Katselin talvella 2025 tubettajakolleegan videota, jossa hän teki jallupirtelöä. Koska olen suuri jäätelön ja kaikenlaisen kylmän syötävän/juotavan ystävä, päätin siltä istumalta, että kun kesä ja loma vihdoin koittaisivat, tekisin sarjan alkoholillisia pirtelöitä. En vielä tämän kirjoitelman julkaisuvaiheessa ole tehnyt kaikkia suunnitelmissa olevia pirtelöitä, mutta teen ne kesäkuun aikana yksitellen ja jokaisesta tulee oma video YouTubeen.
Päädyin lopulta kahdeksaan erimakuiseen pirtelöön. Kaikki netissä näkemäni alkoholilliset pirtelöreseptit olivat alkoholipitoisuudeltaan miedon keskikaljan luokkaa (alle 4 %), joka hieman ihmetytti. Päätin tehdä pirtelöistäni hieman tujumpia, mutta kuitenkin vain neloskaljan vahvuisia (5-6 %). Valitsin pirtelöiden mauiksi pääasiassa tuttuja makuja, joihin minulla löytyisi valmiiksi sopivat liköörit makua antamaan ja joihin löytyisi sopiva jäätelökin. Liköörin lisäksi valitsin kuhunkin pirtelöön väkevän viinan, jonka ennakkoon uskoin sopivan kuhunkin pirtelöön. Tarkemmat alkoholitiedot löydät kunkin pirtelön omalta sivulta, linkit alempana.
Alunperin reseptini sisälsivät 250 ml jäätelöä ja 50 ml punaista maitoa, mutta tehtyäni (onneksi) toukokuun loppupuolella yhden viinaisen koepirtelön, huomasin annoksen olevan visuaalisesti aivan liian pieni käyttämiini 450 ml vetoisiin juomalaseihin. Lasi näytti pirtelöitynä puolityhjältä. Ajattelin ensin yksinkertaisesti tuplata annoksen (500 / 100 ml), mutta se olisi aiheuttanut merkittäviä lisäkustannuksia, koska kahden valitsemani jäätelön pakkauskoko on 480 ml. Joutuisin 20 ml lisäannoksen vuoksi ostamaan toiset pakkaukset näitä kalliita jäätelöitä, joiden litrahinnat ovat 12,40 € ja 15,60 €. Näin nörttiaivoni siis aluksi ajattelivat. Harkitsin ainesosamäärien suhteuttamista 480 ml jäätelömäärään taulukkolaskentaa hyödyntäen, mutta onneksi tulin järkiini! 20 ml heitto jäätelömäärässä ei tulisi tekemään minkäänlaista makueroa lopullisessa pirtelöannoksessa, joten keep it simple, stupid -ajatusmaailmaa hyödyntäen päätin pidättäytyä annoskoon tuplauksessa.
Lisään pirtelöihini ksantaania (tunnetaan myös nimellä ksantaanikumi). Ksantaani on sakeuttaja, jonka tehtävä pirtelössä ja muissa blenderissä valmistettavien, jäämurskaa sisältävissä juomissa on estää veden erkaantuminen muista aineksista lasin pohjalle, jos pirtelö joutuu seisomaan huoneenlämmössä hetkeä pidemmän ajan. Minun kohdalla tällaista seisomista tuskin tulisi tapahtumaan, mutta pieni lisänörtteily ei koskaan ole pahasta, eikä ksantaani ole ihmiselle myrkkyä. Lähes kaikki (jollei peräti ihan kaikki) jäätelöt sisältävät ksantaania jo ennestään.
Tiesitkö muuten, että vaikka litra vettä, maitoa tai kermaa painaa noin/tasan kilon, jäätelölitra harvoin painaa edes puolta kiloa? Jäätelölitra ei koskaan paina täyttä kiloa. Jäätelölitran paino kertoo suoraan siitä, paljonko jäätelö sisältää siihen vatkattua ilmaa, eli kuinka paljon maksat kirjaimellisesti tyhjästä. Olen kerännyt pirtelöissäni käyttämieni jäätelöiden tiedot alempana olevaan taulukkoon. Saatat yllättyä!
Jäätelö on alkoholien ohella olennaisin alkoholillisen pirtelön ainesosa. Koska jäätelön mittaaminen milli- tai desilitroina on haastava toteuttaa, laskin jäätelöpaketin tilavuuden ja painon suhdelukua hyödyntämällä kuinka monta grammaa jäätelöä tarvitaan vaadittuun millilitramäärään. Punnitus on selkeästi helpompi tapa mitata jäätelömäärä. Oheisesta taulukosta näet käyttämäni jäätelöt eri pirtelöissä ja tietoja käytetyistä jäätelöistä.
PIRTELÖN MAKU | JÄÄTELO | JÄÄTELÖN LITRAHINTA | ILMAN OSUUS JÄÄTELÖPAKETISTA |
---|---|---|---|
Appelsiini | Pirkka Mango-Appelsiini Kermajäätelö | 2,95 € | 48,00 % |
Kahvi | Närpiön Jäätelötehdas Kylmäuutettu Kahvikermajäätelö | 15,60 € | 20,83 % |
Meloni | Kaakkurin Jäätelötehtaan Mango-Meloni Gelato | 13,98 € | ? |
Persikka-passio | Valio PROfeel Persikka-Passio Proteiinijäätelö | 12,40 € | 41,67 % |
Päärynä | Jymy Päärynäjäätelö | 5,10 € | 50,00 % |
Suklaa | Mövenpick Swiss Chocolate | 15,30 € | 43,40 % |
Vadelma | Vanhan Porvoon Jäätelötehdas Vadelmajäätelö | 14,30 € | 20,00 % |
Vanilja | Jymy Premium Vanilja | 12,78 € | 20,00 % |
JÄÄTELO | PAKKAUSKOKO | PAKKAUKSEN NETTOPAINO | PAINO / 500 ML JÄÄTELÖÄ |
---|---|---|---|
Pirkka Mango-Appelsiini Kermajäätelö | 1000 ml | 520 g | 260 g |
Närpiön Jäätelötehdas Kylmäuutettu Kahvikermajäätelö | 480 ml | 380 g | 396 g |
Kaakkurin Jäätelötehtaan Mango-Meloni Gelato | 500 ml | ? | ? |
Valio PROfeel Persikka-Passio Proteiinijäätelö | 480 ml | 280 g | 292 g |
Jymy Päärynäjäätelö | 900 ml | 450 g | 250 g |
Mövenpick Swiss Chocolate | 500 ml | 283 g | 283 g |
Vanhan Porvoon Jäätelötehdas Vadelmajäätelö | 500 ml | 400 g | 400 g |
Jymy Premium Vanilja | 500 ml | 400 g | 400 g |
Käytäntö osoitti jo koepirtelöä tehdessä, että jäätelön kannattaa antaa pehmetä (mutta ei sulaa nesteeksi) ennen lisäämistä blenderiin. Jäinen jäätelöpalikka vain hyppii blenderin sisällä, näin ainakin minun laitteessa. Kaikki pirtelöt valmistetaan niin, että lisätään ainesosat blenderiin ja blendataan, kunnes koostumus on passeli.
Katso kaikki kahdeksan pirtelövideota alta (kunhan julkaisen ne kesäkuun kuluessa) tai suoraan YouTube-kanavaltani.