Ihan ensimmäisenä: tämä ei ole maksettu mainos, hyvässä tai pahassa. Olen omalla rahalla ostanut nämä alkoholittomat, tanskalaiset Shake-It -merkkiset mikserit lähikaupasta (jonne sain ne hyllyyn pyytämällä), enkä ole saanut keneltäkään minkäänlaista alennusta tai lahjusta tuotteiden esittelemisestä. Törmäsin tähän vuonna 2020 perustettuun Shake-It -brändiin netissä ja huomioni kiinnittyi heti kauniisiin lasipulloihin ja ajatukseen helppokäyttöisyydestä. Tuotemerkin valikoimaan kuuluu toki enemmänkin makuja kuin nämä kolme. Komeat lasipullot aion ehdottomasti ottaa uusiokäyttöön, kun ne aikanaan tyhjenevät.

Olen tähän asti aina tehnyt grenadiinini ja passionsiirappini itse hyväksi todetuilla respeteillä, sekä puristanut limemehun suoraan tuoreesta hedelmästä. Näin minua ovat opastaneet tekemään kaikki seuraamani drinkkitubettajat maailmalla. Myönnän, että oma ennakko-odotukseni on sensuuntainen, että nämä teolliset, vaikka kuinka 100% luonnollisia ovatkin ainesosiltaan, eivät vedä vertoja itse tehdylle/tuoreelle makunsa puolesta. Haluan kuitenkin antaa niille mahdollisuuden.

Maistelen tässä vertailussa kutakin tuotetta sekä paljaaltaan, että drinkissä. Nämä hallussani olevat mikserit ovat tiivisteitä ja ne tulee laimentaa vedellä ennen käyttöä. Vai tuleeko? Kuuluuko niitä vain käyttää pienempi määrä? En tiedä, missään ei sanota*. Etikettienkin teksti on niin pientä pränttiä, ettei siitä saa mitään selvää. Valmistajan nettisivuiltakaan asia ei selviä. Siellä ei itse asiassa esitellä tuotteita lainkaan. Pullot muuten maksoivat aikalailla kympin kappale.

*) juuri ennen kuin tämä vertailu alkoi, sain Shake-It:n globaalilta markkinointitirehtööriltä vastauksen sähköpostiini, jossa hän kertoi, että laimennus tehdään vain, jos tuotteella halutaan maustaa esim vesiä. Drinkkeihin kordiaalit laitetaan suoraan pullosta. Sehän laimenee jäiden eli veden mukana kuitenkin hieman.

LIME

Shake-It Lime

Shake-It paljaaltaan: Kirpsakkuutta on mukavasti, kuten tulee ollakin. Makukin on limen maku. Toisaalta tämä on samalla makea, päinvastoin kuin tuore limemehu. Tämähän toki onkin kordiaali, eikä suoranainen limemehu. 80 / 100.
Vastapuristettu paljaaltaan: Jos kordiaali oli kirpsakka, niin tämä on kirpsakka potenssiin yhdeksän. Kirpsakuudessa tai happamuudessa nämä kaksi eivät ole samassa luokassa, lähelläkään. Toisaalta, eihän tällaista paljaaltaan pysty juuri edes juomaan. 40 / 100.

Shake-It Daiquirissa: Tästä puuttuu kokonaan tuoreen limemehun tuoma kirpsakkuus. Maku jää kaikenkaikkiaan todella pliisuksi, mutta osittain toki voi syyttää käyttämääni rommiakin (sama rommi molemmissa Daiquireissa kuitenkin). Etanolin maku puskee läpi kun limen kirpeys puuttuu. 40 / 100.
Vastapuristettu Daiquirissa: Limen maku on päämaku tässä versiossa. Hieman tässäkin kuitenkin etanoli puskee läpi. On tämä selvästi maukkaampi näistä kahdesta ja se on juurikin tuoreen limemehun ansiota. 80 / 100.

Lisähuomautus Shake-It:stä: Tämä ei toimi ohjeen mukaan laimennettuna (1:4) oikein mihinkään. Maku jää vain teolliseksi. Kokonaisuutena sanoisin, että tästä ei ole tuoreen limemehun korvaajaksi. Maahantuojan sivut kertovat, että sokeria on tässä 280 g/litra.

GRENADIINI

Shake-It Grenadine

Shake-It paljaaltaan: Paksuhko siirappinen koostumus, eikä ole ihan järkkymakeaa, mutta ei kyllä maistu granaattiomenaltakaan lainkaan. Maku on lapsuudesta tutun sekamehutiivisteen. Siis ihan ok maku, mutta en minä tätä grenadiinina käyttäisi. Maistuuko tämä itse asiassa eniten teolliselta mansikkamehulta? 70/100.
Kotitekoinen paljaaltaan: Vallan paksu ja siirappinen koostumus. Grenadiini maistuu selkeästi granaattiomenalta happamine vivahteineen ja mukana oleva ruusuvesikin maistuu hieman. Tämä on todella makea, koska sokeria on suhteessa granaattiomenamehuun 2:1. Maku on herkullinen ja juuri sellainen, mitä grenadiinilta voi odottaa. 95/100.

Shake-It Sunburstissa: Appelsiinimehun takaa tulee yllättäen hieman mantelinen maku, joka lienee peräisin nyt ensimmäistä kertaa käyttämästäni vaniljasiirapista. Grenadiinia eli granaattiomenaa en maista lainkaan, mutta juomasekoituksena tämä on ihan toimiva. 75 / 100.
Kotitekoinen Sunburstissa: Tässäkin appelsiinimehu on hallitseva maku ja mantelisuus on havaittavissa myös. En reheellisesti pysty sanomaan maistavani tässäkään granaattiomenaa, mutta hieman makeampi tämä versio kyllä on. Se ei kuitenkaan tee tästä yhtään huonompaa. 75 / 100.

Lisähuomautus Shake-It:stä: Kun tätä laimentaa tavallisen veden kanssa suhteessa 1:3 tästä tulee ihan mukava mehujuoma. Maahantuojan sivut kertovat, että sokeria on tässä 700 g/litra.

PASSIONHEDELMÄ

Shake-It Passion

Shake-It paljaaltaan: Tämä on todella makea ja tästä puuttuu se passionhedelmälle ominainen kirpsakkuus ja raikkaus kokonaan. Tässä on passionin makua, mutta se on piilotettu ja neutralisoitu sokerilla. 70 / 100.
Kotitekoinen paljaaltaan: Tämä on todella paksu siirappi, jossa makeutta on runsaasti (sokeria:passionpyrettä 2:1), mutta makeudesta huolimatta kirpsakka ja raikas passionhedelmän maku pääsee todella selvästi esiin. 95 / 100.

Shake-It Passion Fruit Martinissa: Aito lime antaa kirpsakkuuden juomalle, mutta passionhedelmäkin maistuu ihan mukavasti. Etanoli ei pääse esiin lainkaan. 85 / 100.
Kotitekoinen Passion Fruit Martinissa: Tämä on näistä kahdesta drinkistä selvästi makeampi, jopa liian makea. Aidon limen kirpsakkuuden lisäksi passionkin antaa tässä kirpeyttä kokonaisuudelle. Liikamakeutta ei kuitenkaan voi ohittaa ja teollinen vie tässä drinkkikaksikossa voiton. 70 / 100.

Lisähuomautus Shake-It:stä: Kun tätä laimentaa hiilihapollisen veden kanssa suhteessa 1:2 tästä tulee asiallinen limonadijuoma. Maahantuojan sivut eivät kerro sokerimäärästä mitään.

SUMMA SUMMARUM

Kyllähän tällaisille valmiille liemille varmasti löytyy kysyntää baariympäristössä. Ainakin osalle niistä. Toivon mukaan sielläkin mennään maku edellä. Minulla kotiharrastajana on aikaa sekoitella omatekoisia liemiä tarpeen mukaan. Tässä vielä kaikki arvosanat selkeässä taulukossa:

SHAKE-ITKOTITEKOINEN
LIME paljaaltaan8040
LIME drinkissä4080
GRENADIINI paljaaltaan7095
GRENADIINI drinkissä7575
PASSION paljaaltaan7095
PASSION drinkissä8570
PISTEET YHTEENSÄ (maksimi 600)420455

Yhteispisteiden ero ei ole mullistavan suuri. Sanoisin kuitenkin, että teollista limekordiaalia en käyttäisi itse mihinkään. Aitoa limeä ei voi korvata. Grenadiinikordiaalia saattaisin hyvinkin käyttää drinkeissä ja varmasti käytänkin tämän hankkimani pullollisen verran. Passiokordiaalinkin käytän varmasti drinkeissä ja odotankin mielenkiinnolla miten tämä maistuu tiki-drinkeissä.

Lopuksi vielä tekemieni drinkkien lähteet. Kaksi näistä löytyi Shake-It:n omilta nettisivuilta, joten niissä heillä oli kotikenttäetu: Daiquiri, Sunburst (alkoholiton) ja Passion Fruit Martini. Haluatko nähdä enemmän tällaisia tai muunlaisia vertailuja, kokeiluja, testejä? Kommentoi alle, halusit tai et. Siis tällaisia.

Vastaa