HDF 2023, jonne ostin pääsylipun jo ennen joulua 2022, järjestettiin 17. ja 18. maaliskuuta 2023. Tapahtuma järjestettiin nyt viidettä kertaa ja sen järjestivät sama taho, joka järjesti kesällä 2022 I Was Here -festivaalin, johon osallistuin myös. Osallistuin HDF:iin perjantaina 17. päivä ensimmäistä kertaa ja vieläpä vaimoni kanssa. Tapahtuma mainostaa olevansa Pohjoismaiden suurin cocktail-tapahtuma, mutta mitenhän on asian laita kun Göteborgissa toukokuussa järjestetään Drinkmässan 2023.

Matkasin Oulu-Helsinki meno-paluun luotettavalla ratsullani, Bertalla. Bertta on auto. Bertan matkamittariin kertyi tällä harrastereissulla yhteensä 1336 kilometriä ja bensaa kului keskimäärin 7,6 litraa jokaista 100 kilometrin pätkää kohti, eli reilu sata litraa 95 E10 -bensaa tuli poltettua pakokaasuina ilmaan. Helsingissä liikuttiin kuten natiivit, eli ratikalla, koska majoituspaikka sattui sellaisen reitin lähelle ja pysäköinti on Helsingissä hankaluuden lisäksi sikakallista.

HDF järjestettiin Vanhalla Ylioppilastalolla, joka sijaitsee ihan kaupungin ydinkeskustassa Mannerheimintien varrella. Pääsylipun hinta oli 20€ per nuppi. En ole aiemmin ko. rakennuksessa vieraillut, mutta se tarjosi komeat puitteet tapahtumalle.

Tapahtuma koostui kaiken kaikkiaan 34 ständistä, joista suurimmalla osalla viinojen tai miedompien alkoholien maahantuojat tai valmistajat esittelivät tuotteitaan. Miedompia alkoholeja esiteltiin tosin vain viidellä ständillä, väkeviä 14:llä. Heidän lisäksi näytteilleasettajissa oli seitsemän helsinkiläistä (?) cocktail-baaria, pari alkoholittomia viinankorvikkeita esittelevää yritystä, viinanlaimennuskoneen valmistaja, lantrinkifirma, kahvifirma, pari ruokakojua ruokavähemmistöille ja valmisdrinkkejä hanasta -firma. Lisätietoa näistä selviää selaamalla kuvagalleriaa jäljempänä.

Jokaisella kojulla oli myynnissä vähintään kolme erilaista drinkkiä, joissa pääosassa oli luonnollisesti se heidän edustamansa tuote. Yläkerrassa sijainneiden cocktail-baarien omilla kojuilla ei oltu sidottuja mihinkään tiettyihin tuotemerkkeihin ja siellä drinkit olivatkin monipuolisempia ja monimutkaisempia kuin alakerrassa. Pääasiassa myös maukkaampia. Hehän olivat kuitenkin drinkinvalmistuksen ammattilaisia. Kaikki drinkit kaikilla kojuilla maksoivat 6€ / kpl ja ne olivat puolikkaita. Puolikkaat drinkit mahdollistivat mm. sen, että minä maistoin yhteensä 21 erilaista drinkkiä muutamien raakana tarjottujen maistiaisten lisäksi.

Festareilla järjestettiin lisämaksusta myös erilaisia cocktailkouluja, joissa pääsi valmistamaan tiettyjä drinkkejä, mutta minä en tällä kertaa niihin osallistunut. Osallistuin kahteen viime kesän I Was Here -festareilla ja totesin jo siellä, että ne olivat omaan makuuni (ja kuviteltuun osaamistasooni) hieman turhan alkeisiin painottuvia.

Tapahtuman ehdottomasti merkittävin miinus tulee ruokatarjoilusta. Festariruokaa tarjosivat (maksusta tietenkin) Loi Loi Rooftop ja Yeastie Boi. Tarjolla oli kaiken kaikkiaan neljä ruokalajia, joista kolme oli vegaanista ja neljäs raakaa (kylmäsavustettua) kalaa. Meitä lihansyöjiä siis syrjittiin ihan täysillä. Vaikka olisi kuinka muodikasta olla vegaani, pitäisi myös valtaväestölle (lihansyöjille) olla heidän suosimaa ruokaa tarjolla. Itselle ei pikkelöity porkkana tarjonnut ravinnollisesti muuta kuin pahaa mieltä ja raaka lohi bagelin välissä jäi vaimollakin syömättä. Olimme paikalla viisi tuntia käytännössä viinan voimalla.

Kaiken kaikkiaan HDF 2023 oli tapahtuma minun makuuni. Sain käydä tapahtumassa muutaman hyvän keskustelun näytteilleasettajien ja muiden, entuudestaan tuntemattomien festarivieraiden kanssa. Pääsin maistelemaan erilaisia drinkkejä ja sain niistä muistiinpanovihkon ansiosta ideoita ja oppeja, joita voin hyödyntää jatkossa omia drinkkejä tehdessä. Vaikka bensoihin, hotellimajoitukseen ja Farangin lounaaseen meni rahaa, jokainen käytetty euro meni hyvään tarkoitukseen!

Laitan tähän loppuun vielä megalomaanisen gallerian festarikuvia. Taidanpa itsekin esiintyä parissa. Galleriasta voi lukea lisää juttua näkemästäni ja maistamastani. Moni koju jäi kuvaamatta ja moni drinkki maistamatta, mutta kenties ensi vuonna?

Vastaa