Mai Tai (alkuperäinen)

Mai Tai on ehkä tunnetuin ja legendaarisin tiki-drinkki koskaan. Tämä(kään) ei nimestään huolimatta ole alkuperäinen Mai Tai, koska sellaista ei käytännössä kukaan voi valmistaa. Siinä käytettiin nimittän 17-vuotiasta Wray & Nephew -rommia, jota on valmistettu viimeksi 1940-luvulla. Pulloja esiintyy satunnaisesti vielä huutokaupoissa, joissa sellaisen hinta liikkuu 50000 jenkkidollarin hujakoilla. Appleton Estate, joka on nykyään Wray & Nephewin omistama,  julkaisi 17.5.2023 “uuden version” kyseisestä 17-vuotiaasta rommista. Koska uutta versiota julkaistiin vain 1500 pullon erä koko maailman kesken jaettavaksi ja sen oletettiin olevan erittäin haluttu, oli sen suositeltu pullohinta 500 jenkkilän dollaria. Alkoholipitoisuus siinä oli 49 %.

Olisin toki tuollaisen rommin ostanut, jos olisi vastaan tullut… mutta koska ei tullut, teen tämän oikealla reseptillä, mutta luonnollisesti “väärillä” rommeilla. Käytän Appletonin rommeja sellaisessa suhteessa, että rommien keski-iäksi tulee 17 vuotta. Näin tarkkojen määrien (jotka ovat likiarvoja määristä 33,33 ja 26,67 ml) mittaaminen voi tosin osoittautua haasteeksi. Tietenkin oikealla rommilla ja tällä sekoituksellani on paljon muitakin toisistaan poikkeavia ominaisuuksia kuin ikä (esim. alkoholipitoisuus), mutta sallikaa nyt minun vähän nörtteillä…

Ihan alkuperäiseen Mai Tai -reseptiin kuului 30 ml limemehua, jolloin reseptiin kuului lisäksi myös 7,5 ml sokerilientä. Minä jätän sokeriliemen pois ja pienennän limen määrää. Tämä on ilmeisesti yleinen käytäntö nykyään.


Mai Tai

DRINKIN RESEPTI i

Tarvittava alkoholilaji Käyttämäni alkoholi i Määrä i
Rommi (kypsytetty) Appleton Estate Nassau Valley Casks 21 Year 33 ml
Rommi (kypsytetty) Appleton Estate Rare Casks 12 Year 27 ml
Triple Sec / Curaçao Pierre Ferrand Dry Curaçao 15 ml

Alkoholittomat ainesosat Määrä i
Limemehu 22.5 ml
Orgeat 15 ml

Koristeeksi
Limenpuolikas Sitruunamelissan lehti
Drinkkiperhe:
Tiki

Alkoholipitoisuus: 28.3 % i

Ravintola-annoksia: 2.1 kpl i

Tilavuus: 112.5 ml i

Käyttämäni juoma-astia:
Riedel DSG Rocks

Jää lasissa: i
Pebble-jää

Valmistustapa:
Sheikataan

Käyttämäni välineet: i
Boston cocktail shaker


Tehty & arvioitu: 14.05.2025

Valmistusvideoni:
Katso valmistusvideo YouTube-kanavallani

KOMMENTTINI DRINKISTÄ

Eipä tätä drinkkiä turhaan ole kehuttu loistavaksi (tiki-)drinkiksi silloin, kun se tehdään oikein ja oikeilla ainesosilla. Tämä käyttämäni resepti on varsin lähellä aitoa oikeaa. Rommeista irtoaa juuri ne parhaat pitkään kypsytetyn viinan makuvivahteet. Orgeat tuo sopivan makeuden ja pienen, mutta riittävän mantelisen tai marsipaanisen maun. Lime tuo juuri oikean määrän kirpakkuutta appelsiiniliköörin tuodessa  mielestäni pienen vivahteen konjakkia enemmän kuin appelsiinin makua. Toisaalta, konjakin ja pitkään kypsytetyn rommin maut sekoittuvat drinkissä tehokkaasti keskenään, kuten tekevät myös limen ja appelsiinin maut. Upea, herkullinen ja ansaitusti legendaarinen drinkki! Väittäsinpä, että tekemäni rommivalintakin oli kohdillaan.

ARVOSANA
100 / 100

Mai Tai (alkuperäinen)

Mai Tai on ehkä tunnetuin ja legendaarisin tiki-drinkki koskaan. Tämä(kään) ei nimestään huolimatta ole alkuperäinen Mai Tai, koska sellaista ei käytännössä kukaan voi valmistaa. Siinä käytettiin nimittän 17-vuotiasta Wray & Nephew -rommia, jota on valmistettu viimeksi 1940-luvulla. Pulloja esiintyy satunnaisesti vielä huutokaupoissa, joissa sellaisen hinta liikkuu 50000 jenkkidollarin hujakoilla. Appleton Estate, joka on nykyään Wray & Nephewin omistama,  julkaisi 17.5.2023 “uuden version” kyseisestä 17-vuotiaasta rommista. Koska uutta versiota julkaistiin vain 1500 pullon erä koko maailman kesken jaettavaksi ja sen oletettiin olevan erittäin haluttu, oli sen suositeltu pullohinta 500 jenkkilän dollaria. Alkoholipitoisuus siinä oli 49 %.

Olisin toki tuollaisen rommin ostanut, jos olisi vastaan tullut… mutta koska ei tullut, teen tämän oikealla reseptillä, mutta luonnollisesti “väärillä” rommeilla. Käytän Appletonin rommeja sellaisessa suhteessa, että rommien keski-iäksi tulee 17 vuotta. Näin tarkkojen määrien (jotka ovat likiarvoja määristä 33,33 ja 26,67 ml) mittaaminen voi tosin osoittautua haasteeksi. Tietenkin oikealla rommilla ja tällä sekoituksellani on paljon muitakin toisistaan poikkeavia ominaisuuksia kuin ikä (esim. alkoholipitoisuus), mutta sallikaa nyt minun vähän nörtteillä…

Ihan alkuperäiseen Mai Tai -reseptiin kuului 30 ml limemehua, jolloin reseptiin kuului lisäksi myös 7,5 ml sokerilientä. Minä jätän sokeriliemen pois ja pienennän limen määrää. Tämä on ilmeisesti yleinen käytäntö nykyään.


Mai Tai

Drinkkiperhe:
Tiki
Välineet: i
Boston cocktail shaker
Alkoholipitoisuus:
28.3 % i
Ravintola-annoksia:
2.1 kpl i
Valmistustapa:
Sheikataan
Tilavuus:
112.5 ml i
Juoma-astia:
Riedel DSG Rocks
Jää lasissa: i
Pebble-jää
Tehty & arvioitu:
14.05.2025
Valmistusvideoni:
Katso valmistusvideo YouTube-kanavallani

DRINKIN RESEPTI i

Tarvittava alkoholilaji
Käyttämäni alkoholi i
i Määrä

Alkoholittomat ainesosat

i Määrä
22.5 ml
15 ml

KOMMENTTINI DRINKISTÄ

Eipä tätä drinkkiä turhaan ole kehuttu loistavaksi (tiki-)drinkiksi silloin, kun se tehdään oikein ja oikeilla ainesosilla. Tämä käyttämäni resepti on varsin lähellä aitoa oikeaa. Rommeista irtoaa juuri ne parhaat pitkään kypsytetyn viinan makuvivahteet. Orgeat tuo sopivan makeuden ja pienen, mutta riittävän mantelisen tai marsipaanisen maun. Lime tuo juuri oikean määrän kirpakkuutta appelsiiniliköörin tuodessa  mielestäni pienen vivahteen konjakkia enemmän kuin appelsiinin makua. Toisaalta, konjakin ja pitkään kypsytetyn rommin maut sekoittuvat drinkissä tehokkaasti keskenään, kuten tekevät myös limen ja appelsiinin maut. Upea, herkullinen ja ansaitusti legendaarinen drinkki! Väittäsinpä, että tekemäni rommivalintakin oli kohdillaan.

ARVOSANA
100 / 100