Tässä työkalut ja välineet, joita harrastuksessani käytän. Jokaisesta löytyy kuva (suurenee klikkaamalla) ja hieman selitystä käyttötarkoituksesta. Katso myös juomalasit.

VÄLINE

KÄYTTÖTARKOITUS

KUVA

ARVOSANA

Boston Cocktail Shaker (tin on tin / molemmat osat metallia)

Yleisin cocktailin ravistusastia. Sheikkaamalla eli ravistamalla valmistetaan kaikki cocktailit, jotka sisältävät sitrusmehuja, maitotuotteita tai kananmunaa jotta ne sekoittuvat ja emulsifoituvat kunnolla. Sheikkauksen tehtävä on kylmentää ja laimentaa juomaa jäiden avulla ja myös lisätä ilmavuutta drinkkeihin.

Tämä sheikkeri on pinnoitettu ja pitää tiskata käsin.

80%

80

Boston Cocktail Shaker (tin on tin)

Tämä sheikkeri on pinnoittamaton ja kestää tiskikonepesun. Osien tilavuudet: 500 ml / 750 ml

90%

90

Boston Cocktail Shaker (tin on glass)


Perinteinen Boston sheikkeri koostuu yleensä metalliosasta ja lasiosasta. Siksipä piti hankkia tällainenkin, josta näkee mitä sheikkaa jo sheikkauksen aikana.

Luonnollisesti lasi on ohutta metallia selvästi painavampi, vaikka tämä onkin pienempi kuin aiemmat. Molemmat osat voi pestä tiskikoneessa. Tilavuus: 828 ml

90%

90

APS Mixing Glass (sekoituslasi)

Sekoituslasissa sekoitetaan yleensä juomat, jotka sisältävät vain alkoholijuomia, mutta eivät sitruksia, maitotuotteita tai kananmunaa.

85%

85

Hawthorne strainer / siivilä

Pääasiassa Boston Shakerin kanssa käytettävä siivilä. Sopii myös sekoituslasiin, mutta harvemmin siinä tarvittu, koska siinä on harvoin mitään, mistä voisi jäädä sattumia drinkkiin. Hyvässä Hawthorne ssa jouset ovat riittävän tiheässä, jolloin siivilä nappaa pienimmätkin jäänpalaset yms.

85%

85

Hawthorne strainer

Toinen Hawthorne, tämä on pinnoittamaton.

80%

80

Julep strainer / siivilä

Tällä siivilöidään  yleensä sekoituslasissa tehty drinkki kaadettaessa juomalasiin. Käytetään lähinnä suurempien jääpalojen poispitämiseen drinkkilasista.

75%

75

Baarilusikka

Tämä setin mukana tullut lusikka on hieman liian lyhyt.

60%

60

Baarilusikkasetti x 4

Hieman baarisetissä mukanatullutta baarilusikkaa pidempiä lusikoita. Tarvitaan kun drinkkiä tehdään Mixing Glassissa tai suoraan juomalasissa.

75%

75

Japanilaistyylinen Jigger / Mitta

Kaksipuoleinen mitta-astia, jossa toinen puoli on tilavuudeltaan 60 ml ja toinen 30 ml. Sisäpuolella on lisäksi viivat 15 ml, 30 ml ja 45 ml kohdilla.

90%

90

Lisää japanilaistyylisiä Jiggereitä

Koska monet drinkkireseptit käyttävät amerikkalaisten unssijärjestelmää (1oz = 30 ml) ja monenlaisia määriä, hankin elämäni helpottamiseksi lisää jiggereitä. Näiden tilavuudet ovat 1oz / 2oz (30 ml / 60 ml), ½oz / ¾oz (15 ml / 22.5 ml) ja 20 ml / 40 ml. Sisäpuolilta löytyy lisäksi viivat kohdissa ¼oz (7.5 ml) ja 10 ml.

100%

100

Mitta-astiat

Kuten leivonnassakin, on drinkkien tekemisessä tärkeä seurata reseptiä, jos haluat oikeaan lopputulokseen. Näiden mittakippojen avulla saan drinkkien, siirappien ja muiden liemien valmistuksessa juuri oikean määrän ainesosia lopputuotokseen. Kuinka muuten mittaisin esimerkiksi 1/8 teelusikallisen?

85%

85

Muddler / Survin

Joissakin drinkeissä hedelmänpalasia, mintunlehtiä, marjoja tai muita ainesosia kuuluu lievästi survoa ennen nesteiden lisäämistä. Survominen hoituu tällä joko shakerin tai mixing glassin pohjalla. Tässä kyseisessä survimessa on pohjassa pienet terävät piikit, jotka  ovat tarpeettomat, ylitehokkaat.

65%

65

Muddler

Tässä muddlerissa pohja on sileä, eli se ei murskaa survottavaa ainesosaa atomeiksi, eikä vapauta esim. mintunlehdistä ylimääräistä kitkeryyttä.

85%

85

Fine mesh strainer / siivilä

Joskus drinkeille halutaan tehdä double strain eli kaksoisuodatus, jotta saadaa pienimmätkin ainesosa- ja jääpalaset pysymään pois juomalasista. Silloin drinkki kaadetaan sekoituksen/sheikkauksen jälkeen joko hawthornen tai julepin JA tämän läpi lasiin.

65%

65

Toinen siivilä

Koska ensimmäinen siivilä oli pyöreäkärkinen, hankin lisäksi teräväkärkisen ja hieman suuremman siivilän tarkempaan työskentelyyn.

90%

90

Tippakorkki x 2

Enpä ole näitäkään vielä tarvinut mihinkään, kun drinkkejä ei tule tehtyä joka ilta.

80%

80

Tippakorkkisetti

Enpä ole näitäkään vielä tarvinut mihinkään, kun drinkkejä ei tule tehtyä joka ilta. Näppärä pesuharja tuli setin mukana.

80%

80

Paderno baarimatto

Sen sijaan että pöydältä pitäisi olla koko ajan luutuamassa roiskeita ja hutikaatoja, nappaa baarimatto helposti pienet määrät roiskuneita nesteitä. Helppo huuhdella vesihanan alla urakan päätteeksi.

Koko: 45 x 30 cm

100%

100

Metallinen pillisetti

Ekologisuus on löytänyt tiensä myös miksologiaan. Kertakäyttöpillit ovat OUT ja tiskattavat metallipillit IN. Mukana tuli ohuempaa ja paksumpaa pilliä, mutkalla ja ilman, Pesuharjatkin mukana. Myös lasipillejä on markkinoilla.

90%

90

Lasiset pillit ja cocktailtikut

Kertakäyttökulttuuri hiipuu ja metallikaan ei ole maailman kaunein materiaali, joten apuun tulee Surfside Sips, joka on valmistanut nämä kaikki käsityönä lasista.

Hox! Jos tilaat näitä netistä (USA), varaudu viikkojen valmistusaikaan ja kuukausien toimitusaikaan. Ovat kyllä odotuksen arvoisia.

100%

100

Metalliset cocktailtikut

Drinkkejä kuuluu monesti koristella ja yleinen tapa on pujottaa cocktailtikkuun kirsikoita tai hedelmänpalasia. Nämä metalliset tikut ovat olemassa siihen tarpeeseen.

90%

90

Viinilasitelineet

Baarikaappiin sai runsaasti lisätilaa pulloille, kun osan  jalallisista juomalaiseista sai näiden avulla roikkumaan baarikaapin katosta.

Minulla on näitä 38 cm ja 26 cm pituisina.

95%

95

Appelsiinipuristin

Soveltuu parhaiten appelsiiniin mehun puristamiseen ulos hedelmästä. Liian pieni greipille. Paljon tehokkaampi ja helppokäyttöisempi kuin sellainen vanhanaikainen muovinen kaksiosainen  mehunpuristin, joka varmaan joka kodista löytyy.

85%

85

Sitruunapuristin

Soveltuu parhaiten sitruunan mehun puristamiseen ulos hedelmästä.

85%

85

Limepuristin

Soveltuu parhaiten limen mehun puristamiseen ulos hedelmästä.

85%

85

Koristeenkuorimaveitsi

Miten saisit minkään sitrushedelmän kuoresta pitkän ja näyttävän kuorikiekuran drinkin koristeeksi, jos sinulla ei olisi tätä työkalua?

90%

90

Jääpiikki

Tällä kolmipiikkisellä jääpiikillä saa kylmälaukussa jäädytetystä harkosta pienempiä, lasiin täsmällisesti sopivia  suuria jääpalasia.

70%

70

Coleman kylmälaukku

Tämän pakasteeseen mahtuvan kylmälaukun ansiosta saan valmistettua kirkasta jäätä isomman harkon ja  sahattua siitä haluamani kokoisia timantteja drinkkeihin.

85%

85

Jääpalamuotit

Jääpaloja kuluu drinkkiharrastuksessa niin paljon, että jääpalamuottejakaan ei voi olla liikaa. Kertakäyttöisten jääpalapussien käyttäminen on rasittavuuden lisäksi kallista pidemmän päälle. Näillä  osittain silikonia olevilla muoteilla syntyy "tavallisen" kokoisia jääpaloja drinkkien valmistusprosessiin helposti.

100%

100

Jääpalamuotti

Pitkulaiset jääpalat ovat täydellisiä Highball- / Collins-lasiin. Yksi iso jääpala lasissa on parempi kuin monta pienempää. Parempi ja coolimpi.

100%

100

Minijääpalamuotit

Näillä silikonisilla jääpalamuoteilla saa tehtyä erityisesti Tiki-juomiin soveltuvaa "pebble ice" jäätä, eli pieniä jääkuutioita. Jääkuution sivun pituus 9,5 mm. Jäitä syntyy 160 kpl per muotti.

95%

95

Jääpalamuotti

Kun haluaa drinkin valmistamiseen normaalia suurempia jääpaloja, syntyy tällä  silikonimuotilla helposti kerralla 4 kpl 5cm x 5cm x 5cm kokoisia jääpaloja. Juomalasiin suosin edelleen kirkasta jäätä, jota tällaisella muotilla ei saa syntymään.

90%

90

Jääpalamuotti

Kun haluaa drinkin valmistamiseen normaalia suurempia jääpaloja, syntyy tällä silikonimuotilla helposti kerralla 6 kpl 5cm x 5cm x 5cm kokoisia jääpaloja. Kansi mahdollistaa pinoamisen.

95%

95

Lewis Bag & Puunuija

Jääpalat pussiin, pussin suu kiinni ja nuija heilumaan muutaman  paukautuksen verran. Voilá: jäämurskaa!

80%

80

Jääastia

Löysin kirpparilta (5 €) muovisen tynnyrin, jossa kansi ja erillinen sisäastia jäitä varten.

90%

90

Jääpalaottimet

Enpä ole näitä vielä tarvinut mihinkään, kun olen tehnyt drinkkejä vain itselleni. Tulevat tarpeelliseksi sitten kun baaritiskin saan hommattua...

60%

60

Jääkauhat

Jäitä joutuu joskus kauhomaan. Näppärämpi näitä on käyttää kuin pinsettimäisiä jääpalaottimia, joilla ei jäämurskaa paljon lapioida

85%

85

Paperiset sateenvarjot

Kenelläpä ei olisi pinkkejä paperisateenvarjoja drinkeissään? Ajavat asiansa, mutta ovat drinkkeihin vähän liian suuria ja pitkiä.

75%

75

Lasinaluset

Vinyylilevyiltä näyttävät ja tuntuvat lasinaluset ovat ihan pakko musiikkidiggarille. Enää puuttuu se pöytä, jolle nämä voisi asettaa.

100%

100

IKEA Korken -lasipullot

Näppäriä 1,5 dl vetoisia ilmatiiviillä patenttikorkilla varustettuja lasipulloja. Soveltuvat esim. kotitekoisten siirappien säilytykseen. Ensikäyttö näillä oli tervetuliaisdrinkkien juoma-astiana 50v juhlissani.

99%

99

Clas Ohlson -lasipullot

Näppäriä 5 dl ja 10 dl vetoisia ilmatiiviillä patenttikorkilla varustettuja lasipulloja. Soveltuvat esim. enemmän käytettyjen kotitekoisten siirappien säilytykseen.

99%

99

Wilfa Xplode Vital tehosekoitin

Olen tehnyt blenderillä pirtelöitä ja tuoreesta ananaksesta ananasmehua. Jäiden murskaamiseenkin tämän yksilön pitäisi olla riittävän tehokas.

Malli: BBLSP 1800S

90%

90

IKEA Bestå vitriinikaappi

Ostin tämän IKEAn kaapin itselleni 50v syntymäpäivälahjaksi ja käytän sitä baarikaappina. Pohjalla oleviin laatikoihin mahtuu paljon tavaraa ja lasiset hyllytkin kestävät 10 kg painoa per hylly. Alin hylly on puunkaltaista ja näyttää kestävän ainakin 15 kg painoa. Pullovalikoiman kasvettua näitä kaappeja on nyt kaksi.

95%

95

JUOMALASIN NIMI

TILAVUUS

KORKEUS

KUVA

HUOMIOITAVAA

ARVOSANA

Riedel DSG Nick & Nora

140 ml

153 mm

Kaikki maistuu näistä juotuna paremmalta, minun suosikkilasit. Pieni tilavuus rajoittaa käyttöä drinkkeihin ilman  jäitä tai miksereitä.
DSG = Drink Specific Glass

100%

100

Riedel DSG Double Rocks

370 ml

103 mm

Double Rocks -lasi on suurempi versio Rocks-lasista, joista yleensä tarjoillaan viskipaukut tai muut raakana juotavat viinat. DSG = Drink Specific Glass

100%

100

Riedel DSG Highball

310 ml

154 mm

Nämä eivät ole Fizz-laseja, vaikka siltä näyttävätkin. Saman sarjan Fizz-lasit ovat hieman kapeammat ja  sentin korkeammat. Näihin mahtuu hieman jäitä ja mikseriäkin.
DSG = Drink Specific Glass


95%

90

Riedel DSG Sour

217 ml

158 mm

Hieman suurempi , ulospäin suuntautuva töttörömalli. Aikalailla sama käyttötarkoitus kuin Nick & Noralla. 
DSG = Drink Specific Glass

80%

85

Orrefors More Coupe -lasit

210 ml

150 mm

Coupe-lasit sopivat monille cocktaileille, joille esim. Nick & Nora voi olla liian pieni. Nämä korvaavat klassiset V-muotoiset Martini-lasit ja voihan näistä juoda vaikka samppanjaakin.

95%

95

Hurricane / Piña Colada -lasi

450 ml

195 mm

Tämä ei ehkä ole ihan virallinen Hurricane tai Piña Colada -lasi vaan jotain siltä väliltä. Hurricane on usein hieman solakampi ja Piña Colada puolestaan vielä kurvikkaampi.

90%

90

Spiegelau Lifestyle Coupette

310 ml

166 mm

Nämä ovat liian isot Coupe-lasiksi ja toimivat nyt lähinnä kaapintäytteenä.

60%

60

Meukow Konjakkilasit

300 ml

86 mm

Sain nämä lahjaksi Meukow VS -lahjapakkauksessa. Ovat periaatteessa On the rocks -laseja, eivätkä "perinteisiä" jalallisia, pallomaisia konjakkilaseja.

75%

75

Iittala Ultima Thule Olutlasi

600 ml

149 mm

Tämä Iittalan klassikosarja miellyttää minun silmää ja käytän näitä drinkkien lisäksi ihan arkikäytössä, mm. ruokaillessa. Tämä 6 dl koko on suosituin koko.

95%

95

Iittala Ultima Thule Olutlasi

380 ml

125 mm

Tämä Iittalan klassikosarja miellyttää minun silmää ja käytän näitä drinkkien lisäksi ihan arkikäytössä, mm. ruokaillessa.

95%

95

Iittala Ultima Thule On the Rocks -lasi

280 ml

104 mm

Nimensä mukaisesti tämä lasi on oivallinen drinkeille, joihin ei tarvita muuta kuin iso, kirkas jääpala ja alkoholi.

95%

95

Iittala Ultima Thule Snapsilasi

50 ml

57 mm

Nämä ovat kokonsa vuoksi pelkästään nimensä mukaisessa käytössä. Tai no, kyllä meillä eräs perheenjäsen ottaa näillä myös pieniä annoksia Kombuchaa...

95%

95

Keraaminen bambumuki

410 ml

178 mm

En tiedä onko tämän mukin tarkoitus imitoida tynnyriä vai bambu-/kaislamukia, mutta se sopii teemaltaan hyvin Tiki-drinkkien astiaksi.

90%

90

Keraaminen puutynnyri

635 ml

120 mm

Tähän mukiin sopii reilummankin kokonen Tiki-drinkki tai muu viilentävä kesäjuoma.

98%

98

MUUTA

KANSI

HENKILÖ(T)

TIEDOT

Elokuva: Cocktail (Blu-ray)

Pääosissa: Tom Cruise, Bryan Brown, Elisabeth Shue, Gina Gershon, Lisa Banes

Ohjaus: Roger Donaldson

Vuosi: 1988, Kesto: 1 h 44 min


Elokuva voitti kaksi Golden Raspberry -palkintoa: huonoin elokuva ja huonoin käsikirjoitus. Cruise sai huonoimman miespääosan ehdokkuuden ja Donaldson huonoimman ohjaajan ehdokkuuden.

Kirja: Smuggler's Cove - Exotic Cocktails, Rum and the Culture of Tiki

Kirjoittaja: Martin Cate (ja Rebecca Cate), jotka ovat Smuggler's Cove -nimisen Tiki-baarin omistajia.

Perusteellista tietoa Rommeista, Tiki-kulttuurista ja Tiki-juomista. 354 sivua.

Kirja: The Savoy Cocktail Book

Harry Craddock (baarimestari) on kerännyt nämä cocktailit näihin kansiin alunperin vuonna 1930. Tämä  minun painos on vuodelta 2014.

Lontoon Savoy-hotellissa käytettyjä drinkkireseptejä, joissa ei käytetä milli- tai senttilitroja vaan osia (1 osa sitä, 2 osaa tätä jne). 290 sivua.