Maailmassa on valtaisa määrä erilaisia appelsiiniliköörejä. Jotkut niistä soveltuvat drinkkien valmistukseen paremmin kuin toiset ja pohjimmiltaanhan kyse on makuasioista. Olen shoppailuhimoissani onnistunut haalimaan itselleni viisi erilaista appelsiinilikööriä (joskin yksi niistä on oikeasti mandariinilikööri). Näistä viidestä kaksi (Cointreau ja Grand Marnier) lienevät meille suomalaisille ne lajin kuuluisimmat tuotemerkit, joskin minkä tahansa valmistajan sinisen curaçaon näyttävyyden ovat monet varmasti kokeneet. Pierre Ferrand -likööri puolestaan on seuraamillani kansainvälisillä cocktail-kanavilla kenties eniten käytetty appelsiinilikööri.

Päätin ihan vain kiinnostuneisuuden vuoksi suorittaa vertailua näiden viiden liköörin osalta siten, että maistelen jokaisen uudelleen* sellaisenaan ja lisäksi valmistan kaikkia liköörejä käyttäen yhden ja saman drinkin, jossa appelsiini on vahvasti pääosassa. Näin saadaan riittävän hyvä käsitys siitä, mikä likööreistä maistuu minun suussa parhaalta. Oma suuhan on aina kuitenkin se ultimaattisen totuuden kertoja, luota sinäkin omaasi. Videon maisteluista löydät tämän kirjoitelman lopusta.

*) Olen maistellut ja arvioinut kaikki nämä liköörit aiemminkin, mutta teen sen nyt uudestaan ja korvaan vanhat arvosanat uusilla, jos muutoksia esiintyy. Ihmisten maku ja mieltymykset voivat muuttua, joten on ihan perusteltua maistella samoja viinoja uudestaankin.

Appelsiiniliköörit jaotellaan usein kahteen luokkaan: triple sec tai curaçao. Näiden eron määritteleminen liittyy lähinnä käytettyihin appelsiineihin, mutta minä en nyt siihen valmistus- ja termistöpuoleen paneudu tämän enempää. Haluan vain saada selkeyden makueroihin. Sen kuitenkin sanon värjätyistä, eli sinisistä curaçaoista, että ne ovat lähes aina huomattavasti vähäalkoholisempia kuin muut, eikä markkinoilla tiettävästi ei ole ns. high-end -tuotteisiin (laadukkaisiin) luettavia sinisiä curaçaoita. Tässä vertailussa mukana olevat alkoholit ovat (aakkosjärjestyksessä):

Klikkaamalla tuotenimiä pääset lukemaan sanallisetkin kommenttini kustakin likööristä paljaaltaan maistettuna ja näkemään kuvan pulloista. Antamani arvosanat eri osa-alueista näet myös alempana olevasta taulukosta. Drinkki-sarakkeen arvosanaa klikkaamalla pääset lukemaan sanalliset kommenttini tekemästäni drinkistä kyseisellä liköörillä valmistettuna. Drinkki, jonka jokaisella liköörillä valmistan, on Difford’s Guide -sivustolta löytynyt, varsin appelsiinisen kuuloinen Amsterdam. Se on Tiki-maailmasta tutun Trader Vic’n vuonna 1972 kehittämä drinkki, jonka resepti on tällainen:

22,5 ml (3/4 oz) appelsiinilikööri
22,5 ml (3/4 oz) vastapuristettu appelsiinimehu
45 ml (1,5 oz) gini (Beefeater London Dry Gin)
2 roiskausta appelsiinikatkeroa (Angostura Orange Bitters)

Taulukossa LIKÖÖRI-sarake kertoo kokonaisarvosanan alkoholista paljaaltaan. KOKONAISARVOSANA määräytyy 40% likööri-arvosanasta ja 60% drinkki-arvosanasta. Taulukossa liköörit ovat paremmuusjärjestyksessä kokonaisarvosanan mukaan.

LIKÖÖRI (alkoholipitoisuus, alkuperä)Maku
(60%)
Tuoksu
(20%)
Pullo
(15%)
Juoma
(5%)
LIKÖÖRI
(100%)
AMSTERDAM
(drinkki)
KOKONAIS-
ARVOSANA
Pierre Ferrand Dry Curaçao (40%, Ranska)807590100817577
Grand Marnier Cordon Rouge (40%, Ranska)708010095787073
De Kuyper Blue Curaçao (20%, Alankomaat)80807595806068
Cointreau (40%, Ranska)70708550716064
Mandarine Napoléon (38%, Belgia)707090100755563

Tästä likööri- ja drinkkimaistelusta löytyy myös video YouTube-kanavaltani.

Oliko tämäntyyppinen blogipostaus mielenkiintoinen? Haluaisitko lukea lisää vastaavia jatkossa? Kommentoi alle!

Vastaa