Tämä on lista itse tekemistäni siirapeista ja likööreistä ja niiden resepteistä. Lisäilen reseptejä satunnaisesti ilman erillistä ilmoitusta. Tekemieni drinkkien ainesosaluettelot löytyvät eri sivulta. Olen kokeillut kaikki nämä reseptit (ellei toisin mainita) ja useimmat hyväksi todennut. Lähes kaikki sivun reseptit on kopioitu netistä ja osaa on muokattu omaan makuun sopivaksi. En ota mitään vastuuta mainituista, netistä lainatuista säilyvyysajoista.

SIIRAPPIEN VALMISTUKSEN YLEISOHJEET

Siirappien valmistus itse kannattaa ehdottomasti. Reseptit ovat useimmiten yksinkertaisia ja rahaakin säästyy, mutta varsinkin maku on lähes poikkeuksetta parempi kuin teollisissa. Siirappien valmistuksessa pätevät useimmiten nämä samat säännöt riippumatta siitä mitä siirappia olet tekemässä:

  • Siirapit valmistetaan esimerkiksi hellalla ja kattilassa
  • Älä keitä siirappia, vaan sekoita sokeria tasaisesti lämpimässä liemessä kunnes sokeri on täysin liuennut (ellei reseptissä erikseen käsketä keittää)
  • Kun sokerin suhde nesteeseen on vähintään 2:1, se säilyy huoneenlämmössä “ikuisesti”, sillä noin sokerisessa nesteessä ei bakteerit/home elä (kuulemma)
  • Siirapin sokeri saattaa joissakin (liian lämpimissä) olosuhteissa “kristallisoitua”, mutta kuumentamalla sokeri liukenee takaisin nesteeksi tuotteen kärsimättä

ALLSPICE DRAM a.k.a. PIMENTO DRAM
30 ml kuivattuja maustepippureita
120 ml Wray & Nephew White Overproof Rum
1/2 kanelitanko
180 ml vettä
800 ml demerara-sokeri
Laita karkeaksi murskatut pippurit ja rommi kannelliseen purkkiin ja jääkaappiin 5 päiväksi ravistaen joka päivä. Lisää kaneli ja laita purkki takaisin kaappiin vielä 7 päiväksi (ravista päivittäin). Siivilöi kahvisuodattimen läpi. Tee vedestä ja sokerista siirappi. Kun siirappi on jähtynyt, yhdistä kaikki ja anna olla jääkaapissa vielä 2 päivää.

CREAM OF COCONUT (säilyy 2-4 vkoa jääkaapissa, kts. yleisohjeet yllä)
420 ml sokeri
400 ml kookosmaito
Ripaus suolaa

DEMERARA-SIIRAPPI (kts. yleisohjeet yllä)
2 osaa Demerara-sokeria
1 osa kuumaa vettä

GOMME (GUM) -SIIRAPPI
240 ml vettä
240 ml sokeria
4 rkl arabikumia (elintarvikelaatua)
Kiehauta neljäsosa vedestä ja ota pois liedeltä. Liuota arabikumi kuumaan veteen (vispaamalla) ja anna liueta loppuun ja paksuuntua huoneenlämmössä n. 4 tuntia. Lisää arabikumiseos, loput vedestä ja sokeri kattilaan ja kiehauta.

GREIPPILIMONADI
125 ml vastapuristettu ruby-greippimehu
30 ml agavesiirappi
250 ml soodavesi
Sekoita mehu ja siirappi lusikalla kunnolla keskenään. Lisää soodavesi ja pyöräytä vain kevyesti, jotta hiilihapot eivät karkaa. Pullota korkilliseen pulloon, jos haluat happojen säilyvän edes jonkin aikaa.

GREIPPISIIRAPPI
Valmista kuten sokerisiirappi (1:1), mutta käydä veden sijasta vastapuristettua ryby-greipin mehua.

GRENADIINI (2:1 niin ei tartte olla jääkaapissa)
360 g sokeria
180 ml granaattiomenamehua
23 ml granaattiomenamelassia
0.25 tl appelsiinikukintovettä TAI ruusuvettä

HUNAJASIIRAPPI (3:1 jotta makua tarpeeksi)
3 osaa juoksevaa hunajaa
1 osa kuumaa vettä

KARHUNVATUKKALIKÖÖRI a.k.a. CREME DE MÛRE
480 ml karhunvatukka (murskaa)
240 ml vodka
120 ml brandy/konjakki
15 ml limemehu
Puristettu limenpuolikas purkkiin. Anna seisoa 4-5 päivää viileässä (ei kylmässä) ja sekoita päivittäin. Sen jälkeen siivilöi pari kertaa ja valuta vielä kahvisuodattimen läpi (kestää tunteja). Tee sokeriliemi (240 ml sokeri, 120 ml vesi) ja jäähdytä. Yhdistä viina ja sokeriliemi. Pullota.

LIME CORDIAL
400 ml sokeriliemi 1:1
17 g sitruunahappoa
8 g raastettua limen kuoren vihreää osaa
45 ml limemehua
Laita kaikki blenderiin ja blendaa 20-30 sekuntia. Siivilöi ennen pullotusta.

OLEO SACCHARUM
6 sitruunan / 3 greipin / 3 appelsiinin / 10 limen kuoret (valitse yksi tai useita yhdessä)
100 ml sokeria
Kuori hedelmät kuorimaveitsellä siten, että mukaan tulee mahdollisimman vähän valkoista kuoren alla olevaa juttua. Lisää sokeri kuorien sekaan ja hiero sokeri tasaisesti kuorisuikaleiden pintoihin pussissa. Sulje pussi ja anna olla huoneenlämmössä kolmesta tunnista vuorokauteen. Mitä pidempään annat olla, sen enemmän oleo saccharum -nestettä saat.

PASSIONSIIRAPPI (2-4 vkoa jääkaapissa)
400 g passionpyre (pakaste)
600 ml sokeri

PASSIONLIKÖÖRI
54% vodka tms
21% passionpyre
12,5% sokeri
12,5% vesi

PUNAHERUKKASIIRAPPI a.k.a. GROSEILLE-SIIRAPPI
350 g sokeri
260 g punaherukkasurvosta
1 dl vettä
1/3 tl ruusuvesi
Lisää kattilaan sokeri, survos ja vesi. Kiehauta koko ajan sekoittaen. Siivilöi (ainakin kerran). Lisää ruusuvesi ja sekoita. Jäähdytä ja pullota. HOX! Tuoreet marjat sisältävät pektiiniä, joka aiheuttaa siirapin hyytelöitymisen jääkaapissa. Voimakkaalla ravistamisella se kuitenkin muuttuu takaisin käyttökelpoiseksi.

PÄÄRYNÄLIKÖÖRI
3 kypsää päärynää (alkup. 2)
1 kanelitanko (alkup. vaniljatanko)
40 ml vodkaa (alkup. viinana ainoastaan brandyä)
80 ml vaaleaa rommia
120 ml sokeria
120 ml vettä
Pese ja pilko 2 päärynää kuorineen kanneliseen astiaan, johon pitää jäädä tilaa vielä ainakin 300 ml verran. Lisää kanelitanko katkaistuna. Lisää haluamaasi viinaa ainakin sen verran, että päärynät peittyvät. Sulje astia, ravista voimakkaasti ja anna tekeytyä jääkaapissa 2 vrk. Poista kanelitanko* ja anna tekeytyä 3 vrk lisää. Ravistele purkkia päivittäin alusta asti. Keitä kolmatta pilkottua päärynää vedessä sokerin kanssa kevyesti n. 7 min ja käännä hella pois päältä ja jätä kattila hellalle vielä 5 minuutiksi. Anna liemen/päärynän jäähtyä. Yhdistä jäähtynyt päärynäsokeriliemi päärynäpaloineen 5 vrk aiemmin valmistamaasi seokseen. Ravista ja anna tekeytyä 2 vrk. Jos maku tämän jälkeen miellyttää, siivilöi pienireikäisen siivilän läpi ja suodata vielä kahvisuodattimen läpi ja pullota. Jos maku ei miellytä… siitä alkup. resepti ei sanonut mitään.
*) maistele lientä tekeytymisvaiheessa, ettei tule liian kanelinen, poista tarvittaessa jo aiemmin

SOKERISIIRAPPI (kts. yleisohjeet yllä)
1 osa sokeria
1 osa kuumaa vettä
Tällä reseptillä tulee 1:1 sokerisiirappi. Halutessaan ja eri käyttötarkoituksiin voi myös tehdä 2:1 sokerisiirapin, jolloin sokeria laitetaan 2 osaa ja vettä 1 osa.

SOUR MIX / SWEET N’ SOUR MIX (2-3 viikkoa jääkaapissa)
1 osa vastapuristettua sitruunamehua
1 osa vastapuristettua limemehua
2 osaa sokerisiirappia (1:1)
Purista mehut hedelmistä ja valmista sokerisiirappi. Jäähdytä sokerisiirappi ja siivilöi sitrusliemi. Yhdistä liemet ja sekoita kunnolla. Pullota.

VADELMASIIRAPPI
180 ml sokeri
180 ml vesi
170 g tuore vadelma
Liuota sokeri kuumaan veteen kattilassa. Vadelmat purkkiin ja murskaa osittain. Kaada siirappi päälle. Kansi kiinni ja anna makustua jääkaapissa max. 24 h. Siivilöi ja pullota.

NÄITÄ EN OLE VIELÄ KOKEILLUT:

FASSIONOLA
500 g ananasmehu (makeuttamaton)
500 g hieno sokeri
200 g mansikka
120 g mustikka
120 g mango
120 g papaya
(1/4 tl kuivattu hibiscuksenkukka)
60 ml passionhedelmäpyre
1/2 tl sitruunahappo
30 ml overproof jamaikalainen rommi

ORGEAT v1 (3-6 vkoa jääkaapissa)
490 ml sokeria
240 ml makeuttamatonta mantelimaitoa
1/2 tl appelsiininkukintovettä
1/4 tl ruusuvettä
1/4 tl manteliuute (almond extract)
Kuumenna sokeri ja mantelimaito kunnes sokeri liuennut. Poista levyltä. Lisää loput ainesosat ja sekoita.

ORGEAT v2 (viina parantaa säilyvyyttä ja muutkin vaivat)
480 ml sokeria
240 ml makeuttamatonta mantelimaitoa
1/2 tl appelsiininkukintovettä
3 tl manteliuute (almond extract)
40 ml tummaa rommia tai konjakkia
Kuumenna sokeri ja mantelimaito kunnes sokeri liuennut. Älä keitä. Poista levyltä. Lisää loput (paitsi viina) ainesosat ja sekoita. Anna jäähtyä hieman ja lisää sitten viina ja sekoita.

Reseptilistaa muokattu viimeksi 23.05.2023