Tähän olen luetellut ne työkalut ja välineet, joita miksologia-harrastuksessani käytän. Jokaisesta löytyy kuva ja hieman selitystä mitä sillä tehdään ja miksi. Pistin juomalasit omaan kategoriaansa sivun loppuun. Ja alan kirjallisuuden. Ja vähän muutakin.

VÄLINE

KÄYTTÖTARKOITUS

KUVA

HUOMIOITAVAA

TYYTYVÄISYYTENI (0-10)

Boston Cocktail Shaker / Juomaravistin
(tin on tin / molemmat osat metallia)


Yleisin cocktailin ravistusastia. Sheikkaamalla eli ravistamalla valmistetaan kaikki cocktailit, jotka sisältävät sitrusmehuja, maitotuotteita tai kananmunaa jotta ne sekoittuvat ja emulsifoituvat kunnolla. Joissakin Boston Shakereissa pienempi osa on lasia. Hankin vielä laadukkaamman (ja pinnoittamattoman) sheikkerin lähiaikoina, mutta tälläkin pärjää. Sheikkerin tehtävä on kylmentää juomaa jäiden avulla ja myös lisätä ilmavuutta drinkkeihin.

Tilattu settinä

10

Hawthorne strainer / siivilä

Pääasiassa Boston Shakerin kanssa käytettävä siivilä. Sopii myös sekoituslasiin, mutta harvemmin siinä tarvittu, koska siinä on harvoin mitään, mistä voisi jäädä sattumia drinkkiin. Hyvässä Hawthorne ssa jouset ovat riittävän tiheässä, jolloin siivilä nappaa pienimmätkin jäänpalaset yms.

Tilattu settinä

4

Julep strainer / siivilä

Tällä siivilöidään  yleensä sekoituslasissa (alempana) tehty drinkki kaadettaessa juomalasiin. Käytetään lähinnä suurempien jääpalojen poispitämiseen drinkkilasista.

Tilattu settinä

8,5

Japanilaistyylinen Jigger / Mitta

Kaksipuoleinen mitta-astia, jossa toinen puoli on tilavuudeltaan 60 ml ja toinen 30 ml. Sisäpuolella on lisäksi viivat 15 ml, 30 ml ja 45 ml kohdilla.

Tilattu settinä

8,5

Muddler / Survin

Joissakin drinkeissä hedelmänpalasia, mintunlehtiä, marjoja tai muita ainesosia kuuluu lievästi survoa ennen nesteiden lisäämistä. Survominen hoituu tällä joko shakerin tai mixing glassin pohjalla. Tässä kyseisessä survimessa on pohjassa pienet terävät piikit, jotka  ovat tarpeettomat, ylitehokkaat.

Tilattu settinä


0,5

Fine mesh strainer / siivilä

Joskus drinkeille halutaan tehdä double strain eli kaksoisuodatus, jotta saadaa pienimmätkin ainesosa- ja jääpalaset pysymään pois juomalasista. Silloin drinkki kaadetaan sekoituksen/sheikkauksen jälkeen joko hawthornen tai julepin JA tämän läpi lasiin.

Tilattu settinä


5,5

Jääpalaottimet

Enpä ole näitä vielä tarvinut mihinkään, kun olen tehnyt drinkkejä vain itselleni. Tulevat tarpeelliseksi sitten kun baaritiskin saan hommattua...

Tilattu settinä


7

Baarilusikka

Tämä setin mukana tullut lusikka on hieman liian lyhyt.

Tilattu settinä

Tippakorkki x 2

Enpä ole näitäkään vielä tarvinut mihinkään, kun drinkkejä ei tule tehtyä joka ilta.

Tilattu settinä

Boston Cocktail Shaker / Juomaravistin
(tin on tin / molemmat osat metallia)

Tämä sheikkeri on pinnoittamaton ja kestää tiskikonepesun.

500 ml + 750 ml

10

Hawthorne strainer / siivilä

Toinen Hawthorne, tämä on pinnoittamaton.

4

APS mixing Glass / sekoituslasi

Sekoituslasissa (Mixing Glass) sekoitetaan yleensä juomat, jotka sisältävät vain alkoholijuomia, mutta eivät sitruksia, maitotuotteita tai kananmunaa.

Paderno baarimatto

Sen sijaan että pöydältä pitäisi olla koko ajan luutuamassa roiskeita ja hutikaatoja, nappaa baarimatto helposti pienet määrät roiskuneita nesteitä. Helppo huuhdella vesihanan alla urakan päätteeksi.

Koko: 45 x 30 cm

Metallinen pillisetti

Ekologisuus on löytänyt tiensä myös miksologiaan. Kertakäyttöpillit ovat OUT ja tiskattavat metallipillit IN. Mukana tuli ohuempaa ja paksumpaa pilliä, mutkalla ja ilman, Pesuharjatkin mukana. Myös lasipillejä on markkinoilla.

Leopold Vienna Jigger / Mitta

Sama käyttötarkoitus kuin japanilaistyylisellä mitalla, mutta tässä selvästi huonommat ja epätarkemmat mittaviivat sisäpuolella. Puolten tilavuudet ovat 20 ml ja 40 ml.

Baarilusikkasetti x 4

Hieman baarisetissä mukanatullutta baarilusikkaa pidempiä lusikoita. Tarvitaan kun drinkkiä tehdään Mixing Glassissa tai suoraan juomalasissa.

Viinilasiteline

Baarikaappiin sai runsaasti lisätilaa pulloille, kun osan  jalallisista juomalaiseista sai näiden avulla roikkumaan baarikaapin katosta.

Appelsiinipuristin

Soveltuu appelsiiniin, sitruunan ja limen mehun puristamiseen ulos hedelmästä. Liian pieni greipille. Paljon tehokkaampi ja helppokäyttöisempi kuin sellainen vanhanaikainen muovinen kaksiosainen  mehunpuristin, joka varmaan joka kodista löytyy.

Wilfa Xplode Vital tehosekoitin

Olen tehnyt blenderillä pirtelöitä ja tuoreesta ananaksesta ananasmehua. Jäiden murskaamiseenkin tämän yksilön pitäisi olla riittävän tehokas.

Malli: BBLSP 1800S

Lewis Bag & Puunuija

Jääpalat pussiin, pussin suu kiinni ja nuija heilumaan muutaman  paukautuksen verran. Voilá: jäämurskaa!

Coleman kylmälaukku

Tämän pakasteeseen mahtuvan kylmälaukun ansiosta saan valmistettua kirkasta jäätä isomman harkon ja  sahattua siitä haluamani kokoisia timantteja drinkkeihin.

Jääpiikki

Tällä kolmipiikkisellä jääpiikillä saa kylmälaukussa jäädytetystä harkosta pienempiä, lasiin täsmällisesti sopivia  suuria jääpalasia.

Minijääpalamuotit

Näillä silikonisilla jääpalamuoteilla saa tehtyä erityisesti Tiki-juomiin soveltuvaa "pebble ice" jäätä, eli pieniä jääkuutioita. Jääkuution sivun pituus 9,5 mm. Jäitä syntyy 160 kpl per muotti.

Tippakorkkisetti

Enpä ole näitäkään vielä tarvinut mihinkään, kun drinkkejä ei tule tehtyä joka ilta. Näppärä pesuharja tuli setin mukana.

IKEA Bestå vitriinikaappi

Ostin tämän IKEAn kaapin itselleni 50v syntymäpäivälahjaksi ja käytän sitä baarikaappina. Pohjalla oleviin laatikoihin mahtuu paljon tavaraa ja lasiset hyllytkin kestävät 10 kg painoa per hylly. Alin hylly on puunkaltaista ja näyttää kestävän ainakin 15 kg painoa.


Jääastia

Löysin kirpparilta (5 €) muovisen tynnyrin, jossa kansi ja erillinen sisäastia jäitä varten.

Jääkauhat

Jäitä joutuu joskus kauhomaan. Näppärämpi näitä on käyttää kuin pinsettimäisiä jääpalaottimia, joilla ei jäämurskaa paljon lapioida

IKEA Korken -lasipullot

Näppäriä 1,5 dl vetoisia ilmatiiviillä patenttikorkilla varustettuja lasipulloja. Soveltuvat esim. kotitekoisten siirappien säilytykseen. Ensikäyttö näillä oli tervetuliaisdrinkkien juoma-astiana 50v juhlissani.

Clas Ohlson -lasipullot

Näppäriä 5 dl ja 10 dl vetoisia ilmatiiviillä patenttikorkilla varustettuja lasipulloja. Soveltuvat esim. enemmän käytettyjen kotitekoisten siirappien säilytykseen.

JUOMALASIN NIMI

TILAVUUS

KORKEUS

KUVA

HUOMIOITAVAA

TYYTYVÄISYYTENI (0-10)

Riedel DSG Nick & Nora

140 ml

15,3 cm


Kaikki maistuu näistä juotuna paremmalta, minun suosikkilasit. Pieni tilavuus rajoittaa käyttöä drinkkeihin ilman  jäitä tai miksereitä.
DSG = Drink Specific Glass

10

Riedel DSG Sour

217 ml

15,8 cm

Hieman suurempi , ulospäin suuntautuva töttörömalli. Aikalailla sama käyttötarkoitus kuin Nick & Noralla. 
DSG = Drink Specific Glass

8,5

Riedel DSG Highball

310 ml

15,4 cm

Nämä eivät ole Fizz-laseja, vaikka siltä näyttävätkin. Saman sarjan Fizz-lasit ovat hieman kapeammat ja  sentin korkeammat. Näihin mahtuu hieman jäitä ja mikseriäkin.
DSG = Drink Specific Glass

8

Hurricane / Piña Colada -lasi

450 ml

195 mm

Tämä ei ehkä ole ihan virallinen Hurricane tai Piña Colada -lasi vaan jotain siltä väliltä. Hurricane on usein hieman solakampi ja Piña Colada puolestaan vielä kurvikkaampi.

Spiegelau Lifestyle Coupette

310 ml

16,6 cm

Nämä ovat liian isot Coupe-lasiksi, johon sopivampi tilaisuus olisi noin 200 ml. Coupe-lasit olisivat korvaajia perinteisille V-muotoiselle Martini-lasille.

6

Meukow Konjakkilasit

300 ml

<koitan kuvata lähiaikoina>

Tulivat Meukow VS -pullon mukana lahjapakkauksessa. Ovat periaatteessa On the rocks -laseja, eivätkä "perinteisiä" jalallisia, pallomaisia konjakkilaseja.

7,5

Iittala Ultima Thule Olutlasi

600 ml

Tämä Iittalan klassikosarja miellyttää minun silmää ja käytän näitä drinkkien lisäksi ihan arkikäytössä, mm. ruokaillessa. Tämä 6 dl koko on suosituin koko.

9,5

Iittala Ultima Thule Olutlasi

380 ml

Tämä Iittalan klassikosarja miellyttää minun silmää ja käytän näitä drinkkien lisäksi ihan arkikäytössä, mm. ruokaillessa.

9,5

Iittala Ultima Thule On the rocks -lasi

280 ml

Nimensä mukaisesti tämä lasi on oivallinen drinkeille, joihin ei tarvita muuta kuin iso, kirkas jääpala ja alkoholi.

9,5

Iittala Ultima Thule Snapsilasi

50 ml

Nämä ovat kokonsa vuoksi pelkästään nimensä mukaisessa käytössä. Tai no, kyllä meillä eräs perheenjäsen ottaa näillä myös pieniä annoksia Kombuchaa...

9,5

KIRJA

KANSI

KIRJOITTAJA

SIVUJA

SISÄLTÖ

The Savoy Cocktail Book

Harry Craddock (baarimikko) on kerännyt nämä cocktailit näihin kansiin alunperin vuonna 1930. Tämä  minun painos on vuodelta 2014.

290

Lontoon Savoy-hotellissa käytettyjä drinkkireseptejä, joissa ei käytetä milli- tai senttilitroja vaan osia (1 osa sitä, 2 osaa tätä jne).

Smuggler's Cove - Exotic Cocktails, Rum and the Culture of Tiki

Martin Cate (ja Rebecca Cate), jotka ovat Smuggler's Cove -nimisen Tiki-baarin omistajia.

354

Perusteellista tietoa Rommeista, Tiki-kulttuurista ja Tiki-juomista.

ELOKUVA

KANSI

HENKILÖT

TIETOJA

ARVOSANA

Elokuva: Cocktail (Blu-ray)

Pääosissa: Tom Cruise, Bryan Brown, Elisabeth Shue, Gina Gershon, Lisa Banes

Ohjaus: Roger Donaldson


Valmistumisvuosi: 1988

Kesto: 1 h 44 min


Elokuva voitti kaksi Golden Raspberry -palkintoa: huonoin elokuva ja huonoin käsikirjoitus. Cruise sai huonoimman miespääosan ehdokkuuden ja Donaldson huonoimman ohjaajan ehdokkuuden.