Minua raivostuttaa ALKOn verkkokaupassa moni asia. En nyt tartu hintapolitiikkaan, joka on tietenkin se kaikista suurin ongelma koko Suomen alkoholiasiassa, koska se (alkoholiverotus) ei ole ALKOn, vaan maamme eduskunnan päättämä asia. Tässä kuitenkin esimerkin muodossa yksi syy vihata ALKOn monopoliverkkokauppaa:

Oletetaan, että olen etsimässä itselleni kaakaolikööriä. Ei kovin eksoottinen tai outo tuote, vai mitä? Jos tietäisin minkä merkkisen tuotteen haluaisin, haku olisi helppoa. Sivustolla on oma hakutoiminto, joten kirjoitan hakusanakenttään kaakaolikööri. Tuloksena saan ilmoituksen “Ei tuloksia haulle kaakaolikööri“. Sama tulos hakusanalla kaakao. No olisiko ne mokomat kirjoittaneet kaakaon englanniksi? Kokeilen hakusanalla cocoa. Löytyy viisi kaljaa (mitä vit…) ja “Malmio Cocoa Liqueur muovipullo“. Sentään jotakin. No mutta olen nähnyt kaakaon kirjoitettavan myös muodossa cacao, joka itse asiassa tarkoittaa kaakaokasvia, eikä kaakaojauhetta tai -juomaa. Kokeilenpa sitä hakusanaksi. Löytyy jälleen yksi kalja ja lisäksi “Bols Cacao White” ja “De Kuyper Crème de Cacao Brown” eli pari kaakaolikööriä lisää. No kokeilen vielä hakusanoilla suklaa sekä sen englanninnoksella chocolate. Suomenkielinen termi löytää kaksi maustettua Leijonaviinaa ja yhden glögin. Englanniksi haettaessa löytyy 19 tuotetta, joista kahdeksan on kaljaa, neljä alkoholittomia siirappeja, neljä kermalikööriksi luokiteltuja suklaanmaksuisia liköörejää sekä sentään myös kaksi minun mielestä kaakaolikööriksi luokiteltavaa tuotetta: “Mozart Dark Chocolate” ja “Bottega Nero Chocolate Liqueur“. No oliko tuo nyt niin vaikeaa? AIkaakaan ei mennyt koko päivää. Viisi kaakaolikööriksi luokiteltavaa tuotetta löytyi vain kuudella eri hakusanalla, jotka piti vain ensin itse hoksata.

Montako verkkokaupassa olevaa kaakaolikööriä jäi vielä löytymättä siksi, että en keksi niihin sopivaa hakusanaa?

No mutta jospa olisinkin ollut ovela ja ottanut yhdelle sivulle esille koko “Liköörit ja katkerot” -tuoteryhmän 409 tuotetta ja käyttänyt selaimen omaa Etsi / Find -toimintoa ja hakenut sillä sivulla olevaa tekstiä? No ensinnäkin minun pitää vierittää vierityspalkkia muutaman minuutin verran, jotta kaikki liköörit avautuvat yhdelle sivulle. Niitä kun ei paljasteta kuin muutama kerralla sivua vierittäessä. Sitten minun pitäisi samalla tavalla kuin sivuston omaa hakukonetta käytettäessä keksiä nuo hakusanat “kaakaolikööri“, “kaakao“, “cacao“, “cocoa“, “suklaa” ja “chocolate“, koska vaikka esimerkiksi kahviliköörit löytyvät ko. liköörilistauksesta näppärästi selaimen Etsi / Find -toiminnolla hakusanalla “kahvilikööri“, pitäisi osata arvata, että aiemmin mainitut viisi kaakaolikööriä löytyvät liköörilistauksesta otsikon “mausteliköörit” alta yhdessä 78 muun liköörin kanssa, jotka eivät ole millään tavalla kaakaolikööreitä muistuttavia.

Olemme siis REILUSTI alle tunnin hakemisen jälkeen löytäneet peräti viisi kaakaolikööriä tilattavaksi. Vielä kun löytäisi edes yhden laadukkaan kaakaoliköörin jostain.

Jossakin joskus opetettiin, että jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, niin ei pidä sanoa mitään. Jossakin toisessa paikassa opetettiin myös aikoinaan, että negatiivinenkin juttu kannattaa lopettaa positiiviseen asiaan, jotta lukijan päivä ei mene pilalle tai pöksyt kenenkään vakoon. Mikä ALKOn verkkokaupassa sitten on hyvää? No se, että koska ainakin Oulun ALKOjen hyllytuotevalikoima on erittäin rajallinen ALKOn verkkokauppavalikoimaan nähden, saa verkkokaupasta vaivaisen viikon toimitusajalla ja ilman toimituskuluja tilattua tuotteita lähiALKOon noudettavaksi. Sehän on melkein kuin viinaa kotiovelle tuotaisiin!

Ennen kuin kysyt, kyllä olen tästä asiasta ilmoittanut ALKOn asiakaspalveluun jo puoli vuotta sitten.

Kirjoittaja on saksalaisten alkoholiverkkokauppojen henkinen kannattaja ja sarkasmin viljelijä.

Vastaa