Tiki on Maorien mytologiassa ensimmäinen ihminen. Joissakin mytologioissa Tiki on jumala, joka loi ihmisen. Havaijilla hänen nimensä on Ki’i. Myös ihmishahmoisia puusta tai kivestä veistettyjä jumalankuvia kutsutaan nimellä tiki.

Tiki-kulttuuri on amerikkalaista alkuperää oleva taide-, musiikki- ja viihdeliike, joka hakee inspiraationsa polyneesialaisesta ja mikronesialaisesta kulttuurista. Tiki-kulttuuri käynnistyi Yhdysvaltain kieltolain päättymisen aikoihin v. 1933 kun Donn Beach (synt. Ernest Raymond Beaumont-Gantt) avasi polyneesiateemaisen Don the Beachcomber -ravintolan Hollywoodiin. Ravintolassa tarjoiltiin kantonilaista ruokaa ja Beachin kehittämiä eksoottisia rommicocktaileja, joita kutsuttiin tiki-drinkeiksi ja jotka oli näyttävästi koristeltu hedelmillä, sekoitustikuilla, sateenvarjoilla, kukilla yms. Beach piti drinkkireseptinsä salassa jopa henkilökunnaltaan. Jotkut drinkit hän valmisti aina itse ja useimmat ainesosat tarjoiltiin pulloissa, joiden etiketeissä ei ollut muuta merkintää kuin satunnaisia kirjaimia ja numeroita. Olennainen osa ravintolan henkeä oli myös Donn Beachille ominainen tarinankerronta rommin salakuljetuksesta ja muista seikkailuista karibianmerellä.

Vuonna 1936 toinen ravintoloitsija, Victor Bergeron, vieraili Don the Beachcomber -ravintolassa. Palattuaan kotiin hän kertoi vaimolleen näkemästään ja päätti muuttaa oman ravintolansa sisustuksen ja nimen näkemänsä mukaiseksi. Ravintolan nimeksi muutettiin Trader Vic’s ja Trader Vic oli jatkossa myös tiki-kulttuurin toisen isän, Victor Bergeronin, lempinimi. Trader Vic on julkaissut drinkkireseptejään useassa kirjassa.

1950-luvulla tiki-drinkkejä alettiin tarjoilla myös keraamisissa mukeissa, jotka olivat tikin eli ensimmäisen ihmisen/jumalan hahmon muotoisia. Vielä tänäkin päivänä asiakas saa monessa tiki-ravintolassa lisämaksusta viedä mukinsa kotiin drinkin nauttimisen jälkeen.

 

Ananas

Canary

Mutiny

Saturn

Sisällön loppu

Ei enempää sisältöä ladattavaksi