Stone Fruit Sour (ruis)
Drinkkiperhe: Sour Valmistustapa: Sheikataan Tilavuus: 101.5 ml Alkoholipitoisuus: 24 % Ravintola-annoksia: 1.6 | Käyttämäni juoma-astia: Riedel DSG Sour Jää lasissa: Ei mitään Tehty & arvioitu: 08.09.2024 |
Tämä on käytännössä Whiskey Sour, johon pitäisi lisätä baarilusikallinen (5 ml) aprikoosilikööriä. Minä kasvatan hieman liköörin määrää, koska haluan sen maistuvan selkeästi. Koska drinkissä on makeutta aika runsaasti, suositellaan käytettäväksi viskiä, jossa olisi vähintään 50% alkoholia. Tässä on. Käyttämäni vaahdottajan voi myös korvata munanvalkuaisella, jota tarvitaan silloin 15 ml. Käytän vaahdottajaa, koska se on helpompi ja siistimpi, eikä roisku silmille sheikatessa. Vaahdottajaa tai munanvalkuaista käytettäessä on hyvä suorittaa ensin kuivasheikkaus (ilman jäitä) ennen märkäsheikkausta (jäiden kanssa).
DRINKIN RESEPTI
Tarvittava alkoholilaji | Käyttämäni alkoholi | Määrä |
Viski (ruis) | Knob Creek Kentucky Straight Rye Whiskey | 45 ml |
Likööri (aprikoosi) | Giffard Abricot du Roussillon | 7.5 ml |
Alkoholittomat ainesosat: | Määrä |
Sitruunamehu | 22.5 ml |
Sokeriliemi (1,5:1) | 22.5 ml |
Vaahdottaja (foamer) | 4 ml |
KOMMENTTINI DRINKISTÄ
Alustetaan ensin bourbon-version arviolla, koska se ei poikkea tästä ruisversiosta juurikaan:
Drinkki on makea, ei kuitenkaan yltiömakea, vaan juuri omaan makuuni passeli. Maistan kaikki ainesosat ja sehän on aina erittäin hyvä asia. Aprikoosin lisääminen alkuperäisestä kannatti. Viskin maku ei ole kovin voimakas ja jos tykkää yhtään viinaisemmasta drinkistä, niin sen määrää kestää kyllä kasvattaa 60:een. Sitruunakin on hyvässä balanssissa makeuden kanssa. Jos ei tykkää makeammasta drinkistä, voisi sokerilientä vähentää esimerkiksi 15:een, paitsi jos on jo kasvattanut viskin määrää… Mikään ei varmasti menisi pieleen, jos aprikoosia lisäisi vielä esimerkiksi 10:een. Tietenkin on hyvä muistaa, että liköörimäärän kasvattaminen nostaa taas drinkin makeutta. Bourbonin käyttäminen rusiviskin sijasta saattaa myös ihan hitusen nostaa drinkin makeutta.
Voisi luulla, että kun on noin paljon muutosajatuksia mielessä, tämä drinkki ei olisi hyvä. Päinvastoin, tämä drinkki on loistava. Kaikkea voi kuitenkin kokeilla, kunnes löytyy se täydellinen, omaan suuhun sopivin versio.
Ruisviski tuo drinkkiin hieman sitä ruisviskille tyypillistä mausteisuutta ja se on ihan makuasia kumpi on parempi, bourbon vai rye. Minä en niitä paremmuusjärjestykseen osaa laittaa. Tai no, ehkä pidän sittenkin tästä ruisversiosta hieman enemmän.