Ajattelin tähän selventää joitakin sivustolla käyttämiäni termejä, jotka eivät itselleni olleet ihan arkipäivää harrastukseni alkumetreillä. Klikkaamalla alta kirjainta pääset suoraan kyseisen kirjaimen kohdalle listauksessa.
A B C D E F G H I J
K L M N O P Q R S T
U V W X Y Z Å Ä Ö
A
Absintti on väkevä alkoholijuoma, jota valmistetaan rypäle- tai viljaperäisestä alkoholista ja useista tietyistä yrteistä, joista tärkeimmät ovat anis, fenkoli ja koiruoho. Pelot koiruohon epäterveellisyydestä aiheuttivat juoman kieltämisen sadaksi vuodeksi. Nykyisin juomaa saa jälleen valmistaa ja myydä. (Lähde: Wikipedia)
ABV: Alcohol by Volume eli alkoholin määrä tilavuusprosentteina (esim 40%) sellaisena kuin me suomalaiset olemme oppineet alkoholipitoisuuden ymmärtämään.
Alkoholin tilaaminen ulkomailta on täysin laillista. Tuotteista täytyy maksaa tarvittavat verot. Lue kirjoitelmani aiheesta.
B
Barrel strength / Barrel proof / Cask strength (myös Uncut) tarkoittaa, että alkoholi on pullotettu sen vahvuisena kuin se tynnyristä on tullut ulos lisäämättä siihen lainkaan vettä. Yleensä tällaiset alkoholit (pääasiassa viskit) ovat jopa yli 60% alkoholipitoisuudeltaan.
Blenderi eli tehosekoitin on kodinkone, jota voidaan käyttää ruoanvalmistuksen lisäksi drinkkien valmistuksessa. Blendereitä on monenlaisia, mutta merkittävin drinkkien valmistukseen vaikuttava ominaisuus niissä on se, kuinka hyvin ne jaksavat murskata jäätä. Halvimmat blenderit eivät jaksa.
Bottled in Bond ei liity millään tavalla James Bondiin. Yhdysvalloissa tislatuissa alkoholeissa (yleensä viskeissä) näkee toisinaan tämän termin. Ollaakseen Bottled in Bond, viinan on oltava yhden tislaamon yhden tislaajan yhtenä tislaussesonkina (tammi-kesäkuu tai heinä-joulukuu) tislaama. Viinan on lisäksi oltava kypsytetty liittovaltion (eli USA:n valtion) valvomassa varastossa vähintään neljä vuotta ja se on täydytty pullottaa vähintään 50% vahvuisena (ABV) eli 100 proof, kuten yhdysvaltalaiset asian ilmaisevat. Pullon etiketistä on käytävä ilmi tislaamon nimi ja jos eri, pullottajan nimi. Termin käyttö ei tarkoita, että tuote olisi muita parempaa tai laadukkaampaa. Monet valmistajat pitävät termiä antiikkisena, eivätkä käytä sitä, vaikka siihen olisi oikeus. Joidenkin muiden mielestä termin kriteerit ovat kuitenkin sellaiset, että se olisi verrattavissa termeihin single malt, small batch tai single barrel, jotka myöskään eivät varsinaisesti kerro paremmasta laadusta.
Bourbon on viskiä. Ollakseen juuri bourbonia, viski on kuitenkin täydytty valmistaa Yhdysvalloissa, sen viljalajeista vähintään 51% on täytynyt olla maissia ja sitä on täytynyt kypsyttää aiemmin käyttämättömissä, hiilletyissä valkotammitynnyreissä.
Brandy kts. Konjakki
C
Cachaça ei ole rommia, joskin sitä voidaan pitää rommin pikkuserkkuna. Se on sokeriruokomehusta Brasiliassa tislattu väkevä viina, joka on tullut kuuluisaksi Caipirinha-drinkistä. Osa Cachaçoista kypsytetään eksoottisista brasilialaisista puulajeista valmistetuissa tynnyreissä, jolloin juomaan tulee makuja, joista muista juomista maailmalla ei löydy.
Cask strength kts. Barrel strength
Cava kts. Kuohuviini
Corn whiskey (maissiviski) on viski, jossa valmistuksessa käytetyistä viljoista vähintään 80% on maissia. Viskiä on voitu kypsyttää tynnyreissä, mutta se ei ole edellytys maissiviski-termin käytölle.
Crémant kts. Kuohuviini
Cream of Coconut kts. Kookossiirappi
Curaçao ja Triple Sec ovat käytännössä yleisnimityksiä sitrus- ja appelsiinilikööreille. Triple Sec on ranskankielinen termi Curaçaolle. Pääsääntöisesti (ellei aina) Curaçaot ovat brandy-pohjaisia ja Triple Secit jyvä(viina)pohjaisia. Termejä käytetään myös alkoholittomissa siirapeissa ristiin ja yhdessä. Esimerkkejä otsikon alle kuuluvista alkoholia sisältävistä tuotemerkeistä ovat Cointreau, Grand Marnier ja Pierre Ferrand Dry Curaçao. Sininen Curaçao sisältää Curaçaon lisäksi sinistä väriä.
D
Demerarasiirappi: Kuten sokeriliemi alempana, mutta sokerina käytetään vähemmän jalostettua ja tummempaa Demerara-sokeria, joka antaa makeuden lisäksi hieman makuakin drinkille. Tämä ei värinsä vuoksi sovellu sellaisiin drinkkeihin, joiden halutaan säilyvän kirkkaina tai vaaleina, mutta toimii hyvin tummien viinojen (viskit, tummat rommit, brandyt) kanssa. Itse olen käyttänyt (löytänyt) mm. Urtekram Demerara Ruokosokeria ja siitä tuli hyvä. Katso käyttämäni resepti.
F
Falernum on osittain mantelinen siirappi kuten Orgeat, mutta myös limen hapokkuudella ja mausteilla on oma tehtävänsä. Falernum on yleisimmillään Tiki-juomissa. Ainesosiin kuuluu mantelin lisäksi limeä mehuna ja kuoriraasteena, inkivääriä, neilikkaa, sokeria, vettä ja rommia. Näinpä muskottipähkinääkin lisättävän yhdessä reseptissä. Ehkäpä kokeilen tämänkin valmistamista joskus. Siihen asti käytän ostamiani Giffard ja Monin-merkkisiä Falernumeja.
Finished in… [astian nimi]. Tämä tarkoittaa, että tynnyrissä alunperin jo kypsytetty alkoholi siirretään ennen pullottamista vielä toiseen tynnyriin, jota aiemmin on käytetty jonkin toisen alkoholin valmistuksessa, kypsymään lisää. Tätä jälkimmäistä tynnyriä on aiemmin käytetty esimerkiksi viinin, sherryn, portviinin tai rommin kypsyttämiseen ja tätä makua irtoaa tynnyrissä nyt olevaan alkoholiin. Jos bourbon-pullon kyljessä lukee Finished in [astian nimi], se ei virallisesti ole enää bourbonia, vaan muuttuu amerikkalaiseksi viskiksi, koska bourbonin valmistuksen sääntöjen ja lakien mukaan bourbonia voi kypsyttää ainoastaan aiemmin käyttämättömissä, hiilletyissä valkotammitynnyreissä.
G
Gini on viina, joka tislataan viljasta ja maustetaan katajanmarjoilla ja muilla kasveilla. Gini on nykyaikana suosittua etenkin juomasekoituksissa. Suomessa giniä käytetään alkuperäisen lonkeron ainesosana. Katajanmarjat antavat ginille sen tunnistettavan ominaismaun. (Lähde: Wikipedia)
Grenadiini on granaattiomenasiirappia. Sitä käytetään pääasiassa antamaan makeutta ja pientä karvautta drinkille. Toki se antaa myös hieman punaista/ruskeaa väriä. Grenadiiniä löytyy kaupasta valmiina teollisena roskana, mutta se on todella helppo valmistaa itse. Katso käyttämäni resepti.
H
Hunajasiirappi: Kauanko olisit valmis sekoittamaan drinkkiä, jotta saisit tavallisen hunajan sekoittumaan nesteisiin? Saat varautua tunteihin, jos drinkissä on jäitäkin, sillä hunajahan vain jähmettyisi entisestään jäiden vuoksi. Katso käyttämäni resepti.
K
Katkero on todella laaja yleistermi nesteille, joiden tarkoitus on 1) korostaa pääosa-alkoholin makuja, 2) viimeistellä drinkki tai 3) olla kitkerä, katkera tai karvas joko lievästi tai hallitsevammin. Niitä on monenlaisia ja -makuisia. Osaa niistä lisätään drinkkeihin yleensä vain ripauksittain (esim. Angostura Aromatic Bitters) ja osaa samoissa määrissä kuin muitakin drinkkien ainesosia (esim. Campari, Aperol, erilaiset Amarot). Joissakin drinkeissä katkero voi olla drinkin pääainesosakin.
Konjakeissa (jotka kaikki ovat brandyjä, vaikka kaikki brandyt eivät ole konjakkeja) näkee merkintöjä VS, VSOP, Napoleon, XO ja Hors d’âge. Nämä tarkoittavat kypsytysajan mukaisia laatuluokkia. VS (Very Special) tai *** (kolme tähteä) on kypsytetty vähintään kaksi vuotta, VSOP (Very Superior Old Pale) vähintään neljä vuotta, Napoleon vähintään kuusi vuotta ja XO (Extra Old) vähintään kymmenen vuotta. Hors d’âge vastaa XO-laatua, mutta sitä käytetään useimmiten jopa sitäkin vanhempiin sekoituksiin.
Kookossiirappi (Cream of Coconut) ei ole sama asia kuin kaupassa valmiina myytävä kookoskerma. Kookossiirappi valmistetaan kookosmaidosta ja sokerista, katso käyttämäni resepti. Teollisesti valmistetuista olen todennut käyttökelpoiseksi Coco López -merkkisen kookossiirapian, jota tosin ei Suomessa myydä (Ruotsista löytyy).
Kuohuviineistä tunnetuin on samppanja. Se ei kuitenkaan ole ainoa kuohuviinilaji maailmassa, sillä myös Cava, Prosecco ja Crémant ovat kuohuviinejä. Cava on espanjalainen ja tulee Kataloniasta. Prosecco on italialainen. Crémant on ranskalainen, kuten samppanja, mutta sitä ei ole valmistettu Champagnen alueella pohjoisessa Ranskassa, joten sitä ei voi kutsua samppanjaksi. Crémantia valmistetaan myös Luxemburgissa ja Saksassa. Samppanja, Cava ja Crémant valmistetaan samalla menetelmällä, kun taas Prosecco valmistetaan hieman eri tavalla.
L
Likööri on makea ja yleensä alle 25% alkoholipitoisuuden omaava juoma, joka on voitu valmistaa tai maustaa lähes millä vain. Liköörejä voi yleensä naukkailla sellaisenaan snapsimaisesti, mutta erityisen hyvin liköörit soveltuvat drinkkien ainesosiksi. Kuten kaikessa, on likööreissäkin teollista kuraa ja aitoa laatua.
Lime Cordial on limestä tehty “mehu”, joka sisältää limestä puristetun mehun lisäksi runsaasti sokerilientä, limen ulointa kuorikerrosta (zest) raastettuna ja sitruunahappoa. Ainekset sekoitetaan blenderissä ja lopputuote siivilöidään lopulta pulloon. Katso käyttämäni resepti.
M
Mezcal ei ole tequilaa. Mezcal valmistetaan tequilan tavoin kuitenkin myös agaave-kasvista, joskin eri menetelmällä. Mezcal on selvästi savuisempi ja voimakkaammaan makuinen kun tequila.
Mocktail-termiin törmää nykyään yhä useammin, varsinkin “tipattoman tammikuun” aikoihin. Sillä tarkoitetaan alkoholitonta cocktailia. Nimi on mielestäni erittäin huono, enkä suosittele sitä käytettävän. Sana mock on englantia ja tarkoittaa pilkkaamista ja ivaamista. Kyllä, se tarkoittaa myös jäljitelmää, mutta kun puhutaan alkoholittomista cocktaileista, niin puhutaan silloin alkoholittomista cocktaileista, eikä mistään pilkan tai ivan kohteista. Vaikkakin, eihän alkoholittomissa drinkeissä yleisesti ottaenkaan ole mitään järkeä…
Munanvalkuainen antaa drinkille silkkisen ja paksuhkon koostumuksen. Maustetun viinan (viskit, rommit, konjakit yms) ja muiden ainesosien alta ei munanvalkuaista juurikaan maista. Jos drinkkiin tulee munanvalkuaista, tulee drinkki aina sheikata ensin ilman jäitä. Tämä yhdistää munanvalkuaisen muihin ainesosiin. Vasta tämän jälkeen lisätään jäät ja sheikataan uudestaan. Täältä näet tekemäni drinkit, jotka sisältävät munanvalkuaista.
O
Oleo Saccharum on siirappi/sokeriliemi, joka syntyy kun laittaa hedelmän kuoria ja sokeria pussiin sopivassa suhteessa. Sokeri imee kuorista öljyt ja maut ulos ja pussiin ilmaantuu makeaa ja maistuvaa nestettä, josta siivilöidään kuoret ja muut sattumat pois ennen käyttöä. Yleisimmin Oleo Saccharumia valmistetaan sitrushedelmien kuorista (ilman sitä valkoista osaa), mutta myös esimerkiksi banaanin kuorista.
Orgeat on mantelisiirappi. Se on melko yleinen ainesosa Tiki-drinkeissä ja antaa mantelisen/marsipaanisen maun drinkille. Maku jakaa varmasti mielipiteitä ja liian runsaalla kädellä annosteltuna minä ainakin yrjöän. En ole vielä valmistanut Orgeatia itse, vaan käyttänyt ainoastaan Monin-merkkistä valmistavaraa. Orgeatin valmistaminen itse kuulostaa työläältä prosessilta joka alkaa manteleiden kuorimisella ja keittämisellä. Olen nähnyt myös reseptejä, joissa sekoitetaan vain mantelimaitoa ja sokeria plus muutamat mausteet. Katso yksi helppo resepti. Kaikki tekemäni drinkit, jotka sisältävät Orgeatia, löydät tämän linkin takaa.
Overproof tarkoittaa alkoholin yhteydessä, että sen alkoholipitoisuus (ABV) on yli 50%. Termi juontaa juurensa amerikkalaisten tapaan ilmoittaa alkoholipitoisuus muodossa “100 proof”, joka tarkoittaa 50% alkoholia. Vastaavasti “86 proof” olisi 43% alkoholia jne.
P
Passionhedelmäsiirappi: Tiki-juomien ehdoton kuningatar! Tämän maku on drinkeissä yllättävän voimakas ja makea, mutta jos tykkää passionhedelmän pikkukirpsakasta mausta (kuten minä), niin toimii kuin junan vessa. Reseptissä mainittua passionhedelmäpyrettä ei löydy ihan joka kaupasta, mutta omaan lähisittariin tilasivat kilon (hinta 15 €) pakastetun paketin Ravifruit-tuotemerkillä kun pyysin. Pyre on 90% passionia ja 10% sokeria, eli valmiiksi hieman sokeroitu. Katso käyttämäni resepti.
Prosecco kts. Kuohuviini
R
Rommit ovat tietyllä tavalla kuin alkoholimaailman villi länsi. Kukaan tai mikään ei juurikaan määrää tai säätele mistä ja miten rommia voi tehdä, jotta sitä saa kutsua rommiksi. Yleensä rommi tislataan melassista (yleisin tapa) tai sokeriruokomehusta ja markkinoilla on myös rommeja, jotka ovat sekoituksia mainituista. Tumma rommi tarkoittaa vain rommia, joka on tumman väristä. Tumma väri ei tarkoita, että rommi olisi vanhaa, pitkään kypsytettyä tai muutoinkaan esim vaaleita rommeja laadukkaampaa. Osa valmistajista lisää rommiinsa väriaineita ja osa sokeria, koska se on (tietyin rajoituksin) sallittua. Vaalea rommi ei tarkoita, että rommi olisi nuorta, kypsyttämätöntä tai maultaan vaatimatonta. Vaalea rommi voi olla kypsytettyä rommia, jonka valmistaja on halunnut hiilen läpi suodattamalla saattaa kirkkaaksi esimerkiksi siksi, että se on suunniteltu käytettäväksi vaaleissa drinkeissä. Toki vaalea rommi voi olla nuorta ja kypsyttämätöntäkin.
Rhum Agricole, joka on ranskalaistyylistä rommia, on yksi rommilajeista, jonka valmistukselle on olemassa säännöt. Toinen esimerkki olisi Charanda. Rommipulloissa näkyy käytettävän termejä Ron, Rum ja Rhum, jotka kaikki tarkoittavat rommia. Ne kertovan yleensä rommin valmistustyylin alkuperän: Ron on espanjalaistyylinen rommi (mm. puerto ricolaiset, kuubalaiset), Rum on englantilaistyylinen rommi (mm. jamaikalaiset, guyanalaiset) ja Rhum on ranskalaistyylinen rommi (mm. martiniquelaiset, haitilaiset). Valitettavasti jotkut valmistajat tulostavat kaikki mahdolliset termit etiketteihinsä luultavimmin siksi, etteivät itsekään tiedä mitä tekevät. Saatanan tunarit, kuten Kekkonen sanoi vuonna 1975, joskaan ei rommeihin liittyen.
Rye whiskey on ruisviskiä. Se valmistetaan kuten bourbon, mutta käytetyistä viljoista vähintään 51% täytyy olla ruista. On olemassa myös Canadian Rye Whisky, mutta se on ihan eri asia kuin amerikkalainen ruisviski.
S
Samppanja kts. Kuohuviini
Sekoitus (mixing) on valmistustapa, jota yleensä käytetään, kun drinkin ainesosina on ainoastaan alkoholeja, tai ainakaan mukana ei ole sitrushedelmiä, maitotuotteita tai kananamunaa. Sekoittamiseen käytetään yleensä sekoituslasia, eli mixing glass‘ä, pitkävartista baarilusikkaa ja runsaasti jäitä. Baarilusikan annetaan kierteisen varren ansiosta vapaasti pyöriä sormien välissä siten, että lusikan ulkoreuna pysyy koko ajan kiinni lasin ulkoreunassa kilisemättä. Ei siis vatkata niin kuin oltaisiin kermavaahota tekemässä.
Sheikkaus (shaking) on valmistustapa, jossa ainesosat laitetaa sheikkeriin ja yhdistetään drinkiksi ravistamalla, eli sheikkaamalla. Sheikkauksessa käytetään usein jäitä, jolloin jäät samanaikaisesti sekä kylmentävät juoman että laimentavat drinkkiä jäiden sulaessa. Laimennus on ihan tarkoituksellista. Liiallisen laimennuksen vuoksi drinkkejä ei kuitenkaan saa sheikata liian kauan, yleensä 10-15 sekuntia riittää. Mikäli drinkissä on munanvalkuaista, sheikataan drinkki aluksi yleensä ilman jäitä ja sitten uudestaan jäiden kera. Näin saadaan drinkkiin kuohkea ja sileä koostumus.
Sherry on väkevöity viini, joka valmistetaan aina Espanjassa tietyllä alueella. Se ei ole erityisen yleinen ainesosa cocktaileissa, mutta antaa niihin mielenkiintoisia makuvivahteita. Yleensä sherry mielletään “mummojen snapsiksi”.
Siirappi ei tässä yhteydessä tarkoita sitä ruskeaa ja tahmeaa mömmöä, jota käytetään siman valmistuksessa. Siirappi on käytännössä mitä tahansa maustettua sokerilientä, jota käytetään drinkkien valmistuksessa.
Single barrell ja single cask tarkoittavat nimensä mukaisesti yhden tietyn kypsytystynnyrin kokoista erää alkoholia, useimmiten viskiä. Jokaisella tynnyrillisellä on oma, hieman muista poikkeava makuprofiili. Jos kypsytystynnyri on esimerkiksi 400-litrainen, saadaan siitä ~570 pulloa, joissa yleensä mainitaan muiden tietojen lisäksi uniikki eränumero.
Sitrusmehut eli appelsiini-/sitruuna-/lime-/greippimehun puristan aina sitruspuristimella itse ja vasta hetkeä ennen käyttöä, koska tuoreen makua ei korvaa mikään. On tosin esitetty myös väitteitä, jonka mukaan sitrusmehut olisivat parhaimmillaan vasta muutaman tunnin kuluttua puristamisesta. Mikään tuore sitrusmehu ei kuitenkaan säily vuorokautta pidempään hyvänä. Älä käytä yleensä pakastetusta tiivisteestä valmistettuja valmissitrusmehuja kun haluat hyvää.
Small batch (pieni erä) on termi, johon törmää pääasiassa amerikkalaisissa viskeissä. Se on puhtaasti markkinoinnissa käytetty termi, eikä sillä ole virallista määritelmää. Samaan kategoriaan voidaan heittää termit craft, artisan, handcrafted ja handmade. Tislaamot käyttävät näitä termejä markkinoinnissa eri tavoin oman mielensä mukaan.
Sokeriliemi: Valkoista perussokeria veteen liuotettuna sopivassa suhteessa. Tämän ainoa tehtävä drinkissä on makeuttaa sitä ilman että drinkkiin jää rouskuvia sokerijyviä. Katso käyttämäni resepti.
Solera (solera system) -menetelmällä kypsytetään yleensä erilaisia viinejä (sherry, madeira yms), mutta lisäksi myös esimerkiksi rommeja. Voit googlata menetelmän sekavaa tekniikkaa toisaalta, mutta varsinkin rommien kohdalla kannattaa huomioida, että jos rommi on kypsytetty Solera-menetelmällä ja pullon etiketissä lukee vaikka “23 vuotta” niin se ei tarkoita oikeastaan mitään. Se ei ihan varmasti ainakaan tarkoita sitä, että pullon rommi olisi 23-vuotiasta. Menetelmässä ei sinällään ole mitään vikaa, mutta varsinkin väkevien tuotteiden markkinoinnissa pahastikin.
Soodavesi tarkoittaa hiilihapotettua ja maustamatonta vettä. Amerikkalaiset käyttävät sekaisin termejä soda water, club soda ja seltzer, mutta ne tarkoittavat käytännössä samaa. Itse olen käyttänyt soodavetenä vichyjä, hiilihapollisia kivennäisvesiä ja selvästi kalliimpia maailmanlaajuisten tuotemerkkien soodavesiä. Niiden maussa ei ole mitään eroa, kun niitä cocktailissa käyttää. Hiilihappojen määrä ja “säilyvyys” kuitenkin vaihtelee. Valmistat täysin toimivan soodaveden myös kotoa mahdollisesti löytyvällä limukkakoneella. Se on kuitenkin vain hiilihapotettua vettä.
Straight-termiin törmää monesti amerikkalaisista viskeistä (bourbon, ruis- ja muut amerikkalaiset viskit) puhuttaessa. Se tarkoittaa, että alkoholia on täytynyt kypsyttää vähintään kaksi vuotta aiemmin käyttämättömissä, hiilletyissä valkotammitynnyreissä, eikä siihen ole lisätty lainkaan väriaineita tai ulkoisia makuja. Määritelmä on hyvin lähellä bourbonin määritelmää, mutta tästä puuttuu maissin käyttövaatimus. Bourbonista puolestaan puuttuu tämä vähintään kahden vuoden minimikypsytysaika.
T
Tennessee Whiskey on straight-viskiä (kts. ylempänä), joka on valmistettu Tennesseen osavaltiossa Yhdysvalloissa. Tennessee-viski on usein, muttei aina, suodatettu vaahterapuuhiilen läpi. Tennessee-viski ei ole bourbonia.
Tequila on tietyllä alueella Meksikossa agaavesta tislattu viina. Ellei tequila ole 100% agaavea, sinun kannattaa jättää se moska hyllyyn. Tequilaa on tynnyrissäkypsytysajasta riippuen ainakin kolme eri lajia (nuorimmasta alkaen): blanco, reposado ja añejo. Tequilaa ei ole kaktusviinaa, eikä sitä kuulu tarjoilla matojen kanssa. Lime ja suola -combo tequilan kanssa on myös pelkästään turisteja varten keksitty jippo halvan ja pahanmakuisen tequilan maun peittämiseksi.
Tiki on tullut mainittua tällä sivulla nyt monta kertaa ja olen ihan varma, että kaikki tähän asti lukeneet eivät tiedä mitä tai mikä se on. En minäkään ihan tyhjentävästi osaa sitä kuvailla. Se on ymmärrykseni mukaan “kulttuuri”, jonka kehittelivät amerikkalaiset ja jonka kulta-aikaa elettiin 1930-60 luvuilla ja joka nyt tekee jonkinasteista paluuta suosioon rapakon takana. “Kulttuuriin” kuuluu polynesialaiset ja osittain aasialaisetkin patsaat, koristeet, rumanaamaisesti irvistelevät isokokoiset juoma-astiat, sateenvarjot drinkeissä, oudot huonekalut, olkikatot ja isot (useimmiten rommipohjaiset) hedelmämehuiset drinkit, jotka menevät päähän kuin metrinen halko, vaikka maistuvat pääasiassa makealta mehulta. Itse olen tästä drinkkimaailmasta erityisen kiinnostunut ja seuraankin siksi Spike’s Breezeway Cocktail Hour -kanavaa YouTubessa.
Tislaamo on paikka, jossa valmistetaan tislaamalla vahvaa alkoholia. Tislattava neste on yleensä alunperin fermentoitua (käynyttä) lähes mistä tahansa syötävästä raaka-aineesta valmistettua nestettä, josta tislaukseen kuuluvan kuumennuksen ja viilennyksen aikana (turhaa) vettä haihtuu ja jäljelle jää (haluttu) alkoholi. Tislaus voidan suorittaa monta kertaa peräkkäin samalle nesteelle.
Triple Sec kts. Curaçao
V
Valmismehut (ananas-, karpalo- yms): Jos (kun) käytät tällaisia, varmista, että ne ovat sokeroimattomia (ei lisättyä sokeria) ja että ne ovat 100% hedelmämehua. Tein kerran ananasmehua itse blenderillä tuoreista ananaksista ja vaikka totesin sen hyväksi (ja varsin työlääksi valmistaa), niin kaupasta löytyvä Bonne Premium Ananastäysmehu on yhtä hyvä ja käytän itse vain sitä nykyään.
Vermutti on maustettu väkevä viini. Sitä on sekä punaisena (makea) että valkoisena (kuiva tai makea) versiona. Kuivaa vermuttia kutsutaan joskus ”ranskalaiseksi” ja makeaa punaista vermuttia taas ”italialaiseksi”. Molempia tyyppejä valmistetaan kuitenkin kummassakin maassa, jotka ovat vermutin päämaita Espanjan ohella. (Lähde: Wikipedia)
Viski on viljasta tislaamalla valmistettu väkevä alkoholijuoma. Viski on peräisin Britteinsaarilta; yleensä sen ajatellaan olevan kotoisin joko Skotlannista tai Irlannista. Säädösten mukaan viskinä voidaan pitää vähintään kolme vuotta vanhennettua 40-prosenttista juomaa. (Lähde: Wikipedia)
Vodka on viljasta, perunasta tai lähes mistä vain tislattu väkevä viina, jonka ainoa tarkoitus drinkeissä on tuoda siihen alkoholia ja samalla olla maistumatta miltään (poislukien maustetut vodkat). Parhaimmillaan vodka on kirkas, hajuton ja mauton.
Terminologiaa muokattu viimeksi 29.11.2024