VIDEO

Stone Fruit Sour (ruis)

Katso kotibaarissani kuvaamani video drinkin valmistuksesta YouTube-kanavallani.

Drinkkiperhe: Sour
Valmistustapa: Sheikataan
Tilavuus: 101.5 ml i
Alkoholipitoisuus: 24 % i
Ravintola-annoksia: 1.6 i
Käyttämäni juoma-astia: Riedel DSG Sour
Käyttämäni välineet: i Boston cocktail shakerHawthorne strainerFine mesh strainer
Jää lasissa: i Ei mitään
Tehty & arvioitu: 08.09.2024

Tämä on käytännössä Whiskey Sour, johon pitäisi lisätä baarilusikallinen (5 ml) aprikoosilikööriä. Minä kasvatan hieman liköörin määrää, koska haluan sen maistuvan selkeästi. Koska drinkissä on makeutta aika runsaasti, suositellaan käytettäväksi viskiä, jossa olisi vähintään 50% alkoholia. Tässä on. Käyttämäni vaahdottajan voi myös korvata munanvalkuaisella, jota tarvitaan silloin 15 ml. Käytän vaahdottajaa, koska se on helpompi ja siistimpi, eikä roisku silmille sheikatessa. Vaahdottajaa tai munanvalkuaista käytettäessä on hyvä suorittaa ensin kuivasheikkaus (ilman jäitä) ennen märkäsheikkausta (jäiden kanssa).

DRINKIN RESEPTI i

Tarvittava alkoholilajiKäyttämäni alkoholi ii Määrä
Viski (ruis) Knob Creek Kentucky Straight Rye Whiskey 45 ml
Likööri (aprikoosi) Giffard Abricot du Roussillon 7.5 ml

Alkoholittomat ainesosat:i Määrä
Sitruunamehu 22.5 ml
Sokeriliemi (1,5:1) 22.5 ml
Vaahdottaja (foamer) 4 ml

KOMMENTTINI DRINKISTÄ

Alustetaan ensin bourbon-version arviolla, koska se ei poikkea tästä ruisversiosta juurikaan: 

Drinkki on makea, ei kuitenkaan yltiömakea, vaan juuri omaan makuuni passeli. Maistan kaikki ainesosat ja sehän on aina erittäin hyvä asia. Aprikoosin lisääminen alkuperäisestä kannatti. Viskin maku ei ole kovin voimakas ja jos tykkää yhtään viinaisemmasta drinkistä, niin sen määrää kestää kyllä kasvattaa 60:een. Sitruunakin on hyvässä balanssissa makeuden kanssa. Jos ei tykkää makeammasta drinkistä, voisi sokerilientä vähentää esimerkiksi 15:een, paitsi jos on jo kasvattanut viskin määrää… Mikään ei varmasti menisi pieleen, jos aprikoosia lisäisi vielä esimerkiksi 10:een. Tietenkin on hyvä muistaa, että liköörimäärän kasvattaminen nostaa taas drinkin makeutta. Bourbonin käyttäminen rusiviskin sijasta saattaa myös ihan hitusen nostaa drinkin makeutta.

Voisi luulla, että kun on noin paljon muutosajatuksia mielessä, tämä drinkki ei olisi hyvä. Päinvastoin, tämä drinkki on loistava. Kaikkea voi kuitenkin kokeilla, kunnes löytyy se täydellinen, omaan suuhun sopivin versio.

Ruisviski tuo drinkkiin hieman sitä ruisviskille tyypillistä mausteisuutta ja se on ihan makuasia kumpi on parempi, bourbon vai rye. Minä en niitä paremmuusjärjestykseen osaa laittaa. Tai no, ehkä pidän sittenkin tästä ruisversiosta hieman enemmän.

ARVOSANA: 92 / 100

Drinkin lähteenä on toiminut Steve the Bartender. Olen tarvittaessa vaihtanut lähdereseptin ainesosia käytettävissäni oleviin. Alkuperäinen resepti löytyy täältä.