Port-au-Prince
Drinkin nimi on sama kuin Haitin pääkaupungilla ja drinkki onkin kuuluisin haitilaista rommia sisältävä drinkki. Drinkki on kuitenkin kehitetty Hollywoodissa. Sen kehitti Don the Beachcomber, yksi tiki-kultuurin suurimmista nimistä (oik. Ernest Raymond Gantt), 1930-luvulla. Olen kategorisoinut tämän myös tiki-drinkiksi, vaikka Haitilla ei varsinaisesti ole mitään tekemistä tikin kanssa.
Alunperin drinkissä käytettiin Sarthe-nimistä rommia, mutta koska sitä ei enää ole olemassa, on yleisesti ryhdytty käyttämään Barbancourt-rommia, haitilaista sekin. Sarthe oli runsaasti kypsytettyä ja ilmeisesti jopa konjakkia muistuttava rommi, jota tänä päivänä vastaisi lähinnä Barbancourtin 15-vuotias rommi. Käytän drinkissä rommimaisempaa neljä vuotta kypsytettyä Barbancourt-rommia, koska 15-vuotias on päässyt loppumaan. Ei minulla siitä ollutkaan kuin näytemaistiainen aikoinaan.

DRINKIN RESEPTI
Tarvittava alkoholilaji | Käyttämäni alkoholi | Määrä | |
Rommi (sokeriruokomehu) | Barbancourt 4 Year | 45 | ml |
Likööri (yrtti) | John D. Taylor’s Velvet Falernum | 15 | ml |
Katkero (bitter) | Angostura Aromatic Bitters | 1 | roiskaus |
Alkoholittomat ainesosat | Määrä | |
Ananasmehu | 15 | ml |
Limemehu | 15 | ml |
Demerarasiirappi (1:1) | 7.5 | ml |
Grenadiini | 2.5 | ml |
Riedel DSG Double Rocks
Jäämurska
Sheikataan
Boston cocktail shaker
Kuuma kesäpäivä
Valmistusvideoni:
KOMMENTTINI DRINKISTÄ
Barbancourt-rommi antaa drinkille todella omintakeisen maun. En osaa edes kuvailla sitä järkevin termein. En myöskään osaa sanoa pidänkö mausta vai en. Hieman outo se kuitenkin on. Tietenkään en varmuudella pysty sanomaan mikä näistä erikoisemmista mauista tulee falernumista ja mikä rommista. Makeutta drinkissä on yllättävän paljon huomioiden sokerilienten vähäisen määrän. Lime ja ananas antavat vain hieman kirpsakkuutta. Jostakin suuhun jää lopuksi hieman karvas maku. Juotava, mutta ei kaipuuta herättävä drinkki.
ARVOSANA
75 / 100
Port-au-Prince
Drinkin nimi on sama kuin Haitin pääkaupungilla ja drinkki onkin kuuluisin haitilaista rommia sisältävä drinkki. Drinkki on kuitenkin kehitetty Hollywoodissa. Sen kehitti Don the Beachcomber, yksi tiki-kultuurin suurimmista nimistä (oik. Ernest Raymond Gantt), 1930-luvulla. Olen kategorisoinut tämän myös tiki-drinkiksi, vaikka Haitilla ei varsinaisesti ole mitään tekemistä tikin kanssa.
Alunperin drinkissä käytettiin Sarthe-nimistä rommia, mutta koska sitä ei enää ole olemassa, on yleisesti ryhdytty käyttämään Barbancourt-rommia, haitilaista sekin. Sarthe oli runsaasti kypsytettyä ja ilmeisesti jopa konjakkia muistuttava rommi, jota tänä päivänä vastaisi lähinnä Barbancourtin 15-vuotias rommi. Käytän drinkissä rommimaisempaa neljä vuotta kypsytettyä Barbancourt-rommia, koska 15-vuotias on päässyt loppumaan. Ei minulla siitä ollutkaan kuin näytemaistiainen aikoinaan.

Välineet: Boston cocktail shaker | |
Alkoholipitoisuus: 19.9 % | Ravintola-annoksia: 1.3 kpl |
Valmistustapa: Sheikataan | Tilavuus: 101 ml |
Juoma-astia: Riedel DSG Double Rocks | Jää lasissa: Jäämurska |
Tehty & arvioitu: 05.04.2025 | Sesonki: Kuuma kesäpäivä |
Valmistusvideoni:![]() |
DRINKIN RESEPTI
Alkoholittomat ainesosat
Määrä
KOMMENTTINI DRINKISTÄ
Barbancourt-rommi antaa drinkille todella omintakeisen maun. En osaa edes kuvailla sitä järkevin termein. En myöskään osaa sanoa pidänkö mausta vai en. Hieman outo se kuitenkin on. Tietenkään en varmuudella pysty sanomaan mikä näistä erikoisemmista mauista tulee falernumista ja mikä rommista. Makeutta drinkissä on yllättävän paljon huomioiden sokerilienten vähäisen määrän. Lime ja ananas antavat vain hieman kirpsakkuutta. Jostakin suuhun jää lopuksi hieman karvas maku. Juotava, mutta ei kaipuuta herättävä drinkki.