Tätä kirjoittaessa (elokuu 2024) minulla on kuukauden alkoholilajina amaro. Koska en usko kyseisen alkoholilajin ainakaan nimeltään olevan kovin tuttu monellekaan muulle kuin alan harrastajille ja ammattilaisille, päätin kirjoittaa siitä pienen kirjoitelman.

Amaro on italiaa ja tarkoittaa katkeraa, joka mausta puhuttaessa puolestaan tarkoittaa karvasta ja kitkerää. Alkoholeissa amaro tarkoittaa italialaista yrttilikööriä, jota käytetään esimerkiksi digestiivinä illallisen jälkeen ja jonka alkoholipitoisuus yleensä vaihtelee 15 – 40% välissä. Samankaltaisia yrttiliköörejä valmistetaan ympäri Europpaa, mutta silloin siitä ei käytetä nimeä amaro. Saksassa niitä kutsutaan nimellä kräuterlikör, joista tunnetuin tuotemerkki lienee Jägermeister. Muita esimerkkejä ovat Becherovka tšekeistä, Unicum Unkarista ja minulle tutuimmat Bénédictine ja Chartreuse Ranskasta. Tällä sivustolla nämä ovat yrttiliköörejä.

Useiden suurvalmistajien reseptit ovat peräisin 1800-luvulta ja ne ovat yleensä lähtöisin luostareista tai lääketieteestä. Tokihan nämä kaksi noihin aikoihin liittyivät läheisesti toisiinsa. Amarot valmistetaan liottamalla muutamia tai kymmeniä yrttejä, juuria, kukkia, kaarnaa ja mahdollisesti sitruksen kuoria alkoholissa. Alkoholina toimii joko väkevä viina tai puna-/valkoviini. Siivilöityyn lopputuotteeseen lisätään sitten sokerilientä vaihteleva määrä ja amaroa saatetaan myös kypsyttää tynnyreissä ennen pullotusta.

Amaroa käytetään useissa drinkeissä tuomaan siihen pientä kitkeryyttä. Kaikki sivustoni amaroa sisältävät drinkit näet täältä.

Siellä missä amaroja valmistetaan, niitä monesti nautitaan sellaisenaan tai sitrusviipaleen kera. Toisinaan lasiin lisätään myös jäitä tai tonic-vettä, mutta argentiinalaiset ovat vieneet yhden tietyn amaron nauttimisen ihan omalle tasolleen. Yksi Argentinan suosituimmista drinkeistä on nimittäin Fernet con coca (tunnetaan myös nimellä Fernandito) ja siihen tulee pelkästään Fernet Brancaa ja cola-juomaa. Argentiinassa kulutetaan eniten Fernet Brancaa koko maailmassa.

Tähän loppuu tämän artikkelin tieto-osuus ja alkaa tunneosuus. Vaikka en ole amarojen suurkuluttaja, minulle on uteliaisuuteni vuoksi kertynyt niitä kohtuullinen määrä. Osan niistä olen maistellut ja arvioinut aikaisemmin ja osan tätä artikkelia varten. Sen sijaan että kopioisin arvioni tämän artikkelin jatkeeksi, lisään alle linkit sivustollani oleviin arvioihini. Jotkut näistä pulloista ovat odottaneet avaamista jo tovin, sillä varsinkin viinipohjaisten juomien säilyvyys on pullon avaamisen jälkeen varsin rajallinen. Se, lasketaanko Aperol ja Campari amaroihin, on sitten ihan oman artikkelin aihe. Sitä ei tule sivustoltani koskaan löytymään.

Klikkaa pulloa lukeaksesi arvioni kyseisestä amarosta.

Oliko tämä artikkeli lainkaan kiinnostava? Kommentoi alle!

Vastaa