FBSK:n (Suomen Baarimestarien ja Kannattajien Kerho ry) Oulun alajaosto järjesti sunnuntaina 28.8.2022 Jumpru Pubin terassilla Oulu Cocktail Challenge 2022 -tapahtuman, jossa ammattilaisbaarimestarit ottivat mittaa toisistaan valmistamalla näyttäviä ja todennäköisesti maistuviakin drinkkejä. Palkintona voittajalle oli maineen ja kunnian lisäksi luvassa 500 € suuruinen rahapalkinto ja voittajadrinkille titteli Oulu Cocktail 2022.

Esikarsintojen jälkeen finaaliin valittiin alkuperäisen suunnitelman kuuden finalistin sijaan kahdeksan finalistia, sillä taso karsinnoissa oli kuulemma äärimmäisen kova ja laadukas. Minulla ei ole tiedossa kuinka moni osallistui esikarsintoihin. Finalistit Oulu Cocktail Challenge 2022:ssa olivat (etunimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä):

Alexi Parkkinen, Ravintola Hugo, Oulu
Henri Aironpää, Beach Bar Surffari, Kalajoki
Janne Väisänen, Joku paikallinen pubi Tuira, Oulu
Jenni Ahtinen, Jumpru Pub, Oulu
Jenny Kurkela, Winebar Kurkela, Oulu
Riku Laakkonen, Jumpru Pub, Oulu
Santeri Knihtilä, 45 Special, Oulu
Taneli Huusko, Teerenpeli Oulu, Oulu

Jokaisen finalistin tehtävä oli valmistaa viiden minuutin aikana kolme kappaletta omaa (samaa) drinkkiään ja tehdä tällä vaikutus tuomaristoon, joka koostui yhdestä rovaniemeläisestä, yhdestä mukaan pyydetystä maallikosta, viime kerran voittajasta, baarimestarien kouluttajasta ja sitten oli vielä yksi alan ammattilainen. Arvioinnin ja pisteytyksen kohteina oli drinkkien maun lisäksi aromi, kaupallisuus ja yleisvaikutelma. Lisäksi arvosteluun vaikutti drinkin tarina tai teema, jonka tuli liittyä Ouluun. Muun muassa rössypottua ja legendaarista paska kaupunni -seinäkirjoitusta käytettiinkin teemoina.

Tapahtuman juonsi komeissa punaisissa kengissä oululainen stand up -koomikko Jean-Eric Chaument, joka lienee suurelle yleisölle paremmin tunnettu artistinimellään Zaani. Olen siis nähnyt TV:stä tutun julkimon lähietäisyydeltä, sillä parkkeerasin ahterini ajoissa eturiviin toivoen näkeväni jotain drinkkien rakentamisesta. Muut eturivin asiakkaat taisivat olla eri baarien työntekijöitä, koska kaikki tuntuivat tuntevan toisensa.

Tapahtuma oli mukavan vapaamuotoinen ja rento. Yleisöä oli paikalla paljon enemmän kuin odotin sunnuntai-illaksi. Itsellänihän oli takana töipäivä (tosin vain lyhyt, 8,5 h) ja edessä vapaapäivä. Ehdottomasti kannatti käydä. Olisiko tapahtumassa lainkaan parantamisen varaa? No olisi, varsinkin jos yleisömäärä kasvaa vielä nykyisestä. Ehdottaisin ainakin seuraavia asioita (saatan täydentää listaa myöhemmin):

 • Isot rumat metalliset jääpala-astiat pois työskentelypöydän etualalta estämästä kaiken näkyvyyden pöydällä oleviin drinkkeihin ja ainesosiin
 • Hankkikaa videokamera (kännykkä ajanee nykyään saman asian) kuvaamaan työskentelyä läheltä ja heijastakaa kuva joko isolle valkokankaalle tai parille isolle screenille
 • Drinkkien reseptit saisi tuoda selkeämmin esille, esimerkiksi screenillä
 • Yleisölle parempi mahdollisuus ja ohjeistus päästä maistamaan kilpailudrinkkejä

Totesin jo tapahtuman alussa, että minun olisi täysin mahdotonta pysyä yhtä aikaa kärryillä siitä kuka kilpailijoista on kuka (tässä taisin jälkikäteen onnistua), kuka teki minkäkin drinkin, mitä ainesosia siihen drinkkiin tuli ja samalla yrittää saada edes muutama julkaisukelpoinen valokuva (joita otin kännykälläni yhteensä 245 kappaletta puolentoista tunnin aikana). Niinpä osa näistä asioista menikin ohi, mutta kirjoittelen tietoni ja muistikuvani alla olevaan kuvagalleriaan. Apunani ovat kuvien lisäksi audiotallenteet osasta Zaanin spiikeistä.

Kisan voittajaa en vielä paljasta, sitä varten sinun tulee katsoa kuvagallerian lopussa oleva video mitalipaikkojen jaosta.

Enää on jäljellä voittajan paljastaminen. Sen Zaani hoitaa tällä videolla:

Tällä artikkelilla on 2 kommenttia

 1. Marja

  Kiva oli lukea! Teerenpelin drinkki oli aika eksoottinen ; )

  1. Jarkko A. Karhunen

   Todellakin. Ensi vuonna voisi olla vaikka “käristys ja muussi” -drinkki tai “kalakeittodrinkki”. Saakohan drinkissä tarjoilla elävää kultakalaa?

Vastaa