Mai Tai (alkuperäinen)
Mai Tai on ehkä tunnetuin ja legendaarisin tiki-drinkki koskaan. Tämä(kään) ei nimestään huolimatta ole alkuperäinen Mai Tai, koska sellaista ei käytännössä kukaan voi valmistaa. Siinä käytettiin nimittän 17-vuotiasta Wray & Nephew -rommia, jota on valmistettu viimeksi 1940-luvulla. Pulloja esiintyy satunnaisesti vielä huutokaupoissa, joissa sellaisen hinta liikkuu 50000 jenkkidollarin hujakoilla. Appleton Estate, joka on nykyään Wray & Nephewin omistama, julkaisi 17.5.2023 “uuden version” kyseisestä 17-vuotiaasta rommista. Koska uutta versiota julkaistiin vain 1500 pullon erä koko maailman kesken jaettavaksi ja sen oletettiin olevan erittäin haluttu, oli sen suositeltu pullohinta 500 jenkkilän dollaria. Alkoholipitoisuus siinä oli 49 %.
Olisin toki tuollaisen rommin ostanut, jos olisi vastaan tullut… mutta koska ei tullut, teen tämän oikealla reseptillä, mutta luonnollisesti “väärillä” rommeilla. Käytän Appletonin rommeja sellaisessa suhteessa, että rommien keski-iäksi tulee 17 vuotta. Näin tarkkojen määrien (jotka ovat likiarvoja määristä 33,33 ja 26,67 ml) mittaaminen voi tosin osoittautua haasteeksi. Tietenkin oikealla rommilla ja tällä sekoituksellani on paljon muitakin toisistaan poikkeavia ominaisuuksia kuin ikä (esim. alkoholipitoisuus), mutta sallikaa nyt minun vähän nörtteillä…
Ihan alkuperäiseen Mai Tai -reseptiin kuului 30 ml limemehua, jolloin reseptiin kuului lisäksi myös 7,5 ml sokerilientä. Minä jätän sokeriliemen pois ja pienennän limen määrää. Tämä on ilmeisesti yleinen käytäntö nykyään.

DRINKIN RESEPTI
Tarvittava alkoholilaji | Käyttämäni alkoholi | Määrä | |
Rommi (kypsytetty) | Appleton Estate Nassau Valley Casks 21 Year | 33 | ml |
Rommi (kypsytetty) | Appleton Estate Rare Casks 12 Year | 27 | ml |
Triple Sec / Curaçao | Pierre Ferrand Dry Curaçao | 15 | ml |
Alkoholittomat ainesosat | Määrä | |
Limemehu | 22.5 | ml |
Orgeat | 15 | ml |
Koristeeksi
Limenpuolikas Sitruunamelissan lehti
Tiki
Riedel DSG Rocks
Pebble-jää
Sheikataan
Boston cocktail shaker
Kuuma kesäpäivä
Valmistusvideoni:
KOMMENTTINI DRINKISTÄ
Eipä tätä drinkkiä turhaan ole kehuttu loistavaksi (tiki-)drinkiksi silloin, kun se tehdään oikein ja oikeilla ainesosilla. Tämä käyttämäni resepti on varsin lähellä aitoa oikeaa. Rommeista irtoaa juuri ne parhaat pitkään kypsytetyn viinan makuvivahteet. Orgeat tuo sopivan makeuden ja pienen, mutta riittävän mantelisen tai marsipaanisen maun. Lime tuo juuri oikean määrän kirpakkuutta appelsiiniliköörin tuodessa mielestäni pienen vivahteen konjakkia enemmän kuin appelsiinin makua. Toisaalta, konjakin ja pitkään kypsytetyn rommin maut sekoittuvat drinkissä tehokkaasti keskenään, kuten tekevät myös limen ja appelsiinin maut. Upea, herkullinen ja ansaitusti legendaarinen drinkki! Väittäsinpä, että tekemäni rommivalintakin oli kohdillaan.
ARVOSANA
100 / 100
Mai Tai (alkuperäinen)
Mai Tai on ehkä tunnetuin ja legendaarisin tiki-drinkki koskaan. Tämä(kään) ei nimestään huolimatta ole alkuperäinen Mai Tai, koska sellaista ei käytännössä kukaan voi valmistaa. Siinä käytettiin nimittän 17-vuotiasta Wray & Nephew -rommia, jota on valmistettu viimeksi 1940-luvulla. Pulloja esiintyy satunnaisesti vielä huutokaupoissa, joissa sellaisen hinta liikkuu 50000 jenkkidollarin hujakoilla. Appleton Estate, joka on nykyään Wray & Nephewin omistama, julkaisi 17.5.2023 “uuden version” kyseisestä 17-vuotiaasta rommista. Koska uutta versiota julkaistiin vain 1500 pullon erä koko maailman kesken jaettavaksi ja sen oletettiin olevan erittäin haluttu, oli sen suositeltu pullohinta 500 jenkkilän dollaria. Alkoholipitoisuus siinä oli 49 %.
Olisin toki tuollaisen rommin ostanut, jos olisi vastaan tullut… mutta koska ei tullut, teen tämän oikealla reseptillä, mutta luonnollisesti “väärillä” rommeilla. Käytän Appletonin rommeja sellaisessa suhteessa, että rommien keski-iäksi tulee 17 vuotta. Näin tarkkojen määrien (jotka ovat likiarvoja määristä 33,33 ja 26,67 ml) mittaaminen voi tosin osoittautua haasteeksi. Tietenkin oikealla rommilla ja tällä sekoituksellani on paljon muitakin toisistaan poikkeavia ominaisuuksia kuin ikä (esim. alkoholipitoisuus), mutta sallikaa nyt minun vähän nörtteillä…
Ihan alkuperäiseen Mai Tai -reseptiin kuului 30 ml limemehua, jolloin reseptiin kuului lisäksi myös 7,5 ml sokerilientä. Minä jätän sokeriliemen pois ja pienennän limen määrää. Tämä on ilmeisesti yleinen käytäntö nykyään.

Drinkkiperhe: Tiki | Välineet: Boston cocktail shaker |
Alkoholipitoisuus: 28.3 % | Ravintola-annoksia: 2.1 kpl |
Valmistustapa: Sheikataan | Tilavuus: 112.5 ml |
Juoma-astia: Riedel DSG Rocks | Jää lasissa: Pebble-jää |
Tehty & arvioitu: 14.05.2025 | Sesonki: Kuuma kesäpäivä |
Valmistusvideoni:![]() |
DRINKIN RESEPTI
KOMMENTTINI DRINKISTÄ
Eipä tätä drinkkiä turhaan ole kehuttu loistavaksi (tiki-)drinkiksi silloin, kun se tehdään oikein ja oikeilla ainesosilla. Tämä käyttämäni resepti on varsin lähellä aitoa oikeaa. Rommeista irtoaa juuri ne parhaat pitkään kypsytetyn viinan makuvivahteet. Orgeat tuo sopivan makeuden ja pienen, mutta riittävän mantelisen tai marsipaanisen maun. Lime tuo juuri oikean määrän kirpakkuutta appelsiiniliköörin tuodessa mielestäni pienen vivahteen konjakkia enemmän kuin appelsiinin makua. Toisaalta, konjakin ja pitkään kypsytetyn rommin maut sekoittuvat drinkissä tehokkaasti keskenään, kuten tekevät myös limen ja appelsiinin maut. Upea, herkullinen ja ansaitusti legendaarinen drinkki! Väittäsinpä, että tekemäni rommivalintakin oli kohdillaan.