörpyssäkin, siis se etanoli. Suutuntuma on paksun sokerinen, lähes yhtä paksu kuin hetki sitten maistelemani toinen päärynälikööri. Olisi kiva tietää millaisella osuudella konjakki osallistuu tähän sekoitukseen, sillä sen makuvivahteita ei ole kovin voimakkaana havaittavissa. Jos päärynä oli tuoksussa jopa epäilyttävän voimakas, niin maussa se on melkolailla normaalin, kypsän päärynän veroinen. Lisähörppyjä ottaessani huomaan kenties sen hukassa olleen konjakinkin, valitettavasti. Se tuo kokonaisuuteen hieman tunkkaisuutta. Mutta toisaalta, konjakkiahan tämän piti ollakin.