Tämä on lista itse tekemistäni siirapeista ja likööreistä ja niiden resepteistä. Tekemieni drinkkien ainesosaluettelot löytyvät puolestaan eri sivulta.

Olen kokeillut ja hyväksi todennut useimmat näistä. Lähes kaikki sivun reseptit on kopioitu netistä ja osaa on muokattu omaan makuun sopivaksi. En ota mitään vastuuta mainituista, netistä lainatuista säilyvyysajoista.

SIIRAPPIEN VALMISTUKSEN YLEISOHJEET

Siirappien valmistus itse kannattaa ehdottomasti. Reseptit ovat useimmiten yksinkertaisia ja rahaakin säästyy, mutta varsinkin maku on lähes poikkeuksetta parempi kuin teollisissa. Siirappien valmistuksessa pätevät kutakuinkin aina nämä samat säännöt riippumatta siitä mitä siirappia olet tekemässä:

  • Siirapit valmistetaan esimerkiksi hellalla ja kattilassa
  • Älä keitä siirappia, vaan sekoita sokeria tasaisesti lämpimässä liemessä kunnes sokeri on täysin liuennut
  • Kun sokerin suhde nesteeseen on vähintään 2:1 sokerin hyväksi, se säilyy huoneenlämmössä ja “ikuisesti”, sillä noin sokerisessa nesteessä ei elä edes bakteerit tai home (kuulemma)
  • Siirapin sokeri saattaa joissakin (liian lämpimissä) olosuhteissa “kristallisoitua”, mutta kuumentamalla sokeri liukenee takaisin nesteeksi tuotteen kärsimättä

CREAM OF COCONUT (2-4 vkoa jääkaapissa)
420 ml sokeri
400 ml kookosmaito
Ripaus suolaa

DEMERARA-SIIRAPPI
2 osaa Demerara-sokeria
1 osa kuumaa vettä

GRENADIINI (2:1 niin ei tartte olla jääkaapissa)
360 g sokeria
180 ml granaattiomenamehua
23 ml granaattiomenamelassia
0.25 tl appelsiinikukintovettä TAI ruusuvettä

HUNAJASIIRAPPI (3:1 jotta makua tarpeeksi)
3 osaa juoksevaa hunajaa
1 osa kuumaa vettä

KARHUNVATUKKALIKÖÖRI a.k.a. CREME DE MÛRE
480 ml karhunvatukka (murskaa)
240 ml vodka
120 ml brandy/konjakki
15 ml limemehu
Puristettu limenpuolikas purkkiin. Anna seisoa 4-5 päivää viileässä (ei kylmässä) ja sekoita päivittäin. Sen jälkeen siivilöi pari kertaa ja valuta vielä kahvisuodattimen läpi (kestää tunteja). Tee sokeriliemi (240 ml sokeri, 120 ml vesi) ja jäähdytä. Yhdistä viina ja sokeriliemi. Pullota.

LIME CORDIAL
400 ml sokeriliemi 1:1
17 g sitruunahappoa
8 g raastettua limen kuoren vihreää osaa
45 ml limemehua
Laita kaikki blenderiin ja blendaa 20-30 sekuntia. Siivilöi ennen pullotusta.

PASSIONLIKÖÖRI
54% vodka tms
21% passionpyre
12,5% sokeri
12,5% vesi

PASSIONSIIRAPPI (2-4 vkoa jääkaapissa)
400 g passionpyre
600 ml sokeri

PUNAHERUKKASIIRAPPI a.k.a. GROSEILLE-SIIRAPPI
350 g sokeri
260 g punaherukkasurvosta
1 dl vettä
1/3 tl ruusuvesi
Lisää kattilaan sokeri, survos ja vesi. Kiehauta koko ajan sekoittaen. Siivilöi (ainakin kerran). Lisää ruusuvesi ja sekoita. Jäähdytä ja pullota.

VADELMASIIRAPPI
180 ml sokeri
180 ml vesi
170 g tuore vadelma
Liuota sokeri veteen kattilassa. Vadelmat purkkiin ja murskaa osittain. Kaada siirappi päälle. Kansi kiinni ja anna makustua jääkaapissa max. 24 h. Siivilöi ja pullota.

NÄITÄ EN OLE VIELÄ KOKEILLUT:

ORGEAT (3-6 vkoa jääkaapissa)
700 ml sokeria
470 ml makeuttamatonta mantelimaitoa
1 tl appelsiininkukintovettä
1/2 tl ruusuvettä
1/2 tl manteliuute (almond extract)
Kuumenna sokeri ja maito kunnes sokeri liuennut. Poista levyltä. Lisää loput ainesosat ja sekoita.

ALLSPICE DRAM a.k.a. PIMENTO DRAM
30 ml kuivattuja maustepippureita
120 ml Wray & Nephew White Overproof Rum
1/2 kanelitanko
180 ml vettä
800 ml demerara-sokeri
Laita karkeaksi murskatut pippurit ja rommi kannelliseen purkkiin ja jääkaappiin 5 päiväksi ravistaen joka päivä. Lisää kaneli ja laita purkki takaisin kaappiin vielä 7 päiväksi (ravista päivittäin). Siivilöi kahvisuodattimen läpi. Tee vedestä ja sokerista siirappi. Kun siirappi on jähtynyt, yhdistä kaikki ja anna olla jääkaapissa vielä 2 päivää.