Vierailimme vaimon kanssa Dublinissa ma-su 2.-8.6.2025. Näimme ja koimme siellä luonnollisesti muutakin kuin alkoholiin liittyviä kohteita, mutta niistä en kirjoita tässä kirjoitelmassa. Tämä kirjoitelma on kirjoitettu ainoastaan harrastukseni näkökulmasta, sillä en usko blogini yleisön olevan erityisen kiinnostunut esimerkiksi Dublinin vahamuseosta tai Irlannin maastamuuttomuseosta.
Ensimmäisen kokonaisen matkapäivän ohjelmaan kuului tuliaisten ostaminen itselleni. Irlannissa viinakaupat ovat nimeltään off-license. Ne ovat yksityisiä yrityksiä ja osa niistä on erikoistunut myymään pääasiassa tietynlaisia alkoholeja. Olin jo ennakkoon päättänyt, ettäCeltic Whiskey Shop & Wines on the Green olisi yksi vierailun kohde. Vierailin kaupassa lopulta kahdesti. Nimensä mukaisesti kauppa on erikoistunut kelttiläisen alueen viskeihin ja viineihin. Viiniosasto ei minua kiinnostanut, joten keskityin väkeviin. Kauppa ei ollut suuri, mutta kun pulloja on hyllyissä lattiasta katoon, on näky vaikuttava. Hyllyistä löytyi toki muutakin kuin kelttiläistä viskiä ja ostin lopuksi kaupasta viiden irlantilaisen viskin (joista arvokkain maksoi 105 €, ennakkoon päätetty hankinta) lisäksi pullolliset rommia, maustelikööriä, bitteriä, kermalikööriä ja poitínia, eli irlantilaista “pontikkaa”. Ennen kuin ihastelet tai kauhistelet viinan määrää, voin tunnustaa, että useimmat ostamistani pulloista olivat minipulloja. Alkoholin ja lähes kaiken muunkin hinta Irlannissa on Suomen tasolla. Palvelu kaupassa oli todella ystävällistä ja käsitykseni mukaan osaavaa.
Celtic Whiskey Shop sijaitsee aivan St Stephen's Green -puiston vieressä. Heillä on myös verkkokauppa.
Viinaa hyllyssä I
Viinaa hyllyssä II
Viinaa hyllyssä III
Viinaa hyllyssä IV
Viinaa hyllyssä V
Viinaa hyllyssä VI
Viinaa hyllyssä VII
Viinaa hyllyssä VIII
Viinaa hyllyssä IX - eikä kaikkia hyllyjä ole edes kuvattu. Ymmärtänet pointin muutenkin.
Dublinissa sijaitsee ilmeisesti viisi laillista tislaamoa. Olin ennakkoon ostanut tislaamokiertue- ja viskitastingliput kahteen niistä itselleni ja yhteen vaimolleni, joka ei ole niin paljon moisen perään. Keskiviikkona oli yhteisen tislaamokiertueen vuoro ja kohteena oli Pearce Lyons -tislaamo, joka sijaitsee entisessä 1700-luvun kirkossa. Piha-alueella on edelleen runsaasti hautoja, joiden huolehtimisesta vastaa nykyään tislaamo, mutta jotka omistaa kaupunki (Irlannin laki ei salli yksityisomistuksessa olevia hautausmaita). Tislaamo osti tuolloin jo hylätyn ja rappeutuneen kirkon vuonna 2013 ja remontoi sen nykyiseen loistoonsa seuraavien reilun neljän vuoden aikana. Tislaamotoiminta (entisellä) alttarilla käynnistyi 2014 ja tislaamo avasi ovensa yleisölle 2017, kun oli jotain myytävää.
Tislaamokiertueemme käynnistyi lyhyellä videolla, jossa vuonna 2018 edesmennyt tislaamon perustaja esitteli yrityksensä. Pikaisen hautausmaakiertueen jälkeen päästiin itse tislaamoon, jonka yhteydessä sijaitsee myös tasting-alue ja “tehtaanmyymälä”. Olin ennakkoon ostanut meille viiden viskin tasting-liput (joka olikin neljän viskin ja yhden ginin tasting) ja totesin yllättäen kalleimman, 12-vuotiaan single malt -viskin olevan eniten omaan makuuni. Tehtaanmyymälässä iski kuitenkin pihiys ja ostin sieltä normaalikokoisen pullon 5-vuotiasta viskiä (50 €) ja minipullon 12-vuotiasta single maltia (iso pullo olisi maksanut 83 €). Harmittelin pihistelypäätöstäni pian vierailun jälkeen, mutta aina ei voi onnistua, ei edes joka kerta.
Pearce Lyons Distillery sijaitsee vanhassa kirkossa
Kirkon kellotornin huippu oli vuosien saatossa romahtanut, joten Pearce Lyons korvasi korkeimman kohdan lasihuipulla. Perustajan vaimo oli nimittäin lasitaiteilija.
Kirkon vierestä löytyy mm. toimistotilat modernimmassa rakennuksessa
Kiertue alkoi videolla ja pienellä viskitujauksella. Luulen aksentin perusteella, että oppaamme oli hollantilainen.
Tislaamon takapihalla on vanha hautausmaa
Haudatkin olivat ennen kauniimpia
Koska vanha kirkko on suojeltu rakennus, on kattouudistuskin pitänyt toteuttaa alkuperäisellä tyylillä
Mää ny enää muista mitä nää astiat oli englanniksi, saatikka suomeksi
Kirkon vanha alttari on uusiokäytössä
Fermentointiastioissa oli täysi pöhinä päällä ja peittoa raottamalla sieltä tupsahti melkoinen haju
Kuparinen tislauspannu ja kuparinen hybriditislauslaite. Mighty Molly ja Little Lizzie.
Tastingissa maisteltiin neljää talon viskiä ja yhtä giniä
Tasting oli ohjattu. Vasemmalla seisovan ruskeatakkisen norjalaismiehen kanssa tuli juteltua jonkin verran.
Suosikin etsintää kahden finalistin joukosta. Toinen on 5-vuotias blend ja toinen 12-vuotias single malt.
Kiertueen ja tastingin jälkeen oli edessä vielä myymälässä asiointi. Irlannissa tislaamot saavat myydä omaa tuotettaan suoraan kuluttajille.
Myymälä toisesta kulmasta nähtynä
Perjantaiksi olin hankkinut itselleni liput Teeling-tislaamon kiertueelle ja viskitastingiin. Vaimo käytti tämän ajan Irlannin nykytaiteen museoon tutustumiseen. Tislaamo sijaitsee samassa Liberties-kaupunginosassa kuin Pearce Lyons. Heti sisään astumisen jälkeen tuli sellainen tunne, että nyt ollaan astetta suuremman tislaamon tiloissa. Aulassa oli mm. kahvilatila ja selvästi suurempi vastaanottotiski. Teelingin suku on valmistanut viskiä Dublinissa ensimmäisen kerran jo 1782, mutta tislaamo ei ole ollut siitä asti koko ajan toiminnassa. Nykyinen tislaamo avattiin vuonna 2015 varsin lähellä alkuperäistä tislaamoa. Tislaamo oli Dublinin ensimmäinen uusi tislaamo yli 125 vuoteen.
Teelingin tislaamossa kiertueita käynnistyi 20 minuutin välein, joten ihmisvilinää riitti. Ryhmässäni oli parikymmentä osallistujaa ja nuori, energinen opas. Kiertueen aikana kävi ilmi, että ryhmässäni oli lisäkseni ainakin kaksi suomalaismiestä. Kiertueen päätteeksi oli jälleen viskitastingin vuoro ja minulla oli jälleen edessäni maksimimäärä (neljä) viskejä maisteltavana. Tastingiin osallistuvilla oli erilaisia maistelupaketteja ja ainoastaan kahdella saksalais(?)miehellä oli lisäkseni tämä laajin tastingpaketti. Jo toistamiseen tastingin maistuvimmaksi osoittautui single malt -viski, joka tällä kertaa oli seitsemän vuoden ikäinen. Tastingin jälkeen meidät vapautettiin kiertämään tislaamon omaan baariin ja tehtaanmyymälään. Ohitin baarin, mutta toista kertaa en tehnyt sitä virhettä, että olisin jättänyt suosikkiviskini ostamatta. Täällä sen hinta olikin maltillisempi 55 €, mutta mukaan tarttui toki muutama minipullo muita Teeling-viskejä sekä matkamuistoksi ja käyttötavaraksi Teelingin logolla varustettu baarimatto, jonka tulet näkemään tulevaisuudessa drinkkivideoillani.
Teeling Distilleryn sisäänkäynti on näyttävä kerrostalojen keskellä
Kotiinlähtöpäivänä olisi näköjään ollut 10-v juhlat
Sisäänkäynti kiertueelle käy puuportin kautta. Olen nähnyt (videolla) miten Kentuckyssä poltetaan puuta juuri tällaisisa pinoissa, jotta saadaan hiiltä, jonka läpi viski sitten suodatetaan.
Lego-tislaamo aiemmilta synttäreiltä
Lego-tislaamo sisältä
Tässä myllyssä jauhetaan vilja jauhoksi pitäen samalla huolta, että jauho ei syty palamaan. Pelko on kuulemma aiheellinen.
Tässä pömpelissä oli pöhinä päällä. Katso jännittävä puolen minuutin video alempana.
Tällaisia Teelingin tynnyreitä käytettiin monessa pubissa pöytinä pubin ulkopuolella
Oppaamme kertoi miten viljan fermentointi tapahtuu näissä neljässä astiassa
Fermenttoreiden takana pilkistävät jo kolme kuparista tislauspannua
Vasemmalta: Alison, Natalie ja Rebecca. Teelingillä kaikki viskit tislataan kolmesti.
Opas kertoo viskin kypsyttämisestä ja sen vaikutuksesta viskiin. Lähimmässä tynnyrissä on 34 vuotta kypsytettyä viskiä, jonka pulloarvo kuulemma lähentelee oppaan oman auton hintaa.
Kiertueen päätteeksi tietenkin viskitasting. Täällä tarjottiin vettäkin.
Tässä näkyy selvästi mikä maistui parhaiten ja mikä ei. Savuinen viski ei ole minun juttuni, vaikka savuisuus ei ollut lähelläkään esimerkiksi Laphroaig kympin luokkaa.
Etualan tyttöpari kulki suuren osan kiertueesta käsi kädessä. Ah, nuorta rakkautta. Baarissa tarjonta oli valikoimaltaan suppea.
Tehtaanmyymälästä olisi saanut pullottaa itselleen pullollisen tai neljä viskiä, joita ei saa mistään muualta kuin täältä tislaamolta.
32-vuotiaalla pullolla oli hinta kohdillaan. Harkitsin ostamista, mutta haluan pysyä avioliitossani.
Teeling-tislaamokiertueen ja Tesco-ruokailun jälkeen oli aika tutustua vaimon kanssa dublinilaiseen juomaravintolaan, jossa ei tarjoiltu lainkaan ruokaa. Ohanamainostaa itseään Irlannin ainoana tiki-baarina ja olin innolla odottanut vierailua elämäni ensimmäiseen tiki-baariin. Oikeasti Irlannissa ei näköjään ole yhtään aitoa tiki-baaria, sillä Ohana oli niin sisustukseltaan kuin musiikkivalikoimaltaan lähes kuin mikä tahansa nuorisobaari. Drinkkilistalta ei löytynyt kuin muutama klassinen tiki-drinkki ja nekin valmistettiin epämääräisistä ainesosista. Drinkkilista koostui itse kehitellyistä drinkeistä ja useat niistä sisälsivät maustettua rommia. Drinkkeihin oli yritetty hakea hieman tiki-henkeä, mutta toteutus ontui pahasti niin käytetyissä alkoholeissa kuin drinkkien maussakin. Drinkit olivat pääsääntöisesti vetisiä. Bongasin baarin viinahyllyllä kuitenkin neljä Foursquaren rommia (joita ei käytetty mihinkään drinkkilistan drinkkeihin) ja tiedän ne arvokkaaksi ja vaikeasti saatavaksi. Kysyin yhden rommishotin hintaa ja sain 26,60 eurolla Foursquare Emperyä annoksen. Valitettavasti senkään maku ei korkeista odotuksista huolimatta kohdannut hinnan kanssa, mutta tulipahan maistettua. Vierailun päätteeksi maksettiin lasku, johon oli ihan pyyttämättä lisätty 10 % palvelumaksu. Satasella selvittiin siitä huolimatta, että vaimo tilasi yhden alkoholittoman Piña Non Coladan kahdeksalla eurolla.
Ohana ei katutasolle juurikaan näy, jos ei tiedä mistä etsiä
Logo paljastaa oikean paikan löytyneen. Sattui olemaan melko lähellä meidän hotellia.
Kun on nähnyt amerikkalaisia tiki-(koti)baareja tuubissa, tämä oli visuaalisesti pieni pettymys (poislukien rakas vaimoni)
Minä ja Ohanan pääbaaritiski
Baarihenkilökunta oli käkkäräpäistä ja puhuivat keskenään minulle tuntemattomaksi jäänyttä kieltä
Henkilökunnan miesedustaja oli DJ ja kierteli myös pöydissä ottamassa tilauksia
Tämä oli Hula Hula. Sisälsi passionhedelmää tuoreena ja siirappina. Sipsit olivat ilmaisia.
Tämä on Black Pearl
Tämä on Apple Garden
Mojitoja, margaritoja ja rantaseksiä olisi saanut kaksi yhden hinnalla. En tilannut yhtään.
Drinkkimenun sivu 1/2
Drinkkimenun sivu 2/2
Drinkkiä odotellessa (tiskillä, vaikka täällä oli pöytiintarjoilu) bongasin neljä Foursquaren rommia. Näitä ei tahdo saada oikein mistään ja jos niitä jonnekin tulee myyntiin, ne myydään hetkessä. Jostakin syystä kysyin ainoastaan oikeanpuoleisimman hinnan. Se osoittautui tätä kirjoittaessa joukon vanhimmaksi.
Tämän verran saa 14-vuotiasta barbadoslaista Foursquare Empery -rommia 26,60 eurolla. Rommin alkoholipitoisuus on 56 %. En hoksannut kysyä onko määrä irlantilaisten käyttämä 35,5 ml vaiko 50 ml. Jos jälkimmäinen, niin litrahintahan olisi silloin ainoastaan 532 €. Toisella mitalla 749 €.
Tilaamani Zombie-variaation päällä oli tyhjäksi kaiverrettu passiohedelmän puolikas ylösalaisin, joka oli lähes täynnä viinaa, joka hetki sitten oli liekeissä ja jonka päälle ripoteltiin myös hetki sitten runsaasti kanelia (kts. video alempana). Tarjoilijan ilmeestä voisi päätellä, että hän ei ollutkaan tosissaan kun kehotti minua juomaan hedelmän tyhjäksi...
Ohanan arvokkain drinkki, "The 40 foot drop" (12 metrin pudotus) maksoi 15 € mutta oli aiempien drinkkien tavoin pliisu ja vetinen. Puhumattakaan ylirunsaasta kanelin määrästä drinkin pinnalla. Sentään se tarjoiltiin pienellä showlla höystettynä.
Born to Rum - tuollainen kyltti kelpaisi minullekin
Vessat on tuolla puutarhassa
Dublinissa on pubeja niin tiheässä, että et kerkeä sateenvarjoa aukaista yhdestä pubista lähtiessä ennen kuin olet jo seuraavan pubin ovella. Vierailimme ainoastaan neljässä pubissa, mutta ne olivatkin ensimmäistä (Neary’s) lukuun ottamatta etukäteen suunniteltuja täsmäiskuja erityisen maineikkaisiin pubeihin. Neary’s oli todella tyylikäs ja melkein jo liian hieno pubiksi. Siellä join kuitenkin elämäni ensimmäisen (Guinness) ja toisen (Murphy’s) stout-oluen voileipälounaan yhteydessä. Pubeissa tarjoillaan yleisesti lämmintä ruokaa ja ne näyttivätkin olevan suosittuja lounaspaikkoja myös paikallisille. Me nautimme reissullamme kaksi herkullista pubilounasta, ensimmäisen Irlannin vanhimmaksi pubiksi itseään tituleeraavassa Brazen Headissa kaupungin laidalla ja toisen ydinkeskustasta löytyvässä Hairy Lemonissa. Molemmat pubit olivat juuri sellaisia, miksi olin kuvitellut aidon irkkupubin. Kolmas vierailtu pubi oli The Long Hall, joka oli nimensä mukaisesti kapea, mutta pitkä pubi. Se oli erittäin tunnelmallinen ja kahdesta aiemmasta hieman poikkeava. Se oli astetta “tyylikkäämpi”, mutta kuitenkin kodikas. Pubit sulkeutuvat Dublinissa pääsääntöisesti jo ennen puolta yötä. Tai siis kuulemma sulkeutuvat. Eihän me vanhukset viihdytty ulkona niin myöhään yhtenäkään iltana.
Ensimmäinen vierailtu pubi löytyi vilkkaan ostoskadun varrelta, jossa kaikki muutkin turistit kulkevat
Elämäni ensimmäinen Guinness. Nautin sen Neary's -pubissa/baarissa ja splittasin G:n heti ensiyrittämällä.
Guinnessin yllättävän mieluisuuden jälkeen uskalsin kokeilla toistakin stouttia. Tämä oli hieman kitkerämpi, mutta oliko se juuri siksi ihan ripauksen verran mielenkiintoisempikin?
Olen aiemmin käynyt maailman pohjoisimmassa HRC:ssä Tromsøssä juomassa Jack & Coken, joten pakkohan täälläkin oli poiketa
Valitettavasti Jack & Coke oli täällä Jack & Pepsi, joka ei kuulosta ollenkaan yhtä seksikkäältä. Juoma oli kuitenkin kelvollinen ja mieli korkealla lokaation ja seuran ansiosta.
Brazen Head väittää olevansa Irlannin vanhin pubi
Brazen Head oli sekä turistien että paikallisten suosiossa. Sisäänkäynnin jälkeen aukesikin pubin sijasta terassialue (sisäänkäynti kuvassa vasemmalla perällä).
Tunnelma ja sisustus Brazen Headissa oli juuri sellainen, mitä irlantilaiselta pubilta toivoin ja odotin
Vaikken sitä kuvanottohetkellä tiennyt, tulisimme kohta käymään mukavaa kulttuuriero- yms keskustelua baaritiskin äärellä etualalla olevan kalifornialaispariskunnan kanssa
Baarineitomme ei ainakaan tuona päivänä ollut maailman aurinkoisin (vrt. musta aukko), mutta asiat hoituivat, eikä meitä heitetty millään
Brazen Headin sisustusta
Brazen Headissakin piti tietenkin nauttia Guinness, kun monet sanovat, että se on parasta juuri tässä paikassa. Samaa sanotaan tosin lähes kaikista muistakin kaupuingin pubeista. On ihan kiehtovaa seurata miten tuo kuohuminen tuosta tasoittuu ja tuoppi muuttuu vaaleapintaiseksi mustuudeksi.
Tämä oli red ale -olutta, valmistajaa en muista. Maistui kaljalta, tämä pieni lasillinen riitti.
Ruokajuomani Brazen Headin Irish stew:n kanssa
Brazen Headin kuuluisa Irish stew eli irlanninpata. Oli muuten "ihan pikkasen" parempaa kuin esimerkiksi Blå Bandin italianpata tai vastaavat. Muistutti monella tapaa meidän karjalanpaistia.
Brazen Head sisältä
Nämä poliisi- ja palomiesmerkit lienevät muistutuksena siitä, että monet irlantilaiset ovat lähteneet maailmalle toimimaan näissä ammateissa. Onhan tuolla meidänkin sinivuokkojen hihamerkki.
"Pitkä käytävä" kuvastaa hyvin tämän pubin muotoa. Se on koko matkan yhtä kapea kuin julkisivu osoittaa, mutta jatkuu suorana yllättävän pitkälle talon uumeniin.
Olin Long Hallin baarineidon ilmeen perusteella tehnyt häneen hyvän vaikutuksen joko loistavalla kielitaidollani tai hurmaavalla olemuksellani
Tällainenkin stout-olut tuli vastaan ja luikahti kurkusta alas kummankaan irvistelemättä
Karvainen Sitruuna (Hairy Lemon) on erikoinen nimi pubille, mutta nimi kuitenkin. Jonotimme tässä vapautuvaa ruokapöytää.
Hairy Lemonin pääbaaritiskillä emme asioineet, sillä istuimme pöydässä
Hairy Lemonin pääbaaritiski pöydästämme kuvattuna
Irish stew Hairy Lemonissa ei ihan yltänyt Brazen Headin vastaavan tasolle, mutta oli kuitenkin hyvä. Täällä pata tarjoiltiin lampaanlihalla (nam) ja Brazen Headissa naudanlihalla.
Vaimon tilaama Guinnesissa haudutettu naudanliha oli tämän aterian kuningas. Se löytyi tuolta vaalean limpun alta.
Hairy Lemonin telkkarissa pyöri pääasiassa urheilua
Ryan's -pubissa emme vierailleet, mutta räppäsin kivasta kivetyksestä kuvan
Ryan's -pubista toinen kuva ihan vain siksi, että se näytti kivalta
Pubi, jossa emme käyneet
Pubi, jossa emme myöskään käyneet
Hotellimme aulabaarista löytyi tällainen stout-olut
Hotellimme aulabaarista löytyi myös tällainen herkku, joka osoittautui vasta tarkemmalla tutkimisella 7-prosenttiseksi
Hotellimme alkoholilista hämmensi mitoillaan: 35,5 ml ja 71 ml. Ei onnistuisi tuollaisten mittominen minun välineillä kovin helposti.
Nämä viimeiset kuvat eivät enää liity alkoholiin tai miksologiaan millään tavalla. Vaikka olen ammatiltani linja-autonkuljettaja, niin busseista ja liikenteestä ei tässä reportaasissa nyt sen enempää kuin että jalankulkijat Dublinissa eivät noudata liikennevaloja pätkän vertaa, kadut olivat meidän hotellin puolella Liffey-jokea todella kapeat ja lähes kaikki bussit ovat kaksikerroksisia Volvoja. Bussilla liikkuminen oli helppoa hankittuani ennakkoon koko Irlannissa toimivan TFI Leap Card -bussikortiin, johon sai ladattua arvoa kännykän sovelluksella. Reissun jälkeen kortin saldon sai vielä pyytää palautettavaksi pankkitililleni.
Suklaata vai alkoholia? Kiitos, otan molempia.
Rohkeimmat uskaltautuivat maisema-ajelulla katottomaan bussiin. Taustalla ehkä kuuluisa Trinity College.
Siinä niitä kaksikerrosbusseja tulee
Dublinin halkaiseva Liffey-joki menee juuri tuon sillan alla, jonka päällä kuvan bussit seisovat
Otin yläkerran etupenkistä kuvan yläkerran takapenkistä. Tiet olivat kapeita tälpuoljokkee.
Vahamuseossa hengaili muitakin elokuvista ja TV:stä tuttuja, joten moikkasin heitäkin.
Luulin gardaa aluksi vartiointiliikkeeksi, mutta kun heitä oli joka kulmalla kävelemässä (!) piti lopuksi kysäistä ja saada vastaukseksi, että iirin kielellä poliisi on garda.
Sitä huomaa saapuneensa takaisin Suomeen, kun Helsinki-Vantaan vessasta löytyy tyhjä pullo salmiakkikossua
Hieno reportaasi, ihan kuin olisin ollut mukana. Kiitos 😉