Gin & tonic on jostakin syystä ollut jonkinlaisessa drinkkiklassikkoasemassa suurinpiirtein aina. Itse en ole tästä yksinkertaisesta drinkistä koskaan välittänyt. Olen kokeillut drinkkiä joskus yhdellä ginillä ja kolmella eri tonicilla ja se riitti minulle. No nyt vastikään törmäsin ruotsalaiseen YouTube-videoon, jossa tonic yhdistettiin rommiin ginin sijasta ja sekös herätti kiinnostukseni. YouTubesta löytyi myös jo seitsemän vuotta sitten julkaistu video, jossa tonic yhdistettiin rommiin, joten ihan uudesta jutusta universaalisti ei ole kyse, mutta minulle tämä oli ihan uutta. Tämän erikoiselta kuulostavan yhdistelmän takana on ruotsalainen, käsitykseni mukaan autodidakti rommiasiantuntija Robert Sandqvist, “taiteilijanimeltään” RomRobban. Hän ennustaa rommista & tonicista seuraavaa “suurta juttua” drinkkimaailmassa.

Sen lisäksi, että RomRobban mm. kirjoittaa rommiaiheisia kirjoja, järjestää rommitastingeja ja luennoi rommista, hän valmistaa yhteistyökumppaneiden kanssa myös omaa cola-juomaa ja tonic-vettä, joista jälkimmäinen on maustettu ja kulkee lisänimellä Piña Colada. Makuaineina on silloin tietenkin ananas ja kookos ja tonic onkin tarkoitettu yhdistettäväksi juuri rommin kanssa. Kumpaakaan tuotetta ei ainakaan toistaiseksi myydä Suomessa, joten tilasin niitä kokeeksi Ruotsin puolelta. Tilasin samalla tuotevalikoiman kolmannen tuotteen, cola-siirapin. Katsotaan mitä käyttöä sille joskus keksisin.

Tästä eksoottisen kuuloisesta yhdistelmästä rommi & tonic halusin kuitenkin ottaa selkoa. Hain lähikaupasta (omalla rahalla) RomRobbanin tonicin rinnalle kaksi maustamatonta tonic-vettä ja nappasin baarikaapista kaksi rommia; yhden vaalean, kevyesti kypsytetyn kuubalaisen ja yhden tumman, pitkään kypsytetyn jamaikalaisen. Näillä ainesosilla saataisiin jo syntymään kuusi erilaista rommi & tonic -yhdistelmää, joka antanee jo selkeitä viitteitä siitä, kannattaako aiheeseen paneutuakaan syvemmälle.

Valitsemani rommit ovat suomalaisillekin tuttu Havana Club Añejo 3 Años ja useimmille suomalaisille täysin tuntematon, baarikaappini kruunujalokivi, Appleton Estate Nassau Valley Casks 21 Year. Tonicit ovat Kanon Tonic Piña Colada (8,94 €/l), Fever-Tree Premium Indian Tonic Water (9,45 €/l) ja Muteman Indian Tonic Water (8,33 €/l). Ruotsista tilatussa Kanon Tonicissa ei oteta huomioon toimituskuluja. Rommeissa hintaero on erittäin merkittävä, eikä Appletonin rommeja valitettavasti edes myydä Suomessa.

Aiemmin mainitulla David Kringlundin videolla, jolla RomRobban vierailee, valmistetaan drinkit suhteella yksi osa rommia ja kaksi osaa tonicia, joten käytän samaa suhdetta. Näihin testidrinkkeihin ei tule mitään muuta, vaikka pieni limeroiskaus ei varmaan olisikaan pahasta. Arvioin kunkin drinkin kolmella mittarilla: kitkeryys, makeus ja hedelmäisyys. Jokainen osa-alue saa arvosanan asteikolla 0-100 ja näistä kolmesta lasketaan keskiarvo, joka on kunkin yhdistelmän kokonaisarvosana. Kitkeryydessä pienempi luku tarkoittaa kovempaa kitkeryyttä. Makeudessa ja hedelmäisyydessä suurempi luku on parempi. Tässä maistelun tulos:

Havana Club Añejo 3 AñosAppleton Estate Nassau Valley
Casks 21 Year
Fever-Tree Premium Indian Tonic WaterKitkeryys: 50
Makeus: 60
Hedelmäisyys: 70
Kokonaisuus: 60
Kitkeryys: 60
Makeus: 70
Hedelmäisyys: 70
Kokonaisuus: 67
Muteman Indian Tonic WaterKitkeryys:40
Makeus: 50
Hedelmäisyys: 60
Kokonaisuus: 50
Kitkeryys: 60
Makeus: 60
Hedelmäisyys: 60
Kokonaisuus: 60
Kanon Tonic Piña ColadaKitkeryys: 80
Makeus: 60
Hedelmäisyys: 90
Kokonaisuus: 77
Kitkeryys: 80
Makeus: 50
Hedelmäisyys: 80
Kokonaisuus: 70

Nyt kun maistelut on tehty, niin täytyy sanoa, että päälimmäinen ajatus näiden kahden nesteen yhdistelmästä on, että tämähän toimii! Nyt voin lisäksi myöntää, että olin hieman skeptinen rommin & tonicin toimivuudesta makuparina, mutta ne toimivat keskenään paremmin kuin gini ja tonic minun suussani. Havana Club on luonteeltaan melko hedelmäinen, mutta samalla pääasiassa vain mietoja makuvivahteita sisältävä rommi, kun taas Appleton on pitkän tynnyrikypsytyksen ansiosta niin täynnä täyteläisiä makuvivahteita, että tonicien kiniinilläkin oli haasteita päästä esiin.

Maustamattomat tonicit toimivat mielestäni paremmin pidempään kypsytetyn rommin kanssa. Tällöin käyttämäni rommin makuvivahteet pääsivät parhaiten esiin. Maustetun tonicin oma maku sen sijaan toimi paremmin miedomman rommin kanssa, sillä siinä ananaksen ja kookoksen maut eivät taistelleet rommin omien makujen kanssa vaan ne täydensivät toisiaan. Aito Piña Coladahan valmistetaankin aina vaaleaan rommiin. Kanon Tonic ei ole erityisen makea, vaikka niin voisi olettaa. Ehkä se siitäkin syystä toimi paremmin vaalean rommin kanssa.

Jos yllä olevaa taulukkoa vielä vähän tulkitsee verbaalisesti, niin paras tonic molempien näiden rommien kanssa oli Kanon Tonic Piña Colada. Vähiten pisteitä puolestaan keräsi Muteman Indian Tonic Water.

Olisikohan seuraava suuri juttu sitten gini & cola… Haluaisitko lukea sellaisen makuparitestin?

Vastaa