Kaverin tuttava, Pera, kertoi kerran omakohtaisia kokemuksiaan viinan tilaamisesta Saksasta. Ajattelin kirjoittaa hänen kokemuksista tästä aihepiiristä ja tutustua aiheeseen hieman itsekin. Kyseessähän on aihe, jonka laillisuudesta tai laittomuudesta ainakaan EU ja Suomen Tulli sekä veroviranomainen eivät tunnu olevan samaa mieltä, kun julkista keskustelua lukee. En mainitse jutussa lainkaan ulkomaisten yritysten nimiä, jottei mikään suomalainen viranomainen minun kimppuun iske.

Tämän jutun tarkoitus ei ole kannustaa ketään tilaamaan selvästi edullisempaa viinaa Saksasta.

Säännöllisin väliajoin otsikoihin nousee juttuja siitä, kuinka suomalaiset tilaavat viinaa ulkomailta tai kuinka Suomen Tulli yhdessä veroviranomaisen kanssa tehostaa alkoholin nettikauppatoimitusten tarkkailua juuri sopivasti ennen joulu- tai juhannussesonkia. Kyllähän tuo välillä itseänikin ihmetyttää, miksi me Suomessa maksamme niin kovan hinnan viinasta verrattuna moneen muuhun Euroopan maahan (pohjoismaiden ulkopuolella). Ymmärrän hyvin, että edullisemmat hinnat ja laajempi valikoima houkuttaa tavallista kansalaista tilaamaan synttäri- tai perseilyviinat ulkomailta. Mutta saako niin tehdä ja kannataako se?

Jos tilaa alkoholia EU:n ulkopuolelta, alkoholijuomat täytyy tullata. Niistä pitää maksaa arvonlisävero, mahdollinen tullimaksu ja valmisteverot tullauksen yhteydessä. Peran mukaan tilaaminen ei tällöin enää rahallisesti kannata, ellei kyseessä ole jokin erityisen houkutteleva tuote, jota EU:n sisältä ei saa.

Viinaa saa hakea EU:n alueelta omaan käyttöön niin paljon kuin oma selkä tai pakettiauton kantavuus antaa myöten, kunhan pystyt uskottavasti perustelemaan, että alkoholi on tarkoitettu omaan (tai perheesi) käyttöön, tai vastikkeettomaksi lahjaksi jollekin muulle. “Voit tuoda alkoholijuomia ja tupakkaa omaan käyttöön tai lahjaksi verottomasti, kun tuot tuotteet mukanasi samassa kulkuneuvossa, jolla itsekin saavut Suomeen. Jos matkustat laivalla tai lentokoneella, voit tuoda tuotteet mukanasi ilman veroja, kun kannat ne itse matkatavaroissasi.” Lähde: vero.fi

Viinaa saa myös tilata netistä (EU:n alueelta) omaan käyttöön niin paljon kuin haluaa, kunhan huomioi verohallinnon ohjeen: “Verolainsäädännön näkökulmasta alkoholia saa tilata ulkomaisesta nettikaupasta, kunhan asiaan kuuluvat verovelvoitteet tulevat hoidetuksi.” Lähde: vero.fi

Viinatilausten osalta verovelvollisen määrittää yllättäen kuljetus. Jos viinan myyjä (esimerkiksi saksalainen nettiviinakauppa) järjestää tuotteillesi kuljetuksen, on tuo yritys tilauksesi osalta verovelvollinen, koska kyseessä on etämyynti. Jos sen sijaan sinä itse järjestät viinojen toimituksen kotiovellesi lukuisista tarjolla olevista vaihtoehdoista, sinä olet itse viinojen valmisteveroista (alkoholijuomavero + juomapakkausvero) vastuussa, koska kyseessä on etäosto.

Se, että viinasi saapuvat kotiovelle ilman Tullin väliintuloa, ei tietenkään vapauta sinua verovelvollisuudesta ihan kuten rikoksen tekeminen kiinni jäämättä yhä tekee sinusta rikollisen“, kertoo Pera.

Paljonko se vero sitten nostaa viinan hintaa? Makkarasta ja maidosta maksetaan meillä kaupassa arvonlisäveroa, joka on elintarvikkeissa tätä kirjoittaessa 14%. Veron määrä euroina siis riippuu tuotteen verottomasta hinnasta. Tämä vero, jonka Pera olisi velvollinen maksamaan tilaamistaan viinoista, ei kuitenkaan millään tavalla liity tuotteen hintaan ulkomailla. Viinaveroa maksetaan saman verran riippumatta siitä, maksoiko Peran tilaama litran viskipullo Saksassa 10 € vai 100 €. Vaikuttava tekijä on sen sijaan tuotteen alkoholipitoisuus. Osoitteessa vero.fi löytyy mukavan sekavan oloisia laskelmia verosta, mutta jos ymmärsin laskelmat oikein, alkoholijuomavero on esim. litran viskipullosta (40% alc.) n. 20 € ja juomapakkausvero samasta noin 0,50 €. Tällä kaavalla laskettuna 10 € viskipullo tuleekin veroineen maksamaan noin 30 € ja 100 € viskipullo noin 120 €. Viinit ja oluet verotetaan eri tavalla kuin viinat ja lonkerot, mutta Pera ei näitä harrasta.

Vaikuttaisi em. laskelman perusteella siltä, että halpoja “duunarin viinoja” ei kannata tilata ulkomailta, jos maksaa niistä verot, koska verojen osuus tulee helposti suuremmaksi kuin itse tuotteen ja monen tuotteen kohdalla päästään tällöin jo Alkon hintoihin. Sen sijaan porvarien nauttimissa arvokkaissa “laatuviinoissa” veron osuus jää varsin maltilliseksi. Kukahan kokoomuslainen tällaisen verokuvion on kehittänyt?

Peran kertoman mukaan hän tilaa halvemman hinnan lisäksi viinansa Saksasta siksi, koska siellä valikoima on jotain ihan muuta kuin Alkon verkkokaupassa. Esimerkiksi rommi- ja viskivalikoima on Alkossa kuulemma surkea, vaikka huomioidaan Alkon verkkokaupan koko sortimentti, eikä puhuta pelkästään yhden liikkeen hyllyvalikoimasta. Sama pätee kuulemma muihinkin tuoteryhmiin, kuten liköörit, katkerot, konjakit jne.

Rahtimaksut on nykyään hyvin kilpailutettu ja Pera kertookin maksaneensa rahtimaksuja Saksasta Suomeen hieman valitsemastaan rahtifirmasta ja tilauksen koosta riippuen noin 2-5 € / pullo. Peran mukaan rahtimaksut huomioidenkin viinat ovat Saksasta tilattuna edelleen selkeästi Alkon hintoja halvemmat. Pera ei ole koskaan tilannut viinaa lavakaupalla. Peran tilaukset ovat rajoittuneet korkeintaan 20 pullon eriin ja ne on toimitettu kotiovelle yhdessä tai useammassa erittäin kestävissä ja hyvin pakatuissa pahvilaatikoissa, jotka kuulemma ovat olleet pullon kuvilla koristeltuja.

Sen verran tämä asia alkoi minuakin kiinnostamaan, että tein pientä hintavertailua kymmenen tuotteen osalta. Valitsin tuotteet etukäteen hintoihin perehtymättä. Päinvastoin kun Suomessa, Saksassa kuulemma (Peran mukaan) monia viinoja myydään litran pulloissa. Aina kun mahdollista, olen ottanut vertailuun mukaan samankokoisten pullojen litrahinnat. Suomen hinta on luonnollisesti Alkon nettisivuilta ja Saksan hinta eräästä Peran käyttämästä saksalaisesta nettikaupasta. Koska pullojen koko vaihtelee, kirjasin ylös vain litrahinnat, jotta hinnat olisivat vertailukelpoiset.

Hinnat on haettu 4.5.2023.

ViinaLitrahinta SuomessaLitrahinta Saksassa
Absolut Vodka34,40 €21,41 €
Bacardi Carta Blanca (vaalea rommi)39,83 €15,56 €
Bombay Sapphire London Dry Gin49,83 €27,06 €
Hennessy VSOP (konjakki)94,00 €65,56 €
Finlandia Vodka34,11 €15,27 €
Jack Daniel’s Old No. 7 (bourbon-viski)54,11 €27,99 €
Jameson (irlantilainen viski)48,40 €25,27 €
Laphroaig 10 (single malt viski)80,57 €48,41 €
Plantation 3 Stars (vaalea rommi)39,99 €20,84 €
Plantation O.F.T.D (tumma rommi)71,26 €31,70 €

Minusta näyttäisi siltä, että säästö olisi joidenkin tuotteiden osalta merkittävä, vaikka tilaisi ainoastaan yhden pullon ja maksaisi siitä rahdin.

Jotta saataisiin vielä kokonaiskuva viinan hintaeroista Suomen ja Saksan välillä, voidaan todeta että tilaamalla yllä mainitut viinat Alkon verkkokaupasta (jossa ilmainen kuljetus toivomaasi Alkoon noudettavaksi noin viikossa) hintaa kertyisi 546,50 €. Saksasta tilattuna (laitetaan rahtia Peran ilmoituksen mukaan 5 € / pullo, eli todella yläkanttiin) samat viinat toimitettuna kotiovelle viikossa maksaisivat yhteensä, rahteineen 349,07 €. Hintaero 197,43 € Saksan hyväksi.

Kyllähän tuo ulkomailta tilaaminen hieman jo alkoi kiinnostaa… ja jos suurempaa erää olisi joskus ostamassa, niin kannattaisi tuollaisilla hintaeroilla jo harkita noutoa Saksasta omalla autolla, sillä matkailu avartaa ja silloin ei olisi enää minkäänlaista epäselkoa siitä kuka maksaa ja mitä maksaa alkoholiverojen osalta. Kukaan ei maksaisi mitään.

Pera on tilannut viinaa Saksasta viimeisten vuosien aikana useita kertoja, eikä kuulemma kertaakaan ole verottaja laskua vielä lähettänyt. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö näin voisi tulevaisuudessa käydä. Silloin pitää vain pulittaa veromarkat, vaikka ei haluaisikaan enää viinoja itselleen. Elämä on yhtä riskinottoa.

Vastaa