Miksologin on tunnettava käyttämiensä ainesosien maut, jos aikoo osata jossakin vaiheessa kehitellä omia drinkkireseptejä. Maut on hyvä tuntea myös siinä vaiheessa, kun joutuu (ja monesti joutuukin) käyttämään drinkkiä valmistaessa korvaavaa ainesosaa reseptillä mainitun sijasta. Maut selviävät tunnetusti vain maistamalla. Maku ei kuitenkaan ole ainoa kriteeri ainesosan arvosanaa annettaessa, joten olen ottanut kriteereiksi myös tuoksun, juoman ulkonäön ja pullon ulkonäön.

En aio arvioida tässä lainkaan oluita, siidereitä tai lonkeroita. Otan arvioitavaksi vain sellaisia alkoholijuomia, joita käytän drinkkien valmistuksessa ja joita baarikaapistani on maisteluhetkellä löytynyt. Kaikki arvioinnit teen maistamalla tuotteen “raakana” ja pieninä annoksina. On erittäin tärkeä huomata, että vaikka tuote “raakana” maistuisi joko mieluisalta tai epämiellyttävältä, voi sen vaikutus drinkin ainesosana olla kokonaisuuteen ihan päinvastainenkin. Sanotaan nyt suoraan sekin, että eihän mikään viina hyvältä maistu raakana

Juoman kokonaisarvosanaan vaikuttavat eri osa-alueet seuraavasti: maku 60%, tuoksu 20%, pullon ulkonäkö 15% ja juoman ulkonäkö 5%.

TUOTE

ALKOHOLI-
PITOISUUS (%)

ALKOHOLILAJI

KOKONAISARVOSANA
(0-10)

MAKU
(0-10)

TUOKSU
(0-10)

PULLON
ULKONÄKÖ (0-10)

JUOMAN
ULKONÄKÖ (0-10)

PVM

Angostura Aromatic Bitters


44,7

katkero

3,4

2

6

3

10

09.04.22

Angostura Orange Bitters

28


katkero

2,7

2

4

3

5

09.04.22

Aperol

11

katkero

7

6

10

6

10

14.04.22

Appleton Estate Signature Blend

40

rommi (tumma)

5,4

3

8

10

10

08.04.22

Bacardi Carta Blanca

37,5

rommi (vaalea)

4,7

3

7

8

5

14.04.22

Bacardi Limon


32

rommi (maustettu)

6,7

7

6

7

5

14.04.22

Bols Banana


17

likööri (banaani)

5,3

4

7

7

8

08.04.22

Bols Peach

17

likööri (persikka)

6,3

6

7

7

5

08.04.22

Cointreau

40

triple sec / curaçao

3,7

3

2

8

5

09.04.22

Dead Rabbit

44

viski (Irlanti)

4

2

4

10

10

08.04.22

Dolin Vermouth de Chambéry Dry

17,5

vermutti (kuiva)

4,4

3

6