Port-au-Prince

Drinkin nimi on sama kuin Haitin pääkaupungilla ja drinkki onkin kuuluisin haitilaista rommia sisältävä drinkki. Drinkki on kuitenkin kehitetty Hollywoodissa. Sen kehitti Don the Beachcomber, yksi tiki-kultuurin suurimmista nimistä (oik. Ernest Raymond Gantt), 1930-luvulla. Olen kategorisoinut tämän myös tiki-drinkiksi, vaikka Haitilla ei varsinaisesti ole mitään tekemistä tikin kanssa.

Alunperin drinkissä käytettiin Sarthe-nimistä rommia, mutta koska sitä ei enää ole olemassa, on yleisesti ryhdytty käyttämään Barbancourt-rommia, haitilaista sekin. Sarthe oli runsaasti kypsytettyä ja ilmeisesti jopa konjakkia muistuttava rommi, jota tänä päivänä vastaisi lähinnä Barbancourtin 15-vuotias rommi. Käytän drinkissä rommimaisempaa neljä vuotta kypsytettyä Barbancourt-rommia, koska 15-vuotias on päässyt loppumaan. Ei minulla siitä ollutkaan kuin näytemaistiainen aikoinaan.


Port au Prince

DRINKIN RESEPTI i

Tarvittava alkoholilaji Käyttämäni alkoholi i Määrä i
Rommi (sokeriruokomehu) Barbancourt 4 Year 45 ml
Likööri (yrtti) John D. Taylor’s Velvet Falernum 15 ml
Katkero (bitter) Angostura Aromatic Bitters 1 roiskaus

Alkoholittomat ainesosat Määrä i
Ananasmehu 15 ml
Limemehu 15 ml
Demerarasiirappi (1:1) 7.5 ml
Grenadiini 2.5 ml
Drinkkiperhe:
Sour Tiki

Alkoholipitoisuus: 19.9 % i

Ravintola-annoksia: 1.3 kpl i

Tilavuus: 101 ml i

Käyttämäni juoma-astia:
Riedel DSG Double Rocks

Jää lasissa: i
Jäämurska

Valmistustapa:
Sheikataan

Käyttämäni välineet: i
Boston cocktail shaker


Tehty & arvioitu: 05.04.2025

Valmistusvideoni:
Katso valmistusvideo YouTube-kanavallani

KOMMENTTINI DRINKISTÄ

Barbancourt-rommi antaa drinkille todella omintakeisen maun. En osaa edes kuvailla sitä järkevin termein. En myöskään osaa sanoa pidänkö mausta vai en. Hieman outo se kuitenkin on. Tietenkään en varmuudella pysty sanomaan mikä näistä erikoisemmista mauista tulee falernumista ja mikä rommista. Makeutta drinkissä on yllättävän paljon huomioiden sokerilienten vähäisen määrän. Lime ja ananas antavat vain hieman kirpsakkuutta. Jostakin suuhun jää lopuksi hieman karvas maku. Juotava, mutta ei kaipuuta herättävä drinkki.

ARVOSANA
75 / 100

Port-au-Prince

Drinkin nimi on sama kuin Haitin pääkaupungilla ja drinkki onkin kuuluisin haitilaista rommia sisältävä drinkki. Drinkki on kuitenkin kehitetty Hollywoodissa. Sen kehitti Don the Beachcomber, yksi tiki-kultuurin suurimmista nimistä (oik. Ernest Raymond Gantt), 1930-luvulla. Olen kategorisoinut tämän myös tiki-drinkiksi, vaikka Haitilla ei varsinaisesti ole mitään tekemistä tikin kanssa.

Alunperin drinkissä käytettiin Sarthe-nimistä rommia, mutta koska sitä ei enää ole olemassa, on yleisesti ryhdytty käyttämään Barbancourt-rommia, haitilaista sekin. Sarthe oli runsaasti kypsytettyä ja ilmeisesti jopa konjakkia muistuttava rommi, jota tänä päivänä vastaisi lähinnä Barbancourtin 15-vuotias rommi. Käytän drinkissä rommimaisempaa neljä vuotta kypsytettyä Barbancourt-rommia, koska 15-vuotias on päässyt loppumaan. Ei minulla siitä ollutkaan kuin näytemaistiainen aikoinaan.


Port au Prince

Drinkkiperhe:
Sour Tiki
Välineet: i
Boston cocktail shaker
Alkoholipitoisuus:
19.9 % i
Ravintola-annoksia:
1.3 kpl i
Valmistustapa:
Sheikataan
Tilavuus:
101 ml i
Jää lasissa: i
Jäämurska
Tehty & arvioitu:
05.04.2025
Valmistusvideoni:
Katso valmistusvideo YouTube-kanavallani

DRINKIN RESEPTI i

Tarvittava alkoholilaji
Käyttämäni alkoholi i
i Määrä

Alkoholittomat ainesosat

i Määrä
15 ml
15 ml
2.5 ml

KOMMENTTINI DRINKISTÄ

Barbancourt-rommi antaa drinkille todella omintakeisen maun. En osaa edes kuvailla sitä järkevin termein. En myöskään osaa sanoa pidänkö mausta vai en. Hieman outo se kuitenkin on. Tietenkään en varmuudella pysty sanomaan mikä näistä erikoisemmista mauista tulee falernumista ja mikä rommista. Makeutta drinkissä on yllättävän paljon huomioiden sokerilienten vähäisen määrän. Lime ja ananas antavat vain hieman kirpsakkuutta. Jostakin suuhun jää lopuksi hieman karvas maku. Juotava, mutta ei kaipuuta herättävä drinkki.

ARVOSANA
75 / 100