Tämä on lista itse tekemistäni siirapeista ja likööreistä ja niiden resepteistä. Lisäilen reseptejä satunnaisesti ilman erillistä ilmoitusta. Tekemieni drinkkien ainesosaluettelot löytyvät eri sivulta. Olen kokeillut kaikki nämä reseptit (ellei toisin mainita) ja useimmat hyväksi todennut. Lähes kaikki sivun reseptit on kopioitu netistä ja osaa on muokattu omaan makuun sopivaksi. En ota mitään vastuuta mainituista, netistä lainatuista säilyvyysajoista.

SIIRAPPIEN VALMISTUKSEN YLEISOHJEET

Siirappien valmistus itse kannattaa ehdottomasti. Reseptit ovat useimmiten yksinkertaisia ja rahaakin säästyy, mutta varsinkin maku on lähes poikkeuksetta parempi kuin teollisissa. Siirappien valmistuksessa pätevät useimmiten nämä samat säännöt riippumatta siitä mitä siirappia olet tekemässä:

  • Siirapit valmistetaan esimerkiksi hellalla ja kattilassa
  • Älä keitä siirappia, vaan sekoita sokeria tasaisesti lämpimässä liemessä kunnes sokeri on täysin liuennut (ellei reseptissä erikseen käsketä keittää)
  • Kun sokerin suhde nesteeseen on vähintään 2:1, se säilyy huoneenlämmössä “ikuisesti”, sillä noin sokerisessa nesteessä ei bakteerit/home elä (kuulemma)
  • Siirapin sokeri saattaa joissakin (liian lämpimissä) olosuhteissa “kristallisoitua”, mutta kuumentamalla sokeri liukenee takaisin nesteeksi tuotteen kärsimättä

ALLSPICE DRAM a.k.a. PIMENTO DRAM (hidas valmistustapa)
30 ml kuivattuja maustepippureita
120 ml Wray & Nephew White Overproof -rommi
1/2 kanelitanko
180 ml vettä
800 ml demerara-sokeri
Laita karkeaksi murskatut pippurit ja rommi kannelliseen purkkiin ja jääkaappiin 5 päiväksi ravistaen joka päivä. Lisää kaneli ja laita purkki takaisin kaappiin vielä 7 päiväksi (ravista päivittäin). Siivilöi kahvisuodattimen läpi. Tee vedestä ja sokerista siirappi. Kun siirappi on jähtynyt, yhdistä kaikki ja anna olla jääkaapissa vielä 2 päivää.

ALLSPICE DRAM a.k.a. PIMENTO DRAM (nopea valmistustapa)
50 g kuivattuja maustepippureita
10 mausteneilikkaa
6 kokonaista mustapippuria
1 kanelitanko
1/2 muskottipähkinä (käytin tämän sijasta 1 tl jauhettua muskottipähkinää)
225 ml Rum-Bar White Overproof -rommi
300 g sokeria
300 g vettä
Tee vedestä ja sokerista sokeriliemi (sulata sokeri veteen kuumentamalla) ja laita se jäähtymään. Laita blenderiin kaikki mausteet ja rommi. Blendaa n. minuutti täydellä teholla, kunnes kaikki on sekoittunut keskenään. Siivilöi mausteinen rommi ensin tavallisella siivilällä ja sitten toisen kerran juustokankaan läpi. Lorauta jäähntynyttä sokerilientä blenderiin, jotta saat sieltä kaiken mausteseoksen siivilöitäväksi. Sekoita loput sokeriliemestä siivilöityyn mausteliemeen. Pullota.

ANANASSIIRAPPI (kts. yleisohjeet yllä)
1 osa sokeria
1 osa makeuttamatonta ananasmehua (esim. Bonne)

BANAANILIKÖÖRI (työn alla 24.9.2023 alkaen)
3 osaa banaanirommia (resepti alla)
1-2 osaa kirkasta banaanisiirappia (resepti alla)
Banaanisiirapilla voit säädellä liköörin makeutta oman makusi mukaan. Alkuperäisessä reseptissä ohje oli kolme (3) osaa rommia ja yksi (1) siirappia, mutta lopuksi todettiin, että likööri ei ollut riittävän makeaa. Valmista ensin banaanirommi ja sen jälkeen banaanisiirappi. Yhdistä banaanirommi ja banaanisiirappi. Pullota.

Banaanirommi
240 ml kuivattuja banaanilastuja
220 ml vaalea overproof rommi (Wray & Nephew)
140 ml vaalea rommi (Flor de Caña 4 Years, koska Wray & Nephew loppui kesken…)
Liota banaanilastuja rommissa kolme (3) viikkoa kannellisessa astiassa ja siivilöi kahvisuodattimen läpi.

Kirkas banaanisiirappi
2 erittäin kypsää banaania
120 ml demerarasokeria
5 ml vaniljauutetta
120 ml vettä
1 pienenpieni ripaus suolaa
Pilko banaani siivuiksi ja lisää ne kattilaan sokerin kanssa (ei lämpöä). Sekoita ja anna vetäytyä kannen alla kolme (3) tuntia. Lisää muut ainesosat ja kuumenna miedolla lämmöllä (älä keitä) puoli tuntia. Jäähdytä hyvin! Siivilöi ensin siivilän ja sitten kahvisuodattimen läpi. Varaudu siihen, että jälkimmäinen voi kestää 24h.

CREAM OF COCONUT (säilyy 2-4 vkoa jääkaapissa, kts. yleisohjeet yllä)
420 ml sokeri
400 ml kookosmaito
Ripaus suolaa

DEMERARA-SIIRAPPI (kts. yleisohjeet yllä)
2 osaa Demerara-sokeria
1 osa kuumaa vettä

GOMME (GUM) -SIIRAPPI
240 ml vettä
240 ml sokeria
4 rkl arabikumia (elintarvikelaatua)
Kiehauta neljäsosa vedestä ja ota pois liedeltä. Liuota arabikumi kuumaan veteen (vispaamalla) ja anna liueta loppuun ja paksuuntua huoneenlämmössä n. 4 tuntia. Lisää arabikumiseos, loput vedestä ja sokeri kattilaan ja kiehauta.

GREIPPILIMONADI
125 ml vastapuristettu ruby-greippimehu
30 ml agavesiirappi
250 ml soodavesi
Sekoita mehu ja siirappi lusikalla kunnolla keskenään. Lisää soodavesi ja pyöräytä vain kevyesti, jotta hiilihapot eivät karkaa. Pullota korkilliseen pulloon, jos haluat happojen säilyvän edes jonkin aikaa.

GREIPPISIIRAPPI
Valmista kuten sokerisiirappi (1:1), mutta käydä veden sijasta vastapuristettua ryby-greipin mehua.

GRENADIINI (2:1 niin ei tartte olla jääkaapissa)
360 g sokeria
180 ml granaattiomenamehua
23 ml granaattiomenamelassia
0.25 tl appelsiinikukintovettä TAI ruusuvettä

HUNAJASIIRAPPI (3:1 jotta makua tarpeeksi)
3 osaa juoksevaa hunajaa
1 osa kuumaa vettä

KARHUNVATUKKALIKÖÖRI a.k.a. CREME DE MÛRE
480 ml karhunvatukka (murskaa)
240 ml vodka
120 ml brandy/konjakki
15 ml limemehu
Puristettu limenpuolikas purkkiin. Anna seisoa 4-5 päivää viileässä (ei kylmässä) ja sekoita päivittäin. Sen jälkeen siivilöi pari kertaa ja valuta vielä kahvisuodattimen läpi (kestää tunteja). Tee sokeriliemi (240 ml sokeri, 120 ml vesi) ja jäähdytä. Yhdistä viina ja sokeriliemi. Pullota.

LIME CORDIAL
400 ml sokeriliemi 1:1
17 g sitruunahappo
8 g raastettua limen kuoren vihreä osa
45 ml vastapuristettu limemehu
Laita kaikki blenderiin ja blendaa 20-30 sekuntia. Siivilöi ennen pullotusta. Lopputuloksena kirpeä, vahvan limeinen sokerisiirappi.

LIMESIIRAPPI
670 ml sokeriliemi 1:1
150 ml vastapuristettu limemehu
Tee sokeriliemi ja purista limemehu. Siivilöi limemehu. Sekoita ainekset sekaisin ja pullota. Lopputuloksena makea, limen makuinen sokerisiirappi.

MANSIKKASIIRAPPI
400 g tuoreita (tai pakastettuja, mutta sulatettuja) mansikoita
400 g vettä
400 g sokeria
(1 cl Jallua)
Laita kaikki paitsi Jallu kattilaan ja kuumenna. Murskaa mansikat, kun ne alkavat veden kiehahtaessa pehmetä ja anna putruttaa pari minuuttia. Ota kattila pois levyltä ja anna muhia vielä kymmenisen minuuttia. Siivilöi sattumat pois mahdollisimman pienireikäisellä siivilällä ja jäähdytä liemi. Lisää Jallu, jos haluat.

OLEO SACCHARUM
6 sitruunan / 3 greipin / 3 appelsiinin / 10 limen kuoret (valitse yksi tai useita yhdessä)
100 ml sokeri
Kuori hedelmät kuorimaveitsellä siten, että mukaan tulee mahdollisimman vähän valkoista kuoren alla olevaa juttua. Lisää sokeri kuorien sekaan ja hiero sokeri tasaisesti kuorisuikaleiden pintoihin pussissa. Sulje pussi ja anna olla huoneenlämmössä kolmesta tunnista vuorokauteen. Mitä pidempään annat olla, sen enemmän oleo saccharum -nestettä saat.

ORGEAT v1 (3-6 vkoa jääkaapissa)
480 ml sokeri
240 ml makeuttamaton mantelimaito
1/2 tl appelsiininkukintovesi
1/4 tl ruusuvesi
1/4 tl manteliuute (almond extract)
Kuumenna sokeri ja mantelimaito kattilassa kunnes sokeri liuennut. Poista kattila levyltä. Lisää loput ainesosat ja sekoita.

ORGEAT v2 (viina parantaa säilyvyyttä ja muutkin vaivat)
480 ml sokeri
240 ml makeuttamaton mantelimaito
1/2 tl appelsiininkukintovesi
3 tl manteliuute (almond extract)
40 ml tumma rommi (Plantation Double Aged Original Dark)
Kuumenna sokeri ja mantelimaito kattilassa kunnes sokeri liuennut. Poista kattila levyltä. Lisää loput (paitsi viina) ainesosat ja sekoita. Anna jäähtyä hieman ja lisää sitten viina ja sekoita uudelleen.

PASSIONSIIRAPPI (2-4 vkoa jääkaapissa)
400 g passionpyre (Ravifruit, pakaste, 90% passionhedelmää ja 10% sokeria)
600 ml sokeri

PASSIONLIKÖÖRI
54% vodka tms
21% passionpyre
12,5% sokeri
12,5% vesi

PUNAHERUKKASIIRAPPI a.k.a. GROSEILLE-SIIRAPPI
350 g sokeri
260 g punaherukkasurvosta
1 dl vettä
1/3 tl ruusuvesi
Lisää kattilaan sokeri, survos ja vesi. Kiehauta koko ajan sekoittaen. Siivilöi (ainakin kerran). Lisää ruusuvesi ja sekoita. Jäähdytä ja pullota. HOX! Tuoreet marjat sisältävät pektiiniä, joka aiheuttaa siirapin hyytelöitymisen jääkaapissa. Voimakkaalla ravistamisella se kuitenkin muuttuu takaisin käyttökelpoiseksi.

PÄÄRYNÄLIKÖÖRI
3 kypsää päärynää (alkup. 2)
1 kanelitanko (alkup. vaniljatanko)
40 ml vodkaa (alkup. viinana ainoastaan brandyä)
80 ml vaaleaa rommia
120 ml sokeria
120 ml vettä
Pese ja pilko 2 päärynää kuorineen kanneliseen astiaan, johon pitää jäädä tilaa vielä ainakin 300 ml verran. Lisää kanelitanko katkaistuna. Lisää haluamaasi viinaa ainakin sen verran, että päärynät peittyvät. Sulje astia, ravista voimakkaasti ja anna tekeytyä jääkaapissa 2 vrk. Poista kanelitanko* ja anna tekeytyä 3 vrk lisää. Ravistele purkkia päivittäin alusta asti. Keitä kolmatta pilkottua päärynää vedessä sokerin kanssa kevyesti n. 7 min ja käännä hella pois päältä ja jätä kattila hellalle vielä 5 minuutiksi. Anna liemen/päärynän jäähtyä. Yhdistä jäähtynyt päärynäsokeriliemi päärynäpaloineen 5 vrk aiemmin valmistamaasi seokseen. Ravista ja anna tekeytyä 2 vrk. Jos maku tämän jälkeen miellyttää, siivilöi pienireikäisen siivilän läpi ja suodata vielä kahvisuodattimen läpi ja pullota. Jos maku ei miellytä… siitä alkup. resepti ei sanonut mitään.
*) maistele lientä tekeytymisvaiheessa, ettei tule liian kanelinen, poista tarvittaessa jo aiemmin

RAPARPERISIIRAPPI
500 ml vesi
500 g tuore pilkottu raparperi
250 g sokeri
50 ml vastapuristettu sitruunamehu
Keitä raparperia hiljalleen puoli tuntia. Siivilöi sattumat pois, laske lämpötilaa ja lisää sokeri. Sekoita, kunnes sokeri on liuennut raparperimehuun. Lisää sitruunamehu. Siivilöi, jäähdytä ja pullota.

SOKERISIIRAPPI (kts. yleisohjeet yllä)
1 osa sokeria
1 osa kuumaa vettä
Tällä reseptillä tulee 1:1 sokerisiirappi. Halutessaan ja eri käyttötarkoituksiin voi myös tehdä 2:1 sokerisiirapin, jolloin sokeria laitetaan 2 osaa ja vettä 1 osa.

SOUR MIX / SWEET N’ SOUR MIX (2-3 viikkoa jääkaapissa)
1 osa vastapuristettua sitruunamehua
1 osa vastapuristettua limemehua
2 osaa sokerisiirappia (1:1)
Purista mehut hedelmistä ja valmista sokerisiirappi. Jäähdytä sokerisiirappi ja siivilöi sitrusliemi. Yhdistä liemet ja sekoita kunnolla. Pullota.

VADELMASIIRAPPI
180 ml sokeri
180 ml vesi
170 g tuore vadelma
Liuota sokeri kuumaan veteen kattilassa. Vadelmat purkkiin ja murskaa osittain. Kaada siirappi päälle. Kansi kiinni ja anna makustua jääkaapissa max. 24 h. Siivilöi ja pullota.

NÄITÄ EN OLE VIELÄ KOKEILLUT:

FASSIONOLA
500 g ananasmehu (makeuttamaton)
500 g hieno sokeri
200 g mansikka
120 g mustikka
120 g mango
120 g papaya
(1/4 tl kuivattu hibiscuksenkukka)
60 ml passionhedelmäpyre
1/2 tl sitruunahappo
30 ml overproof jamaikalainen rommi

FASSIONOLA (pikaversio)
1 osa passionsiirappi
3 osaa grenadiini

LEMONADE
120 ml vettä
30 ml sitruunamehu
30 ml sokerisiirappi (1:1)
Sekoita kaikki ainekset sekaisin lusikalla. Valmista tuli.

MAUSTETTU SITRUSSIIRAPPI
1 sitruunan kuori raastettuna
1 limen kuori raastettuna
550 ml vettä
525 g sokeria
12 g pilkottua inkivääriä
1,25 g suolaa
22,5 ml limemehua
15 ml sitruunamehua
Sitruunahappoa (10 g per litra siirappia)
Omenahappoa (5 g per litra siirappia)
Keitä yhdessä kevyesti 20 minuuttia kaikki paitsi mehut ja hapot. Lisää mehut. Jäähdytä ja suodata. Lisää hapot. Sekoita, kunnes kaikki on liuennut.

TONKATINKTUURA
10 tonkapapua
100 ml vodkaa
Liota papuja vodkassa 2-3 päivää. Siivilöi ja heitä sattumat roskiin.

Reseptilistaa muokattu viimeksi 15.06.2024